Τα έργα, ακουαρέλες με μικτή τεχνική, εστιάζουν στη γυναικεία φιγούρα και αντλούν αναφορές από τους εικονογραφικούς τύπους που αυτή «ενδύεται» σε διαφορετικές περιόδους της τέχνης. Οι σχεδόν διαφανείς αυτές φιγούρες συνιστούν μείξεις ανθρώπου και φύσης και αφηγούνται τους μύθους τους, αιωρούμενες σε αβέβαιους χώρους, ενώ οι μορφές τους ανακαλούν τις αντίστοιχες σχηματοποιήσεις του γυναικείου σώματος στα αγγεία της γεωμετρικής περιόδου, αλλά και στα θραύσματα των ελληνικών αγαλμάτων.

Πρόκειται για εικόνες της μίας και μόνης γυναικείας φιγούρας που διατρέχει τους αιώνες αλλάζοντας διαρκώς μορφή, είτε ως «Αφροδίτη» των προϊστορικών χρόνων, είτε ως κυκλαδικό ειδώλιο, ως Άρτεμη- «Πότνια Θηρών», ως Περσεφόνη, ή Παναγία- Ζωοδόχος Πηγή. Τελικά όμως, παραμένει πάντα η ίδια, ως Δέσποινα και Κυρία. Ως η Μεγάλη Θεά και Μητέρα.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Κόκκαλης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1966.

Από το 1984 έως το 1989 φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στα εργαστήρια Ζωγραφικής του Δημήτρη Κοντού και Βαγγέλη Δημητρέα. Το διάστημα 1993- 1995 διετέλεσε μεταπτυχιακός Υπότροφος Εσωτερικού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με επόπτη καθηγητή το Νίκο Κεσσανλή.

Από το 1996 έως το 2002 σκηνογραφεί για το «Θεατρικό Εργαστήρι Φαίακες», ενώ το 2006 με την Μαριλένα Κοσκινά δημιουργούν την ομάδα ΟΚΚΟ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω της Τέχνης. Το 2016 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τίτλος διατριβής: «ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ- Η χρήση της ελάχιστης φυσικής φωτεινής πηγής σε διαδραστικές βίντεο – εγκαταστάσεις» με επιβλέπουσα την Μαριάννα Στραπατσάκη, ενώ από το 2017 εργάζεται στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Έχει πραγματοποιήσει 9 ατομικές εκθέσεις και πάνω από 25 σκηνογραφίες.