Η νέα παραγωγή από τη ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. εστιάζει στη διαδικασία δημιουργίας και στην εργασία του καλλιτέχνη.

Η παράσταση Continuous Project Altered Daily της Yvonne Rainer και η ομότιτλη εικαστική εγκατάσταση του Robert Morris, δύο πρωτοπόρα έργα που έφεραν στο προσκήνιο τη διαδικασία του καλλιτεχνικού έργου στον χορό και στη γλυπτική αντίστοιχα, το Μάρτιο 1969 στη Νέα Υόρκη, ήταν το έναυσμα της καλλιτεχνικής έρευνας no matter how quiet.

Τέσσερις χορευτές (Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Γιάννης Τσιγκρής, Ιωάννα Αποστόλου, Αγγελική Στελλάτου), ένας εικαστικός (Φίλιππος Βασιλείου), ένας μουσικός (Ιάκωβος Παυλόπουλος), μια χορογράφος (Μαριέλα Νέστορα) εργάζονται, διερευνούν, συνομιλούν και ανακινούν ερωτήματα για την ομαδική εργασία, τη συνεργασία, την ατομική συνεισφορά, τις εμπειρίες και τις απαιτήσεις της εργασίας του καλλιτέχνη, τη σχέση της σύγχρονης ζωής με την τέχνη και το σώμα. Ποιές είναι οι σκέψεις, ποιά είναι η φωνή των χορευτών που συνήθως δεν ακούμε; Τι συμβαίνει στη διαδικασία της πρόβας που συνήθως προηγείται της παράστασης, ποιά η ανάγκη να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ αυτών των φαινομένων; Πώς προσλαμβάνουμε τον χορό, ποιά δεδομένα και προκαταλήψεις μας ακολουθούν;

Τι θα γινόταν αν,
ξεκινώντας από σήμερα, σηκωθούμε, ξεσκονίσουμε τους εαυτούς μας και χορέψουμε,
με την ιδέα ότι τα σώματά μας επικοινωνούν, ότι τα σώματά μας σκέφτονται.
Να χορέψουμε. Nα πιστέψουμε στην επαφή ανάμεσα στη ζωή και στην τέχνη.
Nα δημιουργήσουμε ρωγμές. Να μιλήσουμε.
Όσο ήσυχο κι αν είναι.

Συντελεστές:

  • Σύλληψη/Χορογραφία Μαριέλα Νέστορα
  • Ερμηνεία/Συνδημιουργία Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Αποστόλου, Γιάννης Τσιγκρής Κωνσταντίνα Μπάρκουλη
  • Εικαστικός Φίλιππος Βασιλείου
  • Μουσική Ιάκωβος Παυλόπουλος (ζωντανά κρουστά), ILIOS
  • Κοστούμια Ελευθερία Αράπογλου-DIGITARIA
  • Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι Mårten Spångberg, Δανάη Θεοδωρίδου, Μυρτώ Κατσίκη
  • Φωτογραφίες Μυρτώ Αποστολίδου
  • Σχεδιασμός αφίσας Μαρία Έλενα Μύρκα
  • Επικοινωνία Ευαγγελία Σκρομπόλα

Διάρκεια: 65 λεπτά

Παραγωγή YELP danceco. με την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

YELP danceco.:

Η ομάδα χορού YELP danceco. ιδρύθηκε το 2000 με έδρα την Αθήνα. Με χορογράφο τη Μαριέλα Νέστορα έχει στο ιστορικό της πάνω από 22 παραγωγές, και συνεργασίες: Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, MIR festival, κ.α.. Η ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. εξελίσσει το καλλιτεχνικό της έργο μέσα από συνομιλία θεωρίας και πράξης. Εξερευνά την συνάντηση του χορού και της χορογραφίας με διαφορετικά πεδία γνώσης κυρίως φιλοσοφία, βιολογία, θεωρία παραστατικών τεχνών, φυσικές επιστήμες. Διαμορφώνει τις ανάλογες πρακτικές και χορογραφικά εργαλεία για κάθε διαδικασία δημιουργίας, προσεγγίζοντας πάντα το σώμα ως όλον – κίνηση, αντίληψη, παρουσία και ενεργή σκέψη. Πειραματίζεται συχνά με την συνθήκη θέασης: ανανεώνοντας την προκαθορισμένη μετωπική σχέση με το κοινό, επιλέγοντας μη θεατρικούς χώρους ή το δημόσιο χώρο για τις παραστάσεις της και προσκαλώντας τη συμμετοχή των θεατών. Πρόθεση είναι η δημιουργία εμπειρίας που θέτει ερωτήματα, μετατοπίζει οπτικές και ευαισθητοποιεί την αντίληψη του σώματος. Με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Βόλο, Χανιά, Ύδρα) και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Εστονία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία), έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει αναλάβει αναθέσεις από ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Στέγη Γραμμάτων και τεχνών.