Το βιβλίο κυκλοφορεί σε συνεργασία με το Avopolis.gr και σε μετάφραση Πάνου Τομαρά. Ο Ρόνεν Γκιβόνι καταφέρνει μέσα από την βιογραφία «Οι Pearl Jam σε Χρόνο Ενεστώτα» να αναδείξει το αυταπόδεικτο· Οι Pearl Jam αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας. Όχι μόνο επειδή τα τραγούδια τους έχουν γίνει υπόκρουση για γενέθλια και γάμους, ούτε μόνο επειδή διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος από τη μουσική, τον θρύλο και την παράδοση της δεκαετίας του ’90. Η δημόσια εικόνα τους, η απροκάλυπτη αισιοδοξία τους, η κοινωνική τους συνείδηση, η ενεργή συμμετοχή τους, ο ακτιβισμός, το ήθος που βοήθησαν να δημιουργηθεί, ήταν όλα ριζοσπαστικά στον κόσμο του μέινστριμ ροκ.

Μετά από έντεκα άλμπουμ, πωλήσεις 85 εκατομμυρίων δίσκων και περισσότερες από χίλιες συναυλίες σε πενήντα διαφορετικές χώρες, συνέπεια και ακεραιότητα, συνεχίζουν να μας υπενθυμίζουν αυτό που μόνο η μουσική μπορεί να μας προσφέρει προσωρινά: έναν καλύτερο κόσμο.

Το «Not for You: Οι Pearl Jam σε Χρόνο Ενεστώτα» αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του θρυλικού αμερικανικού συγκροτήματος. Μια αποστασιοποιημένη μελέτη του ρόλου τους στην ιστορία της μουσικής, αλλά και της αμερικανικής κουλτούρας εν γένει και ταυτόχρονα μία βουτιά τόσο στις απαρχές του μουσικού κινήματος της grunge και της σκηνής του Σιάτλ, όσο τελικά και σε ολόκληρη τη δεκαετία του ‘90.

Το «Not for You: Οι Pearl Jam σε Χρόνο Ενεστώτα» δεν είναι μια ακόμη βιογραφία μπάντας, ούτε μια κοινή ρετροσπεκτίβα οποιουδήποτε καλλιτέχνη, παρά καταφέρνει να συνθέσει μια ενδελεχή μελέτη του έργου τους, με βαθύτερη κατανόηση για το κοινωνικό υπόβαθρο της εποχής, αλλά και να καταθέσει ένα δοκίμιο για την εφηβεία, τη νοσταλγία και την ενηλικίωση· ο απόλυτος φόρος τιμής για όλους τους φαν τους.

Ρόνεν Γκιβόνι

Ο Ρόνεν Γκιβόνι έχει γράψει ακόμη το 24 Hour Revenge Therapy (2018), που επίσης κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury. Είναι ο ιδρυτής της ορχήστρας Wordless Music και της ομώνυμης σειράς συναυλιών (wordlessmusic.org), που χαρακτηρίστηκε από το New Yorker ως η πιο εφευρετική σειρά συναυλιών στη Νέα Υόρκη και από τη Village Voice ως «η καλύτερη μετρίως ψηλομύτικη σειρά συναυλιών». Γεννήθηκε στο Μαϊάμι και έχει εργαστεί στη διοργάνωση συναυλιών σε πολλές αίθουσες και φεστιβάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.