Πηγή έμπνευσης για τη συλλογή υπήρξε ο ευφάνταστος διάκοσμος υφασμάτων και κεραμικών από την Συλλογή Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη.

Μέχρι σήμερα, οι συλλογές του Cabana δανείζονταν μοτίβα, χρώματα και ιδέες από ιστορικές κατοικίες, όπως το Houghton Hall, δημιούργημα του πρώτου Βρετανού πρωθυπουργού Sir Robert Walpole το 1720, ή από σημαντικούς σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, όπως ο David Hicks. Είναι η πρώτη φορά που μια συλλογή του Cabana περιλαμβάνει αντικείμενα εμπνευσμένα από τις συλλογές ενός δημόσιου ιδρύματος, αποτίοντας φόρο τιμής στην ελληνική παραδοσιακή χειροτεχνία και ανιχνεύοντας τον κοινό μεσογειακό πολιτισμό.

Η συλλογή Benaki Museum Autumn Winter 2023 σχεδιάστηκε από το Cabana και φιλοτεχνήθηκε από παραδοσιακούς τεχνίτες στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αίγυπτο και αλλού. Περιλαμβάνει τραπεζομάντιλα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με διακοσμητικά στοιχεία από λαϊκά υφάσματα, κεραμικά καμωμένα στη Σίφνο, σερβίτσια ζωγραφισμένα στο χέρι από τεχνίτες στην Αθήνα και την Ούμπρια της Ιταλίας, λινές πετσέτες και μαξιλάρια κεντημένα στην Αίγυπτο, και πολλά άλλα. Τα γυάλινα σκεύη αντιπροσωπεύουν την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή ποτηριών Cabana, που αποτελείται από ποτήρια κρασιού, νερού, σαμπάνιας αλλά και μια ζωγραφισμένη στο χέρι κανάτα.

Η συλλογή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του Cabana και του Μουσείου Μπενάκη, η οποία περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, βίντεο και εκδηλώσεις.

Η συλλογή Benaki Collection πωλείται διαδικτυακά στο cabanamagazine.com και ένα ποσοστό των πωλήσεων θα διατεθεί απευθείας στο Μουσείο Μπενάκη, υποστηρίζοντας το έργο του. Παράλληλα, μέρος της συλλογής είναι διαθέσιμη για προαγορά από τις 27 Σεπτεμβρίου στο benakishop.gr.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ CABANA:

Από το 2014 το Cabana αποτελεί πηγή έμπνευσης για μια νέα γενιά ταξιδιωτών του κόσμου, προσφέροντάς τους ένα οδοιπορικό στην εκλέπτυνση, τις συλλογές, τα χρώματα και τα υφάσματα. Κάθε εξαμηνιαίο τεύχος είναι ένα συλλεκτικό δημιούργημα από μόνο του, μια τυπογραφική πανδαισία. Η γραφιστική παρουσίαση των άρθρων συνδυάζει διακοσμητικά πλαίσια και εντυπωσιακές φωτογραφίες πάνω σε μια ποικιλία όμορφων χαρτιών, ενώ κάθε έκδοση έχει μια σειρά από διαφορετικά εξώφυλλα –όλα μαζί συνθέτουν μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία για τους αναγνώστες. Το όραμα του Cabana εκφράζεται καλύτερα από τη γερμανική λέξη «gemütlich», που δηλώνει μια ελκυστική ζεστασιά και αίσθηση του χώρου. Είτε σε ένα «palazzo», είτε σε ένα διαμέρισμα, σε μια εκκεντρική κατασκευή ή σε μια καλύβα, η «αίσθηση Cabana» αναδεικνύει τις αισθαντικές και βιωματικές πτυχές των εσωτερικών χώρων. Οι συλλογές αντικειμένων για το σπίτι του Cabana εμπνέονται από τις σελίδες του περιοδικού. Όλα τα προϊόντα –επιτραπέζια σκεύη, λευκά είδη και μικροέπιπλα– έχουν σχεδιαστεί από τη δημιουργική ομάδα του Cabana και έχουν φιλοτεχνηθεί με το χέρι από τεχνίτες σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ευγενική παραχώρηση Cabana Magazine. Φωτογραφία: Miguel Flores-Vianna