Τα εγκαίνια της έκθεσης που παρουσιάζει ο Νίκος Κανταράκιας, σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης Luminous Eye, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 στις 17.00.

Επιμελητικό σημείωμα

Τάματα

Το τάμα είναι αφιέρωμα, είναι μια πράξη δεσμευτική αλλά και λυτρωτική, εμπεριέχει έναν ενδόμυχο φόβο αλλά και δέος, είναι ανάθημα αλλά και ανάθεμα, εξαργυρώνεται με ανταλλάγματα ή αποκόβεται από τα εγκόσμια. Αιωρείται μέσα στις προσδοκίες και τις αναθυμιάσεις του ιερού σκότους.

Ο Νίκος Κανταράκιας έχει την ευφυΐα να εισάγει μια αιρετική χρήση του όρου, και μας αποκαλύπτει συγχρόνως, μια ιδιάζουσα χρήση του φωτογραφικού μέσου. Aναζητά την εν δυνάμει προοπτική και ερμηνεία, πέρα από το είδωλο στο οποίο αναφέρεται. Το σπίτι, η γυναίκα, τα στεφάνια, είναι οι παγίδες που χρησιμοποιεί για να φανούν τα ίχνη μιας ιερότητας μέσα στην επικράτεια του οικείου. Κάθε του τάμα είναι ένα κέλυφος που κρατά ζωντανή την επιθυμία του για ζωή. Η εικονογράφηση των θεμάτων του αλλά και η συνεχής επιστροφή του σε αυτά, δρομολογεί μια επανάληψη που εμμονικά μας θέτει ερωτήματα για τις διάφορες εκφάνσεις των αντικειμένων που χρησιμοποιεί.

Στις φωτογραφίες του Νίκου Κανταράκια, το μέσα και το έξω, το οικείο και το απρόσιτο, η ελπίδα με τα φαντάσματα της, τα σπίτια στην άχνη του χρόνου, τα κρεμασμένα ρούχα και τα μετέωρα πρόσωπα, τα χείλια, τα δάκτυλα, ο νους, ιχνηλατούν τα σύνορα ενός κόσμου και την θέρμη των ονείρων του.

Η χρήση της polaroid που συχνά αρέσκεται να χρησιμοποιεί, δίνει την εντύπωση ενός αισθητηριακού βιώματος, που έχει σύμμαχο τα ξεφτισμένα χρώματα και τον μετέωρο χρόνο μετατροπής της ύλης σε χρόνο φωτογραφικό. Έχεις την αίσθηση ότι ανάγεται η όλη διαδικασία σε μηχανισμό ονειρικής λειτουργίας. Οι πειραματισμοί με μικρές και φθηνές συχνά μηχανές, φανερώνει την προσπάθεια του να εξισώσει την υλική με την πνευματική έκφραση.

Αν θα εντόπιζα μια ομοιότητα πέραν του μορφολογικού με τα καθαρά θρησκευτικού περιεχομένου αντικείμενα-τάματα, είναι η σιωπή που τυλίγει σαν μεμβράνη τον χώρο, δίνοντας έναν αινιγματικό χαρακτήρα σε οτιδήποτε περικλείεται μέσα σε αυτόν.

Αναμφίβολα τα τάματα που μας προτείνει, είναι μικρές αυλές που σώθηκαν στα χάσματα της μνήμης. Είναι η δυνατότητα μιας πρόσβασης στο ιερό μιας καθημερινής τριβής.

Εικόνες μεσ’ το σεντόνι της μνήμης και το σελοφάν των κειμηλίων.

-Βασίλης Γεροντάκος