Το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων της αστικής πολιτιστικής εταιρείας Η Πύρνα εγκαινιάστηκε με ομιλία της, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, της ιστορικού και συγγραφέα Λένας Διβάνη, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο…» (εκδ. Καστανιώτης).

Από τις ομιλίες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ξεχωρίζουμε: τον ιστορικό Δημήτρη Λυβάνιο με θέμα «Πτυχές της διαμόρφωσης του ελληνικού κράτους (13ος-20ος αιώνας)» (από 12/02), τη φιλόλογο και μεταφράστρια Martha Silvia Dios Sanz που μας παρουσιάζει τη σημαντική γαλλίδα λογοτέχνη «Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: Πάθος για Ελευθερία» (από 13/02), την Δρα. Ιστορίας και ερευνήτρια Ιόλη Βιγγοπούλου που μας μιλάει για την «Ανάδυση & Ανάδειξη της Αθήνας μέσα από τα περιηγητικά έργα» (15, 22/02), τον συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη με θέμα «Νεοελληνικά Πορτρέτα: Βίοι Παράλληλοι;» (από 1/03), τον διευθυντή ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις» Κυριάκο Πιερρακάκη με θέμα «Ανάπτυξη ναι, αλλά πώς;» (29/03), τη Λένα Διβάνη που μας μιλάει για «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της χώρας» (από 19/04), τον Παύλο Σακκά, καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής που μας ενημερώνει για «Εξαρτήσεις & Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής» (από 15/5) κ.ά.

Από τα εργαστήρια ξεχωρίζουν η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής και η Λέσχη Ανάγνωσης με συντονίστρια τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου (από 12/02), το εργαστήρι αστικής βιολογικής καλλιέργειας (από 13/02) με τον γεωπόνο & σύμβουλο βιολογικής γεωργίας Παναγιώτη Παπαδόπουλο, η θεατρική ομάδα υπό τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη με νέα παράσταση προ των πυλών (από 13/02), το εικαστικό εργαστήρι με την ζωγράφο Ελεάννα Μαρτίνου (από 15/02), το εισαγωγικό εργαστήριο Διαλογισμού-Mindfulness με τη mindfulness & moving meditation Instructor Μυρτώ Λεγάκη, το εργαστήριο αποτελεσματικού γονέα με βάση το μοντέλο Gordon από την ψυχοθεραπεύτρια-προσωποκεντρική σύμβουλο Εύα Ζαχαρούλη (από 22/03) κ.ά.

Στη φιλόξενη στέγη της Πύρνας θα πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες παρουσιάσεις βιβλίων: Η φιλόλογος και μεταφράστρια από την Αργεντινή Marta Silvia Dios Sanz θα μας παρουσιάσει το πρώτο της συγγραφικό έργο «Το Μαρμάρινο Δάκρυ & Άλλες Ιστορίες» (εκδ. Γαβριηλίδης) (13/02). Η Δάφνη Οικονόμου μας μεταφέρει «στο ‘81» (εκδ. Καλειδοσκόπιο) (28/02), ξεδιπλώνοντας με τρόπο αυθεντικό, το συναρπαστικό καλειδοσκόπιο μιας ολόκληρης γενιάς στον μεταπολεμικό κόσμο που άλλαζε (οι εισπράξεις από την πώληση του βιβλίου διατίθενται στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, έργο ζωής της Δάφνης Οικονόμου).

Τον νέο οδηγό των μνημείων και της ιστορίας του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, έκδοση της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσιάζει η συγγραφέας του και καθηγήτρια της σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη (21/03) ενώ το νέο συγγραφικό πόνημα της Τατιάνας Αβέρωφ «Έγκλημα στον Παράδεισο» (εκδ. Μεταίχμιο) είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα χαρακτήρων που συνδυάζει το σασπένς της αστυνομικής πλοκής με μια διεισδυτική ματιά στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής επαρχίας και θα το μοιραστεί μαζί μας στην ΠΥΡΝΑ στις 9/05.

Παράλληλα, με στόχο να αναδειχθεί η αξία της σπιτικής κουζίνας, αλλά και η εξέλιξή της με γεύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες της σύγχρονης διατροφής, η ΠΥΡΝΑ συνεχίζει τα μαθήματα μαγειρικής που γίνονται στην ειδικά διαμορφωμένη κουζίνα της, από έμπειρες μαγείρισσες-μέλη της.

Επιπλέον λειτουργεί κάθε Παρασκευή για, παιδιά 4-6 ετών, θεατρικό παιχνίδι με εμψυχώτρια τη Μαρία Λαγωνίκα (από 23/2) που καλλιεργεί την φαντασία, την έκφραση, την δεξιοτεχνία, τη συνεργασία, την κριτική σκέψη και τους δίνει χώρο και χρόνο για δημιουργικό παιχνίδι!

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Πύρνας

Το 2012 η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ, που σκοπό έχει να καλλιεργήσει στα παιδιά των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων την αγάπη για το καλό βιβλίο, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, της φαντασίας και της αισθητικής, καθώς και τη συνήθεια του δανεισμού. Σήμερα η ΠΥΡΝΑ διακινεί 180 σάκους με 4.500 βιβλία, σε περίπου 900 δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και σχολεία προσφύγων ανά την Ελλάδα. Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία».

Από το 2015, η ΠΥΡΝΑ και τα μέλη της στηρίζουν τους Σύρους πρόσφυγες. Το 2016,  η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε ένα νηπιαγωγείο στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Μυρσίνης Ηλείας. Τον Σεπτέμβριο του 2017, με τη συνεργασία της Ομάδας Διαχείρισης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ και με κύριους χορηγούς την εταιρεία ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ και το ταξιδιωτικό γραφείο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ, δημιούργησε ένα νέο νηπιαγωγείο με τρεις τάξεις στο Κέντρο Προσφύγων Κουτσόχερου Λάρισας και λίγο αργότερα επίπλωσε το νηπιαγωγείο του Σκαραμαγκά. Μετά τη θεομηνία στη Μάνδρα Αττικής, εξόπλισε πλήρως το 1ο Νηπιαγωγείο Μάνδρας που καταστράφηκε. Σε όλες τις κοινωφελείς δράσεις της Πύρνας συμμετέχουν εθελοντές μαθητές Λυκείου.

Σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το έργο νέων ελλήνων παραγωγών που στοχεύουν σε διεθνείς αγορές, το 2016 η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε μέσα στον χώρο της το ΠΥΡΝΑ deli, ένα μικρό εκθετήριο-πωλητήριο εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΠΥΡΝΑ

Η ΠΥΡΝΑ είναι μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία, που λειτουργεί τα τελευταία 22 χρόνια, με σκοπό τη δια βίου μάθηση, την επέκταση της γνώσης, την προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργική ψυχαγωγία για ενήλικες και παιδιά. Διοικείται από 25μελή Γενική Συνέλευση και 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και στηρίζεται στη συμμετοχή μελών και φίλων και σε χορηγίες ιδρυμάτων, εταιρειών και ιδιωτών. Στην στέγη της στην Κηφισιά, μια μονοκατοικία με κήπο, την οποία μισθώνει, γίνονται καθημερινά ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Παράλληλα, η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε και λειτουργεί το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ και  στηρίζει ευάλωτες ομάδες με κοινωφελείς δράσεις,  κυρίως γύρω από την εκπαίδευση των παιδιών.

Το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε εδώ.