Το παγκοσμίως κορυφαίο κουαρτέτο εγχόρδων Juilliard String Quartet ιδρύθηκε το 1946 στη διάσημη Σχολή Μουσικής Juilliard της Νέας Υόρκης και τα μέλη του, τα οποία είναι πάντοτε καθηγητές της Σχολής, ανανεώνονται ανά διαστήματα. Αυτή την περίοδο το κουαρτέτο απαρτίζεται από τον Ronald Copes (β’ βιολί), τον Roger Tapping (βιόλα), την Astrid Schween (βιολοντσέλο), ενώ το πλέον πρόσφατο μέλος του είναι μια Ελληνίδα και δη Θεσσαλονικιά, η Αρετή Ζούλα, η οποία εντάχθηκε στο σχήμα ως πρώτο βιολί τον περασμένο Σεπτέμβριο! Η συναυλία του κουαρτέτου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει την πρώτη της εμφάνιση στη γενέτειρά της με το συγκεκριμένο σχήμα.

Μέσα στην 72χρονη πορεία του το Juilliard String Quartet έγινε διάσημο για την αξεπέραστη δεξιοτεχνία και την ερμηνευτική τέχνη του, όπως και για το ευρύ ρεπερτόριό του, που εκτείνεται από τα κλασικά έργα μέχρι και τους νεότερους συνθέτες, κάποιοι από τους οποίους του έχουν αφιερώσει έργα τους. Η περίφημη δισκογραφία του κουαρτέτου περιλαμβάνει πάνω από 100 τίτλους και τέσσερα βραβεία Grammy, εκ των οποίων το ένα αποτελεί «Lifetime Achievement Award», βραβείο δηλαδή που τιμά τους καλλιτέχνες για τη συνολική τους προσφορά στον χώρο της μουσικής.

Το σπουδαίο αυτό μουσικό γεγονός της συναυλίας του Juilliard String Quartet στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδείας του σχήματος σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει έργα Χάιντν, Μπάρτοκ και Μπετόβεν.

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος

Joseph Haydn (1732-1809)
String Quartet in D major Op. 76 No. 5 Hob III: 79
Ι. Allegro
ΙΙ. Largo cantabile e mesto
ΙΙΙ. Menuetto
ΙV. Finale. Presto

Béla Bartók (1881-1945)
String Quartet No. 3 Sz 85, BB 93
Prima parte: Moderato
Seconda parte: Allegro
Ricapitulazione della prima parte: Moderato
Coda: Allegro molto

Β’ Μέρος

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
String Quartet in E-minor, op. 59 Nr. 2, “Razumowsky”
I. Allegro
II. Molto adagio. Si tratta questo pezzo con molto di sentimento
III. Allegretto – Maggiore (Thème russe)
IV. Finale: Presto