Ένας ύψους 35 μέτρων υδατόπυργος που «επιθεωρεί» από ψηλά την πόλη Gien της Γαλλίας είναι ο καμβάς για τη νέα τοιχογραφία του καλλιτέχνη δρόμου Taquen, η οποία υμνεί τη ζωοδότρα δύναμη του νερού. Στο έργο που ακούει στο όνομα «Eau de Loire (Νερό του Λίγηρα)», σε βαθύ μπλε φόντο, ένα σμήνος από ψαραετούς, ερωδιούς και γλαρόνια πετούν σε κύκλο γύρω από τη δεξαμενή.

Η Gien είναι πάνω στις όχθες του Λίγηρα, όπου ψαραετοί, κοινά γλαρόνια και γκρίζοι ερωδιοί ζουν και εκμεταλλεύονται τους υδάτινους πόρους όπως και οι κάτοικοι της πόλης. Στην περιοχή, καθώς είναι κάμπος, έχουν κατασκευαστεί πολλοί υδατόπυργοι με μεγάλο ύψος.

«Το νερό ήταν πάντα συνώνυμο με τη ζωή» λέει ο με βάση τη Μαδρίτη καλλιτέχνης.

Στα έργα του, ο Taquen – αποφοίτησε με πτυχίο στις Καλές Τέχνες από το πανεπιστήμιο Complutense της ισπανικής πρωτεύουσας – εξερευνά τις πολύπλοκες σχέσεις που τα βιολογικά είδη έχουν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Στο τελευταίο έργο του, αυτό εκφράζεται με την αέναη κίνηση των πουλιών. «Για μένα, η κίνηση είναι μια βασική μορφή γνώσης, το να καταφέρω να γνωρίσω τον εαυτό μου και το περιβάλλον μου και να μάθω να το σέβομαι» λέει ο Ισπανός καλλιτέχνης. «Τα πουλιά είναι σπουδαία σύμβολα ελευθερίας, ζωικά είδη που μεταναστεύουν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων κάθε χρόνο, με κανέναν να είναι σε θέση να τα σταματήσει» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ