Το 2000, ο Fernando Botero δώρισε μια συλλογή 208 έργων τέχνης στο Banco de la República. Ο ίδιος ήταν δημιουργός των 123 έργων τέχνη, ενώ τα υπόλοιπα 85 ήταν από την ιδιωτική του συλλογή και ήταν δημιουργήματων γνωστών διεθνών καλλιτεχνών. Με βάση αυτή τη συλλογή, ιδρύθηκε το Μουσείο Botero. Το μουσείο βρίσκεται στη γειτονιά La Candelaria, ένα ιστορικό μέρος στη Μπογκοτά. Μάλιστα, το μουσείο μέχρι το 1955 φιλοξενούσε το γραφείο του αρχιεπισκόπου.

Το σπίτι ανακαινίστηκε και προσαρμόστηκε από τον Banco de la República για να γίνει μουσείο, υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια του ίδιου του καλλιτέχνη. Από την 1η Νοεμβρίου 2000, η ​​συλλογή διατίθεται δωρεάν στο κοινό κάθε μέρα, εκτός από την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Μουσείου Botero, ο καλλιτέχνης είπε: “Είναι τιμή μου που αυτά τα έργα τέχνης ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Κολομβίας σήμερα. Γνωρίζουμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες που επισκέπτονται το μουσείο έρχονται σε επαφή με τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά κομμάτια της εποχής μας, τα οποία μας προσφέρουν τη δυνατότητα να συλλογιστούμε και να αντικρίσουμε έργα τέχνης από μεγάλους δασκάλους. Ακόμα, οι λάτρεις της ζωγραφικής και της γλυπτικής μπορούν να επισκεφθούν αυτό το ειρηνικό μέρος της ειρήνης, περπατώντας ήσυχα στις αίθουσες, επιτρέποντας έτσι στον εαυτό τους να ταξιδέψουν με καράβι τη σύγχρονη αισθητική.”

Χιλιάδες ανθρώποι επισκέπτονται το Μουσείο Botero σε καθημερινή βάση. Μεταξύ αυτών είναι παιδιά, δάσκαλοι, ενήλικες και οικογένειες, που μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται από το Banco de la República προκειμένου να φέρουν το κοινό πιο κοντά σε αυτήν την υπέροχη συλλογή.

Προσφέρεται μια ποικιλία δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ξεναγήσεις, διαλέξεις, συνέδρια και εργαστήρια για παιδιά και καθηγητές, που ικανοποιούν την επιθυμία του Fernando Botero για αυτήν τη συλλογή: “Το μουσείο και η συλλογή του να στέκεται σύμμαχος στην εκπαίδευση και την απόλαυση του Κολομβιανού λαού.”

Περιηγηθείτε ελεύθερα στο μουσείο, εδώ.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Uncover Colombia