Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, όλες οι ομάδες εργασίας και οι συμμετέχοντες καλούνται να συντονιστούν κάτω από μία κοινή θεματική με τίτλο «η ποίηση των ήχων και των λόγων σε 20 κινήσεις».

Τριάντα τέσσερις συντονιστές από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών των παραστατικών τεχνών, της ειδικής αγωγής και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης.

Επιπλέον, από φέτος μεταξύ 6 και 12 Αυγούστου εγκαινιάζεται μια σειρά καθαρά εκπαιδευτικών δράσεων η οποία θα πραγματοποιείται κατά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με τίτλο “εργαστήρια δορυφόροι”.

Με συνδετικό ιστό 20 συμβιωτικά εργαστήρια και δεκάδες πρωτότυπες παραστάσεις θα «παίξουμε» με τον έναρθρο/άναρθρο λόγο και τη μουσική αναζητώντας το μουσικoποιητικό DNA που βρίσκεται κρυμμένο στους αρμούς του λόγου, όσο και τον “άρρητο”, εσωτερικό λόγο που δίνει ζωή στη μουσική αφήγηση και συνιστά τη ρητορική της καθαρής μουσικής.

Η κάθε περίοδος θα κορυφώνεται με μία συλλογική παράσταση η οποία θα πραγματοποιηθεί από τους καθηγητές και τους σπουδαστές όλων των εργαστηρίων σε συντονισμό του συνθέτη Άντη Σκορδή (Κύπρος / Ολλανδία). Οι ομάδες θα βρίσκονται σε διάδραση μεταξύ τους, μέσα από καθημερινές απογευματινές συναντήσεις. Στην κάθε μία από τις παραστάσεις αυτές αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 100 μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές, σε μία ανθρώπινη αλυσίδα ήχου, λόγου και κίνησης που θα αγκαλιάσει ολόκληρο τον Άγιο Λαυρέντιο.

Στο «ταξίδι» αυτό, η δόνηση, ο Λόγος, το δράμα, η έκσταση, το ανθρώπινο σώμα, η τελετουργία, η σιωπή, η μνήμη και οι μεταξύ τους αντιθέσεις και συνέργειες λειτουργούν σαν μία αδιάσπαστη ενότητα. Μέσα από την καλλιτεχνική συμβίωση και τη δύναμη του φυσικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος που την περιβάλλει, το Μουσικό Χωριό θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μία καλλιτεχνική αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινη εμπειρία.

Φέτος στο Μουσικό Χωριό φιλοξενούνται οι:

Μιχάλης Σιγανίδης

Κατερίνα Φωτεινάκη

Hayden Chisholm, (Νέα Ζηλανδία)

James Wylie (Νέα Ζηλανδία / Ελλάδα)

ΣΩΜΑ (Aντώνης Ανισέγκος – Θύμιος Ατζακάς)

Σίμος Παπάνας, Άγγελος Λιακάκης, Νίκος Κυριόσογλου

Άρης Χριστοφέλης, Δημήτρης Κούντουρας, Ιάσων Μαρμαράς

Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης

Αθανασία Κανελλοπούλου

Τάσος Ράτζος, Ιωάννα Παγιατάκη

Pierre Kouzmenko (Ρωσία / Ελλάδα)

Julianna Bloodgood – Rafal Habel (Ηνωμένο Βασίλειο / Πολωνία, μέλη των Song of the Goat Theater)

Tcha Limberger (Βέλγιο)

Αντώνης Απέργης

Σπύρος Σακκάς, Nατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχης Χάνος

Αυγερινή Γάτση

Λευτέρης Μουμτζής, Αντρέας Τραχωνίτης (Κύπρος)

Ευγένιος Βούλγαρης

Χρήστος Ραφαηλίδης, Δήμος Δημητριάδης

Ziad Rajab (Συρία)

Ανθή Θάνου, Αλέξανδρος Μακρής

Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini,  Εριφύλη Δαμιανού, Σοφία Γιολδάση

Προσκαλούμε λοιπόν κάθε σπουδαστή ή επαγγελματία από το χώρο των παραστατικών τεχνών να συμμετάσχει ενεργά και φέτος στις εκπαιδευτικές δράσεις του καλοκαιριού, αλλά και κάθε φιλότεχνο που επιθυμεί να γευθεί την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που πραγματοποιούνται τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

1η περίοδος: 18 – 24 Αυγούστου 2016

2η περίοδος: 26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2016

Εργαστήριο «δορυφόρος» (6 – 12 Αυγούστου 2016)

“Let us sing correctly!” – Η καλλιέργεια της μουσικότητας μέσα από την παιδαγωγική προσέγγιση του Zoltán Kodály

Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini,  Εριφύλη Δαμιανού, Σοφία Γιολδάση

Παιδικά Εργαστήρια

“Mesiterra” – Kυβέλη Κουκουδάκη, Αντρέας Φλώρης (18 – 24 Αυγούστου)

Pollock for Kids – Αντιγόνη Νικολάου (26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου)

Επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού για το αναλυτικό πρόγραμμα, πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.

Η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού/συναυλιακού προγράμματος και των κειμένων είναι έργο της ομάδας εργασίας της arTree, σε συνεργασία με τους προσκαλεσμένους καλλιτέχνες/εκπαιδευτικούς.

Η ομάδα της arTree:

Κώστας Μακρυγιαννάκης – Θύμιος Ατζακάς – Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης (καλλιτεχνική διεύθυνση)

Έρη Βασιλειάδου (γραμματεία, συντονισμός σπουδαστών)

Ελένη Παπαγεωργίου (πολιτιστική διαχείριση)

Αλέξανδρος Σεϊταρίδης (συντονισμός παραγωγής)

Νικόλας Χρυσός (φωτογράφηση)

Δημήτρης Ζαχαράκης (συντονισμός εθελοντών)