Οι Naxatras, που μετράνε πλέον αρκετά χρόνια στη μουσική σκηνή της χώρας – και πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό, ετοιμάζονται για το επερχόμενο live τους στην Τεχνόπολη. Η συναυλία με τους Nightstalker στις 15 Σεπτεμβρίου στο Γκάζι αναμένεται με ανυπομονησία. Ακολουθούν πολλές αεροπορικές πτήσεις, αλλά και έντονες συναυλιακές συγκινήσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία και Βουλγαρία.
Tους Naxatras αποτελούν οι Γιάννης Κωνσταντέλιας (
***
-Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας; Είναι στο είδος του space rock οι Naxatras;
Ξεκινήσαμε περιγράφοντας τον ήχο μας ως hard psychedelic rock, με το σκεπτικό πως ο όρος psychedelic rock παραπέμπει και σε πιο soft ακούσματα, από τα 60’s έως το neo-psychedelic. Και συνειδητά δεν επιλέξαμε το “heavy psych” γιατί και αυτό έχει άλλες προεκτάσεις. Από το τέταρτο άλμπουμ μας, νομίζω πως κινούμαστε και στη σφαίρα του space rock, λόγω των synths, αλλά υπάρχουν και αναφορές στο 70’s prog rock.
Τι μπορείτε να μας πείτε για τη συναυλία στην Τεχνόπολη; Θα παίξετε τραγούδια και από τα τρία άλμπουμ σας; Ενδεχομένως κάποια νέα σας δουλειά; Ίσως και να ακούσουμε δική σας εκτέλεση σε κάποιο κομμάτι των Nightstalker;
Συγκεκριμένα θα παίξουμε τραγούδια και από τα πέντε άλμπουμ μας, τα τέσσερα που έχουν κυκλοφορήσει και κάποια ακυκλοφόρητα από το επόμενο. Τα παλιότερα κομμάτια μας είναι όλα εμπλουτισμένα με πλήκτρα και κρουστά και έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στη δομή τους για να έχει καλύτερη ροή το show. Δυστυχώς, δεν ήρθε ακόμα η ώρα να μας ακούσετε να παίζουμε Nightstalker! Από τη μία μου φαίνεται πολύ σουρεάλ να παίζαμε εμείς κομμάτια των Stalker ή αυτοί δικά μας, από την άλλη μπορεί να είχε ενδιαφέρον. Δε θα το μάθουμε σύντομα μάλλον!
-Τι σκέφτεστε που θα μοιραστείτε τη σκηνή μαζί τους Nightstalker;
Έχουμε ξαναπαίξει μαζί σε φεστιβάλ όπως το Under the Sun και το Long Beach, αλλά αυτό είναι το πρώτο live που μοιραζόμαστε και είμαστε πολύ χαρούμενοι, είναι μια ιστορική μπάντα για την ελληνική σκηνή, καθώς έπαιζαν heavy rock πολύ πριν γίνει cool ας πούμε, χαχαχα. Πραγματικά στα 90’s στην Ελλάδα οριακά δεν ήξερε σχεδόν κανείς το ιδίωμα, μάλιστα είχαμε ακούσει για live τους παλιά με Τρύπες όπου ο κόσμος αποκαλούσε αυτή τη μουσική ακόμα grunge… Στις πρώτες μας συζητήσεις όταν φτιάχναμε το συγκρότημα, είχαμε σαν σημείο αναφοράς τους Nightstalker και τον Αργύρη, το “Baby God is Dead” ήταν ένα από τα πρώτα κομμάτια αυτής της μουσικής που ακούσαμε, μαζί με Kyuss, Monster Magnet και άλλα θρυλικά σχήματα.
-Πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα πρόβας για εσάς;
Θέλετε την αλήθεια; Οκ. Λοιπόν, αρχικά μέχρι να μαζευτούμε όλοι έχουμε αργήσει ήδη μισή ώρα. Μετά άλλη μισή ώρα πίνουμε καφέ, τρώμε, καπνίζουμε και συζητάμε. Εν τέλει μπαίνουμε στο στούντιο, παίζουμε καμία ώρα, είτε προβάρουμε για live, είτε δουλεύουμε καινούργια κομμάτια, κάνουμε ένα break και μετά παίζουμε άλλη μία ώρα περίπου. Πολλές φορές στο τέλος ή στην αρχή τζαμάρουμε και πολλές ιδέες έρχονται από εκεί. Δουλεύει!
Σας έχει εντυπωθεί κάποιο στιγμιότυπο από συναυλία σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Το πρώτο στιγμιότυπο που έρχεται με αυτή την ερώτηση είναι η συναυλία που κάναμε στο Dunajam το 2019. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με πολύ περιορισμένη προσέλευση, υπάρχει κόσμος που βρίσκεται στην αναμονή για εισιτήριο για χρόνια. Γίνεται σε ένα νησί της Ιταλίας, παίζαμε ηλιοβασίλεμα στην παραλία και ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές που έχουμε ζήσει.
Πόσο κοντά είμαστε στην κυκλοφορία του νέου σας άλμπουμ; Θα λέγεται V, ή θα υπάρξει ανατροπή στον τίτλο;
Βρισκόμαστε πολύ κοντά, σε λίγο θα έχουμε στα χέρια μας την τελική μίξη και το σκεπτικό είναι να κυκλοφορήσουμε κάποια single προς το τέλος της χρονιάς και μάλλον προς Φεβρουάριο ολόκληρο το άλμπουμ. Απ’ότι φαίνεται, θα λέγεται V και θα συνεχίζει την ιστορία των προηγούμενων άλμπουμ, υπάρχει ένα concept που τα ενώνει.
Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια χαρακτηριστικά του; Πόσα tracks θα έχει, τι κοινό θα έχει με προηγούμενες δουλειές σας, και που διαφοροποιείται κατά τη γνώμη σας;
Θα έχει οχτώ κομμάτια, βασική ομοιότητα είναι ότι τα πλήκτρα και τα synths, όπως και κρουστά και πνευστά όργανα, υπάρχουν και πάλι στις συνθέσεις, αλλά αυτή τη φορά παίζουν πιο κεντρικό ρόλο. Υπάρχουν επίσης περισσότερα φωνητικά και οι διάρκειες είναι μικρότερες, είναι όλα πιο to the point.
-Ποιες υπήρξαν κάποιες επιρροές σας στη σύνθεση αυτού του δίσκου;
Spoiler alert: Ozric Tentacles, Altin Gun, King Gizzard & the Lizard Wizard, Glass Beams, Eloy, Alan Parsons, Eat Static, Shpongle.
-Για καιρό πίστευα πως το όνομα της μπάντας αποτελεί αναγραμματισμός της λέξης «τραχανάς». Θέλετε να διευκρινίσετε και στις αναγνώστριες/αναγνώστες του CultureNow, ποιο είναι το πραγματικό νόημα πίσω από το όνομα του συγκροτήματος;
Ναι, αυτό είναι ένα από τα πιο κλασικά αστεία που ακούμε εδώ και χρόνια… Η πλάκα είναι ότι δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει μέχρι που μας το είπε μια κοπέλα πολύ μετά. Nakshatras είναι μια λέξη που προέρχεται από τα σανσκριτικά και περιγράφει τους «οίκους» της Σελήνης. Οι οίκοι αυτοί είναι μια σειρά 27 (ή 28) διαιρέσεων της διαδρομής της Σελήνης μέχρι να συμπληρώσει τον κύκλο των 360°. Κάθε οίκος σχετίζεται με ένα άστρο ή αστερισμό σύμφωνα με την Ινδική αστρονομία. Θα μπορούσαμε να λεγόμαστε έτσι και λόγω της Νάξου βέβαια, τροφή για σκέψη…
-Ποιο τραγούδι σας να αφιερώσουμε στο αναγνωστικό κοινό του CultureNow;
Το “The Answer” μιας και διαβάζει τις απαντήσεις μας.