Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, όλες οι ομάδες εργασίας και οι συμμετέχοντες καλούνται να συντονιστούν κάτω από μία κοινή θεματική με τίτλο «η ποίηση των ήχων και των λόγων σε 20 κινήσεις».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των συναυλιών για την πρώτη περίοδο (18 – 24 Αυγούστου 2016):

Α ΠΕΡΙΟΔΟΣ (18-24 ΑΥΓ 2016)

«Ξόρκι»

Κατερίνα Φωτεινάκη

Πέμπτη 18 Αυγούστου // 20.00 // Στρατώνας

“Αναρωτιέμαι από πότε υπάρχουν μάγισσες. Και απαντώ με βεβαιότητα: από τότε που υπάρχει η απόγνωση ”

Jules Michelet

Πριν χρόνια μού κληρώθηκε ένα σκοτεινό καλοκαίρι, όπου έπρεπε να χωνέψω ένα δύσπεπτο μείγμα ερωτικής διάψευσης και φιλικής προδοσίας. Και μάλιστα μ’ ένα πόδι στο γύψο. Η ακινησία η σωματική αλλά και αυτή της ψυχής με ώθησαν σε ένα είδος αυτοσχέδιων επικλήσεων χωρίς πραγματική απεύθυνση : σκόρπιες λέξεις, μικρά αποσπάσματα από ποιήματα που επαναλάμβανα ασταμάτητα επί ώρες, σαν προσευχή. Προς ποιον όμως; Και ζητώντας τι;

Η ενστικτώδης αυτή αντίδραση ήταν προφανώς ένα σωσίβιο που εφηύρε το μυαλό για να μη βυθιστεί στην τρέλα, μιας και η αυθαίρετη, υφέρπουσα μυστικιστική της πλευρά λειτούργησε σαν ένα υποκατάστατο ελπίδας. Διαβάζοντας μετά από χρόνια για την μαγεία στην αρχαία Ελλάδα, διέκρινα έκπληκτη κάποια ψήγματα στην εμπειρία μου αυτή. Μπορούν λοιπόν η ποίηση και η μουσική να γίνουν ένα είδος προσωπικής, άτυπης τελετουργίας για να «ξορκίσει» κανείς το κακό; Και δηλαδή ένα αντίδοτο στην απόγνωση; Καθένας απαντά για τον εαυτό του. Εμείς θέτουμε το ερώτημα.

Συντελεστές:

Μουσική – κείμενα (πρωτότυπα και διασκευές): Κατερίνα Φωτεινάκη

Απαγγελία καταδέσμων: Αγλαΐα Παππά

Εικαστική παρέμβαση: Ειρήνη Γκόνου, Μίλτος Παντελιάς

Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Ανδρικόπουλος

Σκηνοθετική επίβλεψη: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου

Σύλληψη – καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Φωτεινάκη – Ειρήνη Γκόνου

fragmented urban grief

Γιώργος Κωνσταντίνου – πιάνο

Αριστείδης Λιμναίος (Ιnkhead) – εικαστικά

Παρασκευή 19 Αυγούστου // 21.00 // Στρατώνας

Άγχος, θλίψη, αναπόληση, γελοιότητα. Ένα κομματιασμένο έργο του Απέργη μας οδηγεί από το ένα στο άλλο σαν μια promenade. Το περιεχόμενο της αυτοσχεδιαστικής ζωγραφικής του Inkhead αντανακλά κάθε στάδιο. Ελάτε να ξορκίσουμε αυτήν την διαδρομή κομματιασμένης αστικής θλίψης.

Έργα:

Απέργης: print music ( σε τέσσερα μέρη)

Σκύλλας: Η ημέρα της κρίσεως (κατά τον Bosch)

Ligeti:    4 Etudes

Scriabin: Sonata n5

Συναυλία μουσικής δωματίου

Παρασκευή 19 Αυγούστου // 22.30 // Στρατώνας

Σίμος Παπάνας – βιολί 

Άγγελος Λιακάκης – τσέλο

Νίκος Κυριόσογλου – πιάνο

Who is who / Χους εις χουν

Συναυλία με μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη

Κοντραμπάσσο, tapes, videos: Mιχάλης Σιγανίδης

Guest: James Wylie

Σάββατο 20 Αυγούστου // 21.00 // Στρατώνας

«Out of the Norm» – προβολή ντοκιμαντέρ

Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ από τον κινηματογραφιστή Δημήτρη Βρακά.

Σάββατο 20 Αυγούστου // 22.30 // Στρατώνας

9 μουσικοί από διάφορα μέρη της γης συνευρίσκονται στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2015 για ένα τριήμερο μουσικό εργαστήριο ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Συμμετέχουν οι: Moritz Köther, Αντώνης Σταυρινός, Hayden Chisholm, James Wylie, Zakari Frantz, Julian Selody, Federico Pascucci, Γιάννης Δεσποτάκης, Andrew Fedorovitch

Διάρκεια: 20′

Meating for Business vol.01: παρουσίαση δίσκου

Σάββατο 20 Αυγούστου // 23.00 // Στρατώνας

To 2013, ο Αντώνης Σταυρινός και ο Γιάννης Δεσποτάκης δημιούργησαν ένα σχήμα βασισμένο στον ελεύθερο βιωματικό αυτοσχεδιασμό κάνοντας παραστάσεις ως ντουέτο ή με guests. Στις αρχές του 2015 άρχισαν έναν κύκλο ηχογραφήσεων μαζί με αυτοσχεδιαστές από διάφορα μέρη του κόσμου, ο οποίος ολοκληρώθηκε στο Μουσικό Χωριό τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Μέρος των ηχογραφήσεων αυτών περιλαμβάνεται σε αυτήν την πρώτη συλλογή.

Οι μουσικοί που ακούγονται στο «Meating for Business vol.01» είναι οι: Moritz Köther, Αντώνης Σταυρινός, Hayden Chisholm, James Wylie, Δημήτρης Παντελιάς, Zakari Frantz, Γιάννης Βακαλούδης, Julian Selody, Federico Pascucci, Εύη Φιλίππου, Γιάννης Δεσποτάκης.

Χάνομαι γιατί ρεμβάζω – Τα παροίνια

Κυριακή 21 Αυγούστου // 21.00 // Στρατώνας ή Αποστολος

Η σπουδή πάνω στο ακομπανιαμέντο των συμποτικών τραγουδιών

στίχοι – κείμενα

Αλκαίος, Αριστοφάνης, Λι Ται Πο,

Ομάρ Καγιάμ, Βασίλης Νικολαίδης

ΜΑΡΙΑ ΘΩΙΔΟΥ – τραγούδι / BARBARA SAUTER – βιολί, φλογέρα, δεύτερες φωνές / ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ – τσέμπαλο / ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΤΕΠΑΝΟΣ – πιάνο / ΧΑΡΗΣ Γ. ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ – κιθάρα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΥΛΑΚΗΣ – κόντρα μπάσο

Μουσική: Γιώργος Φιλιππάκης, Χάρης Γ. Καβαλλιεράτος

Μονόλογος ΙΙ

Έργα των G. de Machaut, O. von Wolkenstein, R. Hirose, M. Blavet κ.

Δημήτρης Κούντουρας – φλάουτο με ράμφος, τραβέρσο, γκέμσχορν

Ηλέκτρα Μηλιάδου – βιέλα

Δευτέρα 22 Αυγούστου // 21.00 // Άγιος Απόστολος

Με διάφορα είδη της οικογένεια του φλάουτου – φλάουτα με ράμφος, μεσαιωνικό πλάγιο φλάουτο, γκέμσχορν κ.α. –  παρουσιάζεται ένα μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου από τον 11ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Τhe Incence of Music του Fabio Dondero

Δευτέρα 22 Αυγούστου // 24.00 // Καμάρες Άη Δημήτρη

(http://www.fabiodondero.com/?page_id=1820)

Hayden Chisholm, Θύμιος Ατζακάς, Κατερίνα Φωτεινάκη και φίλοι.

To  Incence of Music είναι μία πρωτότυπη συναισθητική φόρμα κοντσέρτου όπου ο διεθνής καλλιτέχνης Fabio Dondero απελευθερώνει θυμιάματα και αρώματα δικής του σύνθεσης, εμπνέοντας μουσικούς και κοινό.

ΔΙΑΠΑΣΩΝ

Τρίτη 23 Αυγούστου // 18.00 – 22.00 // Άγιος Λαυρέντιος

Μία συλλογική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί από τους καθηγητές και τους σπουδαστές όλων των εργαστηρίων καθώς και από τους ίδιους τους ακροατές. Στην παράσταση θα λάβουν μέρος πάνω από 100 μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές σε μία ανθρώπινη αλυσίδα ήχου, λόγου και κίνησης που θα δονήσει ολόκληρο τον Άγιο Λαυρέντιο για 4 ώρες.

Συντονιστές:

Αθανασία Κανελλοπούλου, Άντης Σκορδής (Κύπρος / Ολλανδία), Αντώνης Ανισέγκος, Βασίλης Μαντζούκης, Hayden Chisholm (Nέα Ζηλανδία), Θύμιος Ατζακάς, James Wylie (Nέα Ζηλανδία)

Κατερίνα Φωτεινάκη, Μάρθα Φριντζήλα, Μιχάλης Σιγανίδης

18.00 – 20.30

Μουσική περιήγηση στο χωριό. Η ομάδα εργασίας σας ξεναγεί σε εργαστήρια και ομάδες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε αίθουσες και υπαίθριες γωνιές.

20.30 – 22.00

Μία performance που ξεκινάει από την κεντρική πλατεία και καταλήγει στην πλατεία Χατζίνη