Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2008 απονεμήθηκε στον 68χρονο Γάλλο συγγραφέα Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό στη Στοκχόλμη.

Η σουηδική ακαδημία τον επέλεξε γιατί θεωρεί πως είναι  ο συγγραφέα νέων ξεκινημάτων, ποιητικής περιπέτειας και αισθησιακής έκστασης, εξερευνητής της ανθρωπότητας, πέρα και κάτω από τον κυρίαρχο πολιτισμό.

Ο Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό έκανε σπουδές πάνω στην αγγλική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πήρε το πρώτο του πτυχίο στη φιλολογία από το πανεπιστήμιο της Νίκαιας. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο πανεπιστήμιο της Εξ-Αν-Προβάνς και το διδακτορικό του για τη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού στο πανεπιστήμιο της Περπινιάν. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Μπανγκόκ, της Πόλης του Μεξικού, της Βοστόνης, του Όστιν και της της Αλμπουκέρκης.

Από νωρίς ο Λε Κλεζιό ξεχώρισε ως συγγραφέας με οικολογικές ανησυχίες, προσανατολισμό που δέιχνουν και τα βίβλία του Terra Amata (1967), Le Livre des fuites (1969), La guerre (1970), Les geants (1973). Η καταξίωση ήρθε το 1980 με το βιβλίο Desert, για το οποίο τιμήθηκε και από τη Γαλλική Ακαδημία.

Στο βιβλίο υπάρχουν υπέροχες εικόνες ενός χαμένου πολιτισμού της βορειοαφρικανικής ερήμου σε αντίθεση με την απεικόνιση της Ευρώπης ιδωμένης μέσα από τα μάτια ενός ανεπιθύμητου πρόσφυγα από την Αλγερία.