Η έκθεση αποτελείται στο σύνολό της από σχέδια, γλυπτά και ζωγραφικά έργα στα οποία το μυθοπλαστικό υποκείμενο των έργων αφορά στον ονειροπόλο χωρικό ως «περιπλανώμενο ιουδαίο» αλλά και στο ναυτικό ως homo domesticus, αναφέρει μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης. Και συνεχίζει: «το στοιχείο με το οποίο συνδιαλέγεται η εστία (τζάκι, καμινάδα, υπόστεγο, σπίτι) είναι το σχήμα του πλεούμενου (βάρκα, πλοίο, δοχείο, σχεδία) το οποίο υποκαθιστά τη μόνιμη κατοικία.

Αυτό που επικρατεί είναι ένα πλεούμενο με τη σταθερή και ριζωμένη ιδιότητα του σπιτιού. Ενώ στο βάθος του δάσους υπάρχει μία βάρκα, στον ορίζοντα της θάλασσας πλέει μία κατοικία. Αυτή η «μεταφορά» ακόμη και με την κυριολεκτική της σημασία ως μετακίνηση, δημιουργεί ερωτήματα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση και αφορούν την αποδοχή, τη φροντίδα και τη διαμονή εκείνου που περιπλανιέται».

Ο Κωστής Βελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές (MRes) στο London Consortium (Birbeck College, ICA, AA, Tate Gallery) και Arts Plastiques/Esthétiques στο Université Paris 8 (D.E.A.). Είναι Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και residensies διεθνώς. Επιλογή εκθέσεων: 2017: A Puppet Sun, NEON City Project, Αθήνα / Akademie Schloss Solitude, Στουτγκάρδη / Documenta 14, Fridericianum, Κάσελ / MHKA, Αμβέρσα / ΕΜΣΤ, Αθήνα. 2016: Casa Maauad, Μεξικό / Padiglione Arte Contemporanea, Μιλάνο. 2015: Lothringer 13, Stadtische Kunsthalle, Μόναχο / Whitechapel Gallery, Λονδίνο. 2014: Museo Tamayo, Μεξικό / BOZAR, Βρυξέλλες / MUMA, Μελβούρνη. Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2008-2011) με αντικείμενο τη σχέση της πρωτοπορίας με την ιδιωτικότητα. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Α.Σ.Κ.Τ. από το 2017.

η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας