Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσίασε το πρόγραμμα των νέων εκθέσεων που θα φιλοξενήσει από τον Οκτώβριο

του 2010. Οι εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν είναι οι ακόλουθες:

Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000-3500 π.Χ.. και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική εποχή.
Οκτώβριος 2010 – Ιανουάριος 2011

Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011 έχει ως βασικό θέμα τους σημαντικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα Βαλκάνια κατά την 5η και 4η χιλιετία π.Χ., αλλά ταυτόχρονα εξετάζει τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες περιοχές της βαλκανικής χερσονήσου κατά την Νεολιθική εποχή.

Μεταξύ των περίπου 200 εκθεμάτων, που προέρχονται από 22 μουσεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και την Μολδαβίας, περιλαμβάνονται εντυπωσιακά ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, μερικά από τα πρωιμότερα χάλκινα εργαλεία, όπλα και χρυσά κοσμήματα που έχουν βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, εξαίρετης ποιότητας κεραμική, καθώς και αντικείμενα από οστό, όστρεο κτλ.

Κοντά τους θα παρουσιαστούν για συγκριτικούς λόγους περίπου 60 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από ελληνικές Νεολιθικές θέσεις, με στόχο να αναδειχθούν οι σχέσεις, οι ομοιότητες αλλά και οι διαφορές που υπήρχαν μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Institute for the Study of the Ancient World του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, την επιμέλεια της επιλογής αντικειμένων από ελληνικές Νεολιθικές θέσεις έχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Βάσω Κατράκη
Νοέμβριος 2010 – Φεβρουάριος 2011

Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συγκεντρώνει περίπου 110 έργα που καλύπτουν μία διαδρομή 45 περίπου χρόνων: από τις πρώτες ξυλογραφίες των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης, τις εικονογραφήσεις βιβλίων και τα χαρακτικά με θέμα τους ψαράδες και τα τοπία του Μεσολογγίου, μέχρι τους πρώτους πειραματισμούς της στην πέτρα και τις εμβληματικές σειρές έργων που θα ακολουθήσουν. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

‘ό,τι’
Η Tέχνη του Bιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Φεβρουάριος – Μάρτιος 2011

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Eργαστήριο Γραφικών Τεχνών – Tυπογραφίας & Tέχνης του Bιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στην οποία θα παρουσιαστούν βιβλία νέων καλλιτεχνών, αλλά και παλαιότερων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών (Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Μπουτέα, Βάσως Κατράκη, Νέλλας Γκόλαντα κ.ά.). Η έκθεση με τα βιβλία-livres d’ artistes των νέων καλλιτεχνών αλλά και μεγαλύτερων –  όταν ακόμα ήταν πολύ νέοι – παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί ανιχνεύει και αποκαλύπτει μία σημαντική πλευρά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θα ξεδιπλώνεται κυριολεκτικά ως ανοιχτό βιβλίο στους χώρους του Μουσείου και σχεδιάζεται με ευφάνταστο τρόπο μέσα στο ίδιο το Εργαστήριο από ομάδα φοιτητών και αποφοίτων του.

Άγονη Γραμμή
Σειρά Αρχαιολογικών εκθέσεων
Οκτώβριος 2011 – Μάρτιος 2012

Άγονη Γραμμή είναι η ονομασία μιας σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στους χώρους του σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΤ.

Περιλαμβάνει κυρίως όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεγαλύτερα νησιά αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και εξαιρετικά απομακρυσμένες και άγνωστες περιοχές της Ελλάδας, όπου γεννήθηκαν και έδρασαν άνθρωποι, των οποίων τα έργα και τον πολιτισμό αναδεικνύουν διαχρονικά οι επί μέρους εκθέσεις.

Η πρώτη έκθεση της σειράς θα παρουσιάσει μια πεντάδα νησιών της Δωδεκανήσου, ξεκινώντας από το νοτιοανατολικότερο προκεχωρημένο φυλάκιο της χώρας μας, το Καστελόριζο, και συνεχίζοντας στα νησιά ανάμεσα στην Ρόδο και την Κω (Σύμη, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο).

Ίασις
Υγεία – Νόσος – Θεραπεία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο
2012

Ένα πανανθρώπινο θέμα σε μια έκθεση αρχαιοτήτων. Από την αυγή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος πασχίζει να καλυτερεύσει τις συνθήκες της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, το θέμα της διατήρησης της υγείας του, ιδιαίτερα όταν αυτή πάσχει, και οι τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών είναι το πρώτο μέλημα και ενδιαφέρον του σε όλες τις χρονικές περιόδους του πολιτισμού του.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 250 εκθέματα από μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του θέλησε να επικοινωνήσει με το ευρύ κοινό μέσα από μεγάλες περιοδικές εκθέσεις -αρχαιολογικές, εικαστικές, αναγεννησιακής, μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης-, καθώς και σημαντικές επανεκθέσεις των μονίμων συλλογών, οργανώνοντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, δημιουργικά προγράμματα για γονείς και παιδιά, διαλέξεις, ημερίδες και σεμινάρια.

Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το Μουσείο προσφέρει ελεύθερη ή μειωμένη είσοδο για συγκεκριμένες ομάδες κοινού, πραγματοποιεί διαλέξεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με ελεύθερη είσοδο για αρχαιολόγους αλλά και για το ευρύτερο κοινό. Επιπλέον, το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σαββάτου με τη Σοφία Γιαλουράκη πραγματοποιούνταν για 20 χρόνια με ελεύθερη είσοδο για παιδιά και γονείς.

Σήμερα, το Μουσείο συνεχίζει να υποδέχεται τους επισκέπτες με μειωμένη είσοδο κάθε Δευτέρα, ενώ μειωμένα εισιτήρια προσφέρονται σε νέους έως 26 ετών, σε φοιτητές και σε άτομα άνω των 65 ετών. Επίσης, το Μουσείο δέχεται με ελεύθερη είσοδο, κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (ατόμων με ειδικές ανάγκες, μεταναστών, ατόμων σε ομάδες απεξάρτησης, κ.ά). Εκπτώσεις προβλέπονται στους κύκλους διαλέξεων επί πληρωμή για συγκεκριμένες ομάδες κοινού, όπως οι νέοι, οι πολύτεκνοι και οι εκπαιδευτικοί. 

1. Δευτέρα μειωμένο εισιτήριο για όλους: €3.50
2. Νέοι 19–26 ετών: εισιτήριο €2.50 και 50% έκπτωση στις διαλέξεις επί πληρωμή
3. Έκπτωση 15% στο κόστος συμμετοχής των κύκλων διαλέξεων επί πληρωμή για: Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μέλη ICOM, Δημοσιογράφους, Αρχαιολόγους, Ξεναγούς, Εκπαιδευτικούς, Πολύτεκνους

Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής που ακολουθεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ανακοινώνονται οι εξής ενέργειες:

1. Δωρεάν είσοδος στο ΜΚΤ μία φορά ανά περιοδική έκθεση (κάθε πρώτη Πέμπτη μετά την έναρξη της έκθεσης).

Για τις τρέχουσες περιοδικές εκθέσεις ‘Louise Bourgeois’  και ‘Sarah Lucas. Nuds Cycladic’, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί δωρεάν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (μόνιμες συλλογές και περιοδικές εκθέσεις) την Πέμπτη 15 Ιουλίου & την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010,
10.00–20.00.

2. 10% μείωση του κόστους συμμετοχής στους κύκλους διαλέξεων επί πληρωμή

3. Οι Νέοι Φίλοι του ΜΚΤ: ετήσια συνδρομή €25 για νέους έως 30 ετών

4. Πακέτο τουριστικής προσφοράς: Οι νέοι φίλοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αγκαλιάζει τους νέους, προσφέροντας ειδική συνδρομή στους Φίλους του Μουσείου για άτομα έως 30 ετών.

Oι Νέοι Φίλοι του ΜΚΤ ενημερώνονται μέσω email για τις νέες δραστηριότητες του Μουσείου, επισκέπτονται δωρεάν τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις μαζί με την παρέα τους, παρακολουθούν διαλέξεις με έκπτωση 50% και συμμετέχουν σε ειδικές ξεναγήσεις για τους Φίλους εντός και εκτός Μουσείου.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους», με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει διάλογο με τους νέους και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.
 
ΝΕΟΙ έως 30 ετών: 25 ευρώ (ανά έτος)

• Έκδοση κάρτας μέλους
• Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο με έναν ακόμη προσκεκλημένο
• Ηλεκτρονική ενημέρωση για τις δραστηριότητες του ΜΚΤ
• Πρόσκληση σε ξεναγήσεις εντός και εκτός Μουσείου
• Δυνατότητα επίσκεψης του Μουσείου έως αργά το βράδυ ειδικά για τους Νέους Φίλους του ΜΚΤ (μια φορά σε κάθε έκθεση)
• Έκπτωση 50% στους κύκλους διαλέξεων επί πληρωμή
• Έκπτωση 10% στο Πωλητήριο

Πακέτο Τουριστικής Προσφοράς

Μια ειδική προσφορά για όσους ταξιδεύουν στην Αθήνα από το εξωτερικό ή την Ελλάδα περιμένει όσους έχουν στα χέρια τους τον χάρτη Athens Map, ο οποίος διανέμεται δωρεάν από τη City Contact σε περισσότερα από 90 ξενοδοχεία και άλλα σημεία διανομής στην Αθήνα.

Με ειδικό ημερήσιο εισιτήριο αξίας 20 ευρώ προσφέρονται τα εξής:
– Είσοδος για ένα άτομο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
– Γεύμα στο café του Μουσείου
– 10% έκπτωση στο Πωλητήριο

Η προσφορά θα ανακοινωθεί με ειδική καταχώρηση στο Athens Map ξεκινώντας από το τεύχος Ιουλίου.