Γεννημένος στη Σελεύκεια της επαρχίας της Μερσίνης στη νότια Τουρκία, μετανάστευσε το 1968 με τους γονείς του στη Γερμανία όπου η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Στουρ, κοντά στη Βρέμη. Ο Ουνέλ σπούδασε την υποκριτική τέχνη παρακολουθώντας μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου Αννόβερου.

Το ντεμπούτο του το έκανε στον κινηματογράφο το 1987 με τη ταινία The Passenger – Welcome to Germany, όπου πρωταγωνίστησε ο Τόνι Κέρτις. Ακολούθησαν διάφοροι μικροί ρόλοι, ώσπου το 1998 η συμμετοχή του στην ταινία Dealer τον έκανε περισσότερο γνωστό. Το ντεμπούτο του ως ηθοποιός του θεάτρου έκανε το 1992 στο Kunsthaus Tacheles του Βερολίνου, όπου εργάστηκε και ως σκηνοθέτης και μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση Caligula. Η συμμετοχή του στην κινηματογραφική ταινία Η Ιουλία τον Αύγουστο (In July) το 2000 ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε ταινία του Φατίχ Ακίν. Τη μεγαλύτερη επιτυχία του είχε ως αλκοολικός στην ταινία Μαζί ποτέ (Head On) το 2004, για την οποία τιμήθηκε ως καλύτερος πρωταγωνιστής με το German Movie Award.

Το 2009 συμμετείχε με τους Αδάμ Μπουσδούκος και Μόριτς Μπλάιμπτροϊ στην κωμωδία Κουζίνα με ψυχή (Soul Kitchen), επίσης σε σκηνοθεσία Φατίχ Ακίν.