Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015, στις 22.00, ο Περικλής Παπαπετρόπουλος (πολίτικο λαούτο, φωνή) και ο Χάρης Λαμπράκης (νέυ) θα παρουσιάσουν στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» μια μουσική που συνενώνει για περισσότερους από τέσσερις αιώνες Πέρσες, Άραβες, Τούρκους, Έλληνες, Αρμένιους, Εβραίους και πολλούς άλλους.

Η κλασσική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, με τους ύμνους των σούφι και τα ταξίμια αποτελούν τη λόγια -ή οθωμανική- μουσική, η οποία είναι επηρεασμένη από την περσική, την αραβική και τη βυζαντινή μουσική. Με το πέρασμα του χρόνου και τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών τάξεων στα αστικά κέντρα, και –κυρίως- με τη διαμόρφωση της εργατικής τάξης, όλα αυτά τα δάνεια και αντιδάνεια αραβοπερσικών μακαμιών και ταξιμιών διαμορφώνουν την αρχική μορφή του αστικού λαϊκού τραγουδιού. Οι τρεις αυτοί καλλιτέχνες επιχειρούν μια ξενάγηση στο μουσικό κλίμα της Πόλης έως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, περνώντας μέσα από τα παλάτια και καταλήγοντας στις συνοικίες και τις φτωχογειτονιές της.

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Άρχισε να ασχολείται με την κρητική μουσική στα δεκαέξι του χρόνια, παίζοντας με τον Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη) λαούτο και μπουλγαρί. Το 1985 συναντά τον Ross Daly. Μαζί του μαθαίνει σάζι και ταμπούρ, ενώ αργότερα συμμετέχει στο συγκρότημά του «Λαβύρινθος» σε συναυλίες, παραστάσεις, δισκογραφία και τηλεόραση. Έχει διδάξει στη σχολή του Συλλόγου προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής, στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος. Από το 2004 διδάσκει σάζι στο Ωδείο Αθηνών. Έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους. Κάνει ζωντανές εμφανίσεις και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις με πολλά μουσικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Χάρης Λαμπράκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε δασκάλους τους Μάριο Μαυροειδή και Θοδώρα Βάρσου στη μουσική, την Σύλβια Κουτρούλη και τον Ömer Erdoğdular στο νέυ, τον Γιάννη Ιωαννίδη στη σύνθεση και τους Ιωάννη Αρβανίτη και Βασίλη Μπαραμπούτη στη βυζαντινή μουσική. Από το 2000 διδάσκει νέυ. Επίσης, δίνει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές μουσικές παραγωγές στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία και σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παίζοντας παραδοσιακή, τζαζ, world, σύγχρονη και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Εκτός από νέυ, παίζει πιάνο και hammond organ. Το 2006 συνίδρυσε το «Χάρης Λαμπράκης Quartet», με το οποίο έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ.