Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του Νίκου Θέμελη, Η Συμφωνία των ονείρων

Μια οικογένεια μεγαλωμένη μέσα σε καχυποψίες και κάθε λογής αποσιωπήσεις μιας αλήθειας ή αποκρύψεις ενός μυστικού που κουβαλούσαν άνδρες και γυναίκες βάρος στη συνείδησή τους.

Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας και στιγμιότυπα της πρόσφατης Ιστορίας φωτίζεται η πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη:

Ιστορία πρώτη: Εμφύλιος. Μια ευκατάστατη οικογένεια στα Γιάννενα διοικείται από τη χήρα Μαριάνθη, η οποία με σιδερένια πυγμή και όργανο επιβολής τα όνειρά της κατευθύνει τις ζωές των παιδιών της. Το μίασμα, ο «συμμορίτης», αδελφός Στέλιος αποβάλλεται από το σώμα της οικογένειας και από την κοινωνία και μένει στο περιθώριο.

Ιστορία δεύτερη: Μετεμφυλιακή περίοδος. Η Νίκη, η μεγάλη κόρη της Μαριάνθης, με τον άντρα της τον Λουκά, φαρμακοποιό, δεξιό μεν αλλά φιλελεύθερων πεποιθήσεων, προσπαθούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον μοναχογιό του τον Γιάννη, τον οποίο ανασταίνουν με το όνειρο της επιστημονικής καριέρας. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνον.

Ιστορία τρίτη: Δεκαετία του 1960. Ο μεγάλος γιος της Μαριάνθης, ο Άγης ο έμπορος, ο συνεχιστής της πατρικής επιχείρησης, ο καλός οικογενειάρχης, στερημένος σεξουαλικά κακοποιεί την κόρη του. Η σύζυγός του για να γλιτώσει το παιδί θα αναγκαστεί να βρει μια λύση με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικογένειά του.

Ιστορία τέταρτη: Δεκαετία του 1990. Πρωταγωνίστρια η κόρη του εκτοπισμένου αδερφού Στέλιου, η Μυρσίνη, η οποία ως άλλη Αντιγόνη θα πάρει τον νόμο στα χέρια της για να αποδοθεί η πολυπόθητη αν και πάντα διαφεύγουσα δικαιοσύνη.

Σφιχτοδεμένη αφήγηση, ανατρεπτική πλοκή, ανάγλυφοι χαρακτήρες σ’ ένα βιβλίο με θέμα μια οικογένεια, μια κοινωνία στα όρια των αντοχών τους.

Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1998. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Η αναζήτηση (1998), Η ανατροπή (2000), Η αναλαμπή (2003), Για μια συντροφιά ανάμεσά μας (2005), Μια ζωή δυο ζωές (2007) και Οι αλήθειες των άλλων (2008). Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το αντίστοιχο του περιοδικού Διαβάζω για την Ανατροπή.