Ο Γιάννης Σμαραγδής, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Ιουνίου, παρουσίασε τους πρωταγωνιστές, καθώς και τους Ευρωπαίους συμπαραγωγούς της νέας του ταινίας Νίκος Καζαντζάκης, το σενάριο της οποίας βασίζεται πάνω στην πνευματική αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο.


Ο Γιάννης Σμαραγδής, πήρε πρώτος το λόγο και μεταξύ άλλων είπε:

“Στην Ευρώπη του σήμερα όπου υπάρχουν εντάσεις και διαφοροποιήσεις, η  τέχνη  πρέπει να παίξει το  ρόλο της, δηλαδή   να ενώνει τις ανθρώπους και να τους δίνει δύναμη.


Εμείς,  οι άνθρωποι του κινηματογράφου το αποδεικνύουμε έμπρακτα.


Τέσσερις διαφορετικές  χώρες  της Ευρώπης Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία  ενώνουμε  τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία  για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και  τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη!


Σ’αυτήν λοιπόν την διεθνή  παραγωγή,  τα γυρίσματα της οποίας έχουν προγραμματισθεί  να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2016, θα γίνουν γυρίσματα στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Αίγινα, στις θάλασσες του Αιγαίου,  στην Γαλλία, Παρίσι και Αντίπολη, στην Αυστρία, Βιέννη, στην Γερμανία, Βερολίνο καθώς και στην Κίνα μια χώρα που επίσης  θα συμμετάσχει στην Παραγωγή. Άλλωστε,  είμαστε σε διαπραγματεύσεις με μια εταιρεία.


Μέσα από την ταινία θέλουμε  και πιστεύουμε  ότι θα προβληθεί η μεγάλη   αλλά και ελκυστική προσωπικότητα  του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τόποι που έζησε, αγάπησε  και τον γοήτευσαν.


Ο μεγάλος Κρήτας αυγγραφέας έλεγε πως «αυτό που καθόρισε  την ζωή του  αλλά και το έργο του  ήταν τα ταξίδια  και τα όνειρα».  Αυτό ακριβώς  θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί μέσα από την ταινία. Τα ταξίδα του στην  Γαλλία, την Γερμανία την Αυστρία  και την Κίνα και μέσα από αυτά οι φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του, αλλά και το «μέσα»  το «εσώτερο» ταξίδι.


Πριν παρουσιάσω τους  ευρωπαίους συμπαραγωγούς και τους Έλληνες ηθοποιούς πρωταγωνιστές της ταινίας, επιτρέψτε μου να αναφέρω και να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με την βοήθειά τους έφθασε η ταινία στο σημερινό της στάδιο:


Την αγαπητή κυρία Νέλλυ Κάτσου, τους Κρήτες Αντύπα Σηφάκη, Μιλτιάδη Καράτζη, Γιάννη Λεμπιδάκη, Αλέκο Δανδάλη και τους αδελφούς Αλεξάκη καθώς και τους Κρήτες,  από το εξωτερικό, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία που εν καιρώ θα αναφέρω τα ονόματά τους.


Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο Μπάρλα τον δημιουργό του Ellines.com  για την βοήθειά του καθώς και τον αγαπητό φίλο Τέρενς Κουϊκ που με την ιδιότητά του ως δημοσιογράφος στηρίζει το έργο μου επί χρόνια και συνεχίζει να το κάνει  ακόμη και τώρα που μπερδεύτηκε και με την πολιτική… τον ευχαριστώ γι’ αυτό.”Στην συνέχεια παρουσίασε την σύζυγό του και κύριο παραγωγό της ταινίας Ελένη Σμαραγδή καθώς και τους  τρείς ευρωπαίους συμπαραγωγούς.

Από την Γαλλία τον κύριο Vincent Michaud  (2017 Films Sarl))

Από την Γερμανία τον κύριο Stelios Ziannis   (Aktis Film Production UG)

Από Αυστρία τον κύριο Thomas Christian Eichtiger  (Tranmitter Film Co. Ltd)

H  Ελένη Σμαραγδή  παραγωγός και σύζυγος του Γιάννη Σμαραγδή ευχαρίστησε με την σειρά της τους Έλληνες που στήριξαν την ταινία  μέχρι σήμερα  καθώς και τους συμπαραγωγούς της  με τους οποίους μιλάνε  την ίδια κινηματογραφική γλώσσα και  ενώνουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία  ενός  ποιοτικού κινηματογράφου με ήρωες και  αξίες μιας άλλης εποχής   που στις μέρες μας   έχουν  παντελώς  χαθεί. 

Στην συνέχεια  ο σκηνοθέτης  παρουσίασε τους  Έλληνες πρωταγωνιστές :

Τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο ως Νέο Καζαντζάκη

Την Μαρίνα Καλογήρου ως Ελένη Καζαντζάκη

Τον Θοδωρή Αθερίδη  ως  Γιώργη Ζορμπά

Την Ζέτα Δούκα ώς Μελίνα Μερκούρη

&

Τον  Στάθη Ψάλτη στο ρόλο ενός καλόγερου.

Οι ευρωπαίοι συμπαραγωγοί με τον Γιάννη Σμαραγδή και τους πρωταγωνιστές- συντελεστές της ταινίας.

Θέμα του Γιάννη Σμαραγδή 

Το θέμα της ταινίας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ είναι η πραγματική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ου αιώνα,  Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ, το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του. Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην Κρητική Ματιά: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία.»

Ανυποχώρητος στις αξίες του, αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου και τις αξίες της ζωής.

Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο.

Το δημιουργικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο.

 

Σκηνοθετική Προσέγγιση του Γιάννη Σμαραγδή

Ο Μεγάλος Έλληνας Συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε το 1957, έλεγε πως δύο πράγματα καθόρισαν την ζωή του: Τα όνειρα και τα ταξίδια.

Η ταινία ξεκινάει με ένα όνειρο λίγο πριν το θάνατό του, έναν εφιάλτη που καταλήγει στο πρόσωπο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (EL GRECO) και η ταινία τελειώνει με ένα λυτρωτικό όνειρο μέσα στο ΦΩΣ.

Ο Καζαντζάκης, ακολουθώντας τα όνειρά του οδηγείται στην συγγραφή  του αυτοβιογραφικού έργου του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ σε κεφάλαια με συμπαραστάτη την διαισθητική συντρόφισσά του Ελένη.

Τα κεφάλαια αυτά σε flashback θα ζωντανεύουν ως ένα συνεχές ταξίδι στους τόπους που επισκέφθηκε. Το  Άγιον Όρος, το Όρος Σινά, το Παρίσι, τη Βιέννη, το Βερολίνο, τη Μόσχα και το Πεκίνο. Συγχρόνως τα ταξίδια αυτά είναι ένα συνεχές εσωτερικό ταξίδι του συγγραφέα, ο οποίος αναζητά και διεκδικεί να κατανοήσει βιωματικά τον Χριστό, τον Βούδα, τον Νίτσε, τον Λένιν, για να καταλήξει στον πρόγονό του τον Οδυσσέα, και στη μεγάλη μήτρα, το Αιγαίον Πέλαγος και το Ελληνικό Φως.

Εξοπλισμένος με την συνείδηση του χώρου του και της πνευματικότητάς του, καταλήγει σ’ αυτό που ονομάζει «Κρητική ματιά» και που τον οδηγεί στην κατάργηση του φόβου του θανάτου, δηλαδή στην ελευθερία.

Aπ’ αυτό το μακρύ ταξίδι της ψυχής προς την ελευθερία και μέσα από βάσανα και δοκιμασίες, ο Νίκος Καζαντζάκης καταφέρνει να δημιουργήσει το οικουμενικό του έργο, που αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πυλώνα του ελληνικού αισθήματος και το οποίο μπορεί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να λειτουργήσει ευεργετικά και παρηγορητικά στις πάσχουσες ψυχές των μελλοντικών θεατών.

©ALEXANDROS FILM Co.Ltd. 

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: www.alexandros-film.gr