Η 2023 Ελευσίς παρουσιάζει τη δεύτερη συνάντηση της δράσης Μυστήριο 93 Ξυλίκι την Τρίτη 9 Μαΐου, όπου ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ως άλλος αμφιτρύων καλεί, στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες και εικαστικούς, με στόχο να αναζητήσουν, συμποσιαζόμενοι, το νόημα της τέχνης από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Σε έναν χώρο όπως η Ελευσίνα, όπου συναντιούνται το άλλοτε με το νυν, το μυστηριακό με το μεταβιομηχανικό, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις τέχνες, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, τη λεγόμενη αρχαιολογία της γνώσης και τα σημερινά προτάγματα της τέχνης και του στοχασμού, ιδίως σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και που απαιτεί ένα ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο για να τον δούμε και να τον αναλύσουμε.

Στη συνέχεια, οι Φίλιππος Τσιτσόπουλος & Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στήνουν μια περφόρμανς βασισμένη σε εδάφια της Βίβλου, του Αριστοτέλη και του Ηράκλειτου, επιζητώντας να καταδείξουν πώς κάποια κείμενα διατηρούν μιαν εμπρηστική επικαιρότητα. Εκτός από τους βασικούς, καταγεγραμμένους συμμετέχοντες, θα υπάρξουν και έκτακτες (guest) παρουσίες, ενώ θα κληθούν και άνθρωποι από το κοινό να εκφράσουν απόψεις. Το συμπόσιο διανθίζεται με διαλείμματα κλασικής μουσικής.

Το Μυστήριο 93 Ξυλίκι αποτελεί ένα ενιαίο έργο απαρτιζόμενο από επιμέρους δράσεις που συνέχονται με τον δημιουργικό/καλλιτεχνικό στοχασμό για τον Χρόνο και την άρση αυτού, για την Αρπαγή και την Απουσία, μέχρι το τέλος του έτους.

Συμμετέχουν:

Χλόη Ακριθάκη (φωτογράφος, εικαστικός). Φίλιππος Τσιτσόπουλος (εικαστικός, περφόρμερ). Θάνος Σταθόπουλος (συγγραφέας). Μαρία Παπαδημητρίου (εικαστικός). Γιώργος Τριανταφύλλου (αρχιτέκτονας). Γιάννης Κοιλής (συγγραφέας, μεταφραστής). Κώστας Τσώλης (εικαστικός). Σάββας Παπαδόπουλος (φοιτητής). Σάββας Θεουλάκης (φοιτητής). Χριστόφορος Μαρίνος (ιστορικός τέχνης). Δημοσθένης Αβραμίδης (ζωγράφος). Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη (ποιήτρια). Κυριάκος Χαρίτος (συγγραφέας). Μαρία Φακίνου (συγγραφέας). Αντρέας Μαντάς (συγγραφέας, ηθοποιός). Γεωργία Σαγρή (εικαστικός, καθηγήτρια ΑΣΚΤ).

Επιτοίχιο έργο: Συμπόσιο, της Δώρας Παπαδημητρίου
Ηχητικά τοπία: Ριχάρδος Βάγκνερ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ

Τους συνδαιτημόνες σερβίρει η Λένα Μπαμπασάκη

Περφόρμανς: Φίλιππος Τσιτσόπουλος & Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εικαστική καταγραφή με σκίτσα όπως στις δίκες: Πάρις Χαβιάρας και Capten

Στο κοινό θα διατίθεται, ως κέρασμα, λευκός οίνος & καρβέλια άρτου, παραπέμποντας στα συμπόσια της αρχαιότητας.

Διαβάστε επίσης:

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Μάϊος – Όλες οι δράσεις!
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση