Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του ως μουσικοθεατρική παράσταση στα 48α Δημήτρια της Θεσσαλονίκης, την 4η Μπιενάλε της Αθήνας και το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, η ηχογράφηση του «λαϊκίστικου ορατορίου» ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ (THE MAKING-OF) του Χαράλαμπου Γωγιού κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή από τη ΦΥΤΙΝΗ.

Μετά από μια σειρά τολμηρών μεταγραφών (Yasou Aida! –έπαινος «Κάρολος Κουν» 2012 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών–, AirRossini) που επανακαθόρισαν τα όρια ανάμεσα στην πρωτογενή γραφή και την αναδημιουργία, η Νέα Ελλάδα (The Making-Of) αποτελεί την επιστροφή του Χαράλαμπου Γωγιού στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Εμπνευσμένος από την καινοτομία του «λαϊκού ορατορίου» που θέσπισε ο Μίκης Θεοδωράκης με το Άξιον Εστί τη δεκαετία του ’60 συνδέοντας τη νεωτερική ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη με το λαϊκό τραγούδι, ο Γωγιός εμπνέεται, με τη σειρά του, από το έργο μιας σύγχρονης ποιήτριας, της Μαρίας Τοπάλη, της οποίας το έργο Ο χορός της μεσαίας τάξης (εκδόσεις Οκτώ) αποτελεί την πρώτη ύλη για τη Νέα Ελλάδα, μαζί με κείμενα των Δημήτρη Δημόπουλου, Αλέξανδρου Ευκλείδη και του ίδιου του συνθέτη.

Ακολουθώντας περαιτέρω το ιστορικό παράδειγμα του Θεοδωράκη, ο Γωγιός ανταποκρίνεται, επιπλέον, στο πρόταγμα της εποχής του, που έχει αναδείξει το «λαϊκισμό» σε έννοια-κλειδί για την ερμηνεία της πολιτικής και καλλιτεχνικής επικαιρότητας και επιδιώκει μια καινοτόμο σύνθεση της έντεχνης ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης με τον ώριμο καρπό του νεοελληνικού λαϊκισμού, με πλήρη συνείδηση της γελοιότητας του εγχειρήματος.

Τέλος, εκφράζοντας οργανικά τη σύνδεση με την ιστορική στιγμή που τη γέννησε, η Νέα Ελλάδα (The Making-Of) αποτελεί το φόρο τιμής του συνθέτη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Βάγκνερ και τα «21 χρόνια Φοίβος».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Σοπράνο, βιολοντσέλο: Λυδία Ζερβάνου

Άλτο, μπαγλαμάς: Ιωάννα Φόρτη

Τενόρος, κιθάρα: Χρήστος Κεχρής

Μπουζούκι, μπαγλαμάς, κιθάρα, μπάσο: Βαγγέλης Μαχαίρας

Μελόντικα, όργανο Wurlitzer, μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός

Αντιπεριφερειάρχης: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Σάντρα: Λίνα Καλπαζίδου

Φώντας: Στέλιος Πιφέας

Παλιά Ελλάδα: Λυδία Ζερβάνου

Ελεύθερη Αγορά: Φωτεινή Κωστοπούλου

Φάλτσα Ελεύθερη Αγορά: Ιωάννα Φόρτη

Τζάμπα Μάγκας: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Φάλτσος Τζάμπα Μάγκας: Χρήστος Κεχρής

Νέα Ελλάδα: Ιωάννα Φόρτη

Φάλτσα Νέα Ελλάδα: Λίνα Καλπαζίδου

Ο χορός της Μεσαίας Τάξης: Χαράλαμπος Γωγιός, Δημήτρης Δημόπουλος, Λυδία Ζερβάνου, Λίνα Καλπαζίδου, Ηλίας Κανέλλος, Χρήστος Κεχρής, Νικόλας Κουτσοθανάσης, Φωτεινή Κωστοπούλου, Γιάννης Σκανδάμης, Ιωάννα Φόρτη

Ηχοληψία, μίξη: Γιάννης Σκανδάμης — DNA Lab

Mastering: Θωμάς Ντίνας — Alchemea Studios