Τα Κρατικά Μπαλέτα Μπεριόσκα θα βρεθούν στη χώρα μας για δυο βραδιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής της κάθε πόλης, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2013 αντίστοιχα.

 

Έχοντας στις αποσκευές τους 65 χρόνια έμπνευσης, δημιουργίας και αναγνώρισης, θα μας παρουσιάσουν γοητευτικές αλλά και απαιτητικές χορογραφίες, επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά μπαλέτα της Ρωσίας. Και ως το σήμα κατατεθέν ενός πολιτιστικού θησαυρού που ταξίδεψε σε πάνω από 80 χώρες σε πέντε ηπείρους, κερδίζοντας χειροκρότημα, σεβασμό και βαθιά εκτίμηση.

 

Εμπνεύστρια των Μπαλέτων Μπεριόσκα ήταν η διακεκριμένη σοβιετική χορογράφος Ναντέζντα Ναντέζντινα, η οποία βασίστηκε στον πλούτο των παραδοσιακών χορών της Ρωσίας εμπλουτίζοντάς τους με σύγχρονα στοιχεία. Το 1957 τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης των Μπαλέτων Μπεριόσκα πήρε η Μίρα Κολτσόβα –της χορογραφικής σχολής Μπολσόι– εμφυσώντας νέα πνοή στο Σύνολο. Στηριζόμενη στη διαρκή έρευνα και έχοντας πάντα ως βάση την παράδοση, έδωσε ταυτότητα, ρυθμό και πλουραλισμό στα μπαλέτα, προσδίδοντάς τους φήμη και κύρος. Γρήγορα τα Μπεριόσκα ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο ζωντανεύοντας τον βαθύτατο λυρισμό της ρωσικής ψυχής και κάνοντας τους απανταχού λάτρεις του χορού να συμφωνήσουν πως τα Μπαλέτα Μπεριόσκα είναι τα καλύτερα λαογραφικά μπαλέτα στον κόσμο, αφού διαθέτουν όλα τα καλλιτεχνικά εχέγγυα για παραστάσεις εξαιρετικής αισθητικής. Μάλιστα είναι από τα ελάχιστα λαογραφικά μπαλέτα που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα τόσο υψηλό καλλιτεχνικό και τεχνικό επίπεδο, βασισμένα σε παραδοσιακά στοιχεία.

 

Με εμφανίσεις στα πιο φημισμένα θέατρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στη Σκάλα του Μιλάνου, τα Μπαλέτα Μπεριόσκα ξεπερνούν κάθε προσδοκία αποκτώντας χιλιάδες θαυμαστές παντού. Ειδικά ο διάσημος πλέον κυκλικός χορός «Η σημύδα στον αγρό» όπου οι χορεύτριες μοιάζουν να κυλάνε στη σκηνή σαν σε ποτάμι, αποτελεί το πιο ξεχωριστό δείγμα που το φολκλόρ μετουσιώνεται σε υψηλή τέχνη.

 

Η αναγνώριση των Μπαλέτων Μπεριόσκα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, καθώς έλαβαν το Χρυσό Μετάλλιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ως επιβράβευση της καλλιτεχνικής τους προσφοράς στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.