Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων κάνουν την έκπληξη τον φετινό χειμώνα και συνεργάζονται πρώτη φορά επί σκηνής και θα τους απολαύσουμε στις δύο συναυλίες στο πλαίσιο της ποιητικής εβδομάδας του «Ιανού» την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις οποίες θα αφηγηθούν τον «Ερωτόκριτο».

Ο Νίκος Ξυδάκης λίγο πριν τις αυτές συναυλίες μας μιλάει για τη συνάντηση του με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στη σκηνή και τον Ερωτόκριτο.

Λίγα λόγια για τη γνωριμία, τη συνεργασία και τη συνάντηση του με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων

“Η πρώτη μας γνωριμία ήταν το 1986. Στις παραστάσεις του Σείριου του Μάνου Χατζιδάκι. Από τότε υπήρχε η ιδέα μιας κοινής εμφάνισης. Χρειάστηκε να περάσουν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι να το δούμε να γίνεται. Βέβαια είχε  προηγηθεί η συνύπαρξή μας δισκογραφικά. Με μία προσωπική ερμηνεία του καθενός μας πάνω στον Ερωτόκριτο.”

Λίγα λόγια για τον Ερωτόκριτο – Η πρώτη φορά που συνάντησε το ποίημα και η παρούσιαση του στις συναυλίες του Ιανού

“Άλλες δύο φορές συμμετείχα στα Υακίνθεια που οργανώνει ο Λουδοβίκος στα Ανώγεια παρουσιάζοντας αυτό το κάπως δύσκολο εγχείρημα γιατί καλείσαι να αναμετρηθείς με ένα τόσο σπουδαίο ποίημα. Πού και μουσικά εχει ήδη αποδοθεί και τραγουδηθεί θα έλεγα τέλεια. Ο Λουδοβίκος έχει και από καταγωγή το χάρισμα της Αφήγησης. Είναι καλός ιστορητής. Θάλεγα πως είναι μία καλή προϋπόθεση για να καταπιαστείς με τον Ερωτόκριτο. Καί εμένα με ελκύει η ιδέα της Αφηγηματικότητας, αν και μόνο η κατάληξη του ονόματος μου είναι Κρητική.

Νομίζω πως και οι δύο επίσης κρατάμε το Λυρικό και αισθηματικό στοιχείο που είναι πολύ βαθύ και καθοριστικό σε αυτό το σοφό, σαγηνευτικό και Ερωτικό ποίημα. Μας ενώνει λοιπόν μία κοινή και αριστουργηματική γλώσσα και μας διαφοροποιεί ένας προσωπικός και ιδιοσυγκρασιακός τόνος που έχει ο καθένας μας. Ηδη κάναμε δύο παραστάσεις και είδαμε πόση δύναμη έχει και πόσο ζωντανό παραμένει αυτό το κείμενο. Και μόνο σχεδόν με το άκουσμα αυτής της γλώσσας. Νοιώθεις πως ακόμα μπορεί και σε στηρίζει. Και τον κόσμο που το ακούει. Αν ενδυναμώσουμε αυτή την ιδέα έστω και λίγο και πως δεν πρόκειται απλώς για μία άσκηση μουσική φιλολογική πάνω στην λογοτεχνία. Κάτι θα είναι. Δεν θα τα έχουμε καταφέρει και άσχημα.”

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα των συναυλιών

“Και έπειτα συνεχίζεται αυτή η μουσική διήγηση. Μαζί με κάποια άλλα τραγούδια  κυρίως ερωτικά του Λουδοβίκου, δικά μου από την Σαπφώ, του Λαπαθιώτη, του Γκανά. Είναι ένας διάλογος μεταξύ μας. Είναι και λίγο σαν ο ένας να λέει τα τραγούδια του στον άλλον. Ενώπιον κοινού! Είναι ωραίο αυτό να είσαι με έναν δίπλα σου στην σκηνή που σε ακούει. Του απευθύνεσαι σαν να είναι ο τέλειος ακροατής. Που πάντα ψάχνεις.”

Και μετά τα live του Ιανού…

“Θα συνεχίσουμε με συναυλίες στην Σύρο την Μεγάλη Τρίτη, στην Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη… και το καλοκαίρι.”

Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα παρουσιάζουν τον Ερωτόκριτο στον Ιανό, στις 27 και 28 Μαρτίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες.