Για δεύτερη χρονιά οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν από θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, ζογκλέρ, μουσικές, κάθε μορφής δρώμενα που θα δώσουν ζωή στην πόλη και θα τη μετατρέψουν για λίγες ημέρες σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Θεάτρου Δρόµου «Ηelix», κ. Νίκος Χατζηπαπάς, ξέκλεψε λίγο χρόνο από τις πυρετώδεις προετοιμασίες του Φεστιβάλ και απαντά στις ερωτήσεις του CultureNow.gr.

CultureNow: Πώς και πότε γεννήθηκε η ιδέα ενός Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου;

Νίκος Χατζηπαπάς: Η ιδέα γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν. Είχε κατατεθεί σαν πρόταση σε διάφορους φορείς κρατικούς, δημοτικούς κ.τ.λ. αλλά δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος μέχρι πέρσι που είχαμε καταθέσει την πρόταση στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, το οποίο δεν υπάρχει βέβαια πλέον. Το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού λοιπόν, αποδέχτηκε την πρότασή μας και έτσι το 2009, γεννήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου. Φέτος δεν έχουμε την ανάλογη υποστήριξη που είχαμε το 2009, παρά ταύτα, αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε το φεστιβάλ για να μπορέσουμε να το εδραιώσουμε και να το καθιερώσουμε ως ένα θεσμό της πόλης.

Στη φετινή διοργάνωση υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από την Ελλάδα και λιγότερο βέβαια από το εξωτερικό, κι αυτό γιατί, δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να συμπεριλάβουμε πάρα πολλά και μεγάλα σχήματα από το εξωτερικό.

Cul.N.: Συγκεκριμένα τί είδους θεάματα θα απολαύσει το κοινό στη φετινή διοργάνωση;

N.X.: Το Φεστιβάλ από θέση, από άποψη, – και το περσινό και το φετινό – , θέλει να συμπεριλάβει όλες τις μορφές του Θεάτρου Δρόμου ή δράσεων στο δημόσιο χώρο. Όχι σε ένα αυστηρά στενό προκαθορισμένο σημείο. Έχει σαν στόχο να συμπεριλαμβάνει πάντα όλες τις τάσεις και τις αποχρώσεις που υπάρχουν στο Θέατρο του Δρόμου. Όπως πέρσι έτσι και φέτος θα συμπεριλαμβάνει και συμμετοχές «καθαρού» θα λέγαμε θεάτρου, αν είναι δόκιμος ο όρος, αλλά και κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ακροβάτες, ζογκλέρ, μικρά και μεγάλα θεάματα απ’ όλες τις μορφές και τις τάσεις. Δεν θα λείπει φυσικά και η μουσική, ακριβώς επειδή θέλουμε το φεστιβάλ να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο, για να εκφραστούν όλες αυτές οι τάσεις που υπάρχουν στο θέατρο του δρόμου. Είναι ευχής έργο και είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός πως υπάρχει μια τόσο μεγάλη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς, από όλες αυτές τις καλλιτεχνικές μορφές και τάσεις σε αυτό το θεατρικό είδος (το θέατρο δρόμου), που σημειωτέον δεν έχει την ανάπτυξη και την παράδοση που έχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Cul.N.: Πώς ήταν η ανταπόκριση του κοινού την περασμένη χρονιά ;

N.X.: Ήταν πολύ μεγάλη. Είχαμε μια αθρόα θα έλεγα προσέλευση του κοινού. Επειδή δεν υπάρχει εισιτήριο και η είσοδος σε όλα τα θεάματα είναι ελεύθερη, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με απόλυτη ακρίβεια τον αριθμό αλλά υπολογίζουμε πως πάνω από 80.000 – 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις δράσεις – παραστάσεις του φεστιβάλ, έστω και κάποιες στιγμές του, διερχόμενοι από τα σημεία όπου εξελίσσονταν οι δράσεις. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα υπάρξει ανάλογη και μεγαλύτερη ακόμα προσέλευση.

Cul.N.: Τί είναι με δυο λόγια το Θέατρο Δρόμου και ποιοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πρόδρομοι του είδους;

N.X.: Ο ακριβής προσδιορισμός του Θεάτρου του Δρόμου είναι ένα μεγάλο θέμα. Κάνουμε και μια σχετική ημερίδα πάνω σ’ αυτό, την 1η Οκτώβρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, προσδοκώντας ότι θα τεθούν κάποια ερωτήματα και θα δοθούν κάποιες απαντήσεις σχετικά με αυτό. Αλλά θα πρέπει να διαχωρίσει κανείς τις δράσεις στο δημόσιο χώρο με το Θέατρο Δρόμου. Οι παράγοντες που θα μπορούσαμε να πούμε πως προσδιορίζουν το θέατρο Δρόμου είναι: η θεατρικότητα, η μεταμόρφωση, η ύπαρξη ηθοποιού, ο δημόσιος χώρος και οι κώδικες που αυτός προϋποθέτει. Η σκηνοθεσία θα πρέπει λόγου χάριν να είναι «προσαρμοσμένη» στο δεδομένο του δημόσιου χώρου αλλά και τα κείμενα – αν υπάρχουν – θα πρέπει να είναι κατάλληλα επεξεργασμένα για ένα θέαμα που λαμβάνει χώρα σε έναν δημόσιο χώρο.

Τώρα σε σχέση με τους προδρόμους, όλοι δανείζονται στοιχεία από το Living Theatre και τον Eugenio Barba. Σίγουρα όμως, το Σύγχρονο Θέατρο Δρόμου, έχει εισαγάγει όλα τα σύγχρονα στοιχεία τέχνης αποκτώντας μια καθολική θα λέγαμε μορφή.

 

Πληροφορίες: 2ο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου: Σε διάφορα σημεία της Αθήνας: Καλλιμάρμαρο, Ζάππειο, Ερμού, Καπνικαρέα, Μοναστηράκι, Θησείο, Αποστόλου Παύλου: Από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου έως Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010.