Δεινός ιστοριοδίφης ο Γιώργος Ηλιόπουλος κατάφερε για μια ακόμα φορά να μας εκπλήξει ευχάριστα με τις όλβιες αφηγήσεις του. Συνδυάζοντας την βαθιά γνώση με την αιρετική κρίση έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, ξεκινώντας ήδη από τον τίτλο (Νομισματικός πόλεμος) να μας εξηγεί όλα εκείνα που μας αποκρύπτουν οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αναλυτές. Βρισκόμαστε στην καρδιά ενός νομισματικού πολέμου ο οποίος μαίνεται, εκτός των άλλων, και στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης.

Στην τριγωνική παράθεση της οικονομικής κρίσης ο Ηλιόπουλος εντοπίζει εκ νέου τα τρία μεγάλα αμαρτήματα (υπερδανεισμός ιδιωτών και επιχειρήσεων, τραπεζική κρίση, υπέρογκος δανεισμός του δημοσίου). Με θαυμαστή ενάργεια σκιαγραφεί όχι μόνο την παγκόσμια οικονομική κρίση στα επεισόδια του εικοστού και εικοστού πρώτου αιώνα αλλά και τον τελευταίο μεγάλο κύκλο μιας τραγωδίας εθνικής και κοινωνικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβειας στην πτώχευση και στην χρεοκοπία. Στις σελίδες του βιβλίου του πρωταγωνιστούν πρόσωπα της καθημερινής επικαιρότητας αλλά και άγνωστοι παράγοντες, πιόνια στο ζατρίκιο της αριθμολαγνείας και των οικονομικών όρων.

Για όσους δεν πείθονται από τις δυσοίωνες προβλέψεις, ο συγγραφέας παραθέτει με γλαφυρό τρόπο τις πέντε πτωχεύσεις από ιδρύσεως του νέου Ελληνικού κράτους, μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Φαίνεται όμως πως τίποτε δεν παραδειγματίζει τις υπερφίαλες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες του τόπου έτσι ώστε ζεμένοι ξανά στο μαγκανοπήγαδο μιας επικείμενης κατάρρευσης να ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας σε ένα κατά τα άλλα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Βιβλία  όπως ο Νομισματικός πόλεμος με το οποίο ο Γιώργος Ηλιόπουλος συνεχίζει την συνεργασία του με τις εκδόσεις Έναστρον μιλούν στο αυτί της ίδιας της Ιστορίας με την ελπίδα πως η ανάλγητη αυτή γραία θα δεήσει να ακούσει και να κατανοήσει την αγωνία μας.


Το βιβλίο του Γιώργου Ηλιόπουλου, Νομισματικός Πόλεμος, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έναστρον.