Το βραβείο Inspire, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στο πλαίσιο του Inspire Project σε εικαστικό, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, για εργασία που έχει ήδη παραχθεί κατά τη διάρκεια εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο και διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την συνάφειά της με τον χώρο στον οποίο έχει παρουσιαστεί και με τον οποίο δυνητικά συνδιαλέγεται.

Η υποψηφιότητα της Στεφανίας Στρούζα προκρίθηκε έναντι των υπολοίπων λόγω του γεγονότος ότι πληρούσε επακριβώς τις συνθήκες παραγωγής που προβλέπει το Βραβείο Inspire, καθώς και για το λόγο ότι το έργο το οποίο υπέβαλε εμφάνιζε, πέρα από καλλιτεχνική αρτιότητα και αποδεδειγμένη έρευνα, στενή συνάφεια με τον τόπο παραγωγής του.

Το πρότζεκτ «She of the Jade Skirt» («Εκείνη με την σμαραγδένια φούστα») της Στεφανίας Στρούζα αποτελείται από γλυπτικά έργα καθώς και μια σειρά από μονοτυπίες και επιτοίχια ανάγλυφα. Τα έργα εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος artist-in-residence στην Πόλη του Μεξικού με την υποστήριξη του Austrian Cultural Forum (Μάρτιος-Ιούνιος 2018) και παρουσιάστηκαν ως ένα συνεκτικό σώμα δουλειάς στο πλαίσιο του studio residency στο MANA Contemporary στις ΗΠΑ (Οκτώβριος 2018-Μάρτιος 2019).

Εξετάζοντας την εξέλιξη της Πόλης του Μεξικού σε σχέση με το νερό, το «She of the Jade Skirt» διαμορφώνει μια αφήγηση που ξεκινά από το ιδιαίτερο γεγονός ότι η προκολομβιανή πόλη, που ιδρύθηκε πάνω σε ένα εκτεταμένο σύστημα λιμνών, τώρα βυθίζεται σταδιακά.

Ο τίτλος αναφέρεται στην Chalchiuhtlicue, τη γυναικεία θεότητα των ποταμών και του τοκετού, η οποία στην κοσμολογία των Αζτέκων αντιπροσώπευε το νερό ως ζωτική πηγή αλλά και ως απειλή υπό μορφή πλημμυρών. Τα γλυπτά αντλούν μορφολογικές αναφορές από προκολομβιανούς χάρτες καθώς και από την ίδια την αρχιτεκτονική πραγματικότητα της πρωτεύουσας.

Αντιστοίχως, οι υλικότητες των έργων φέρουν περιβαντολλογικούς συμβολισμούς «αποτυπώνοντας» τις σταδιακές διακυμάνσεις και μεταμορφώσεις του τοπίου από το υγρό στο ξηρό και από το φυσικό στο ανθρωπογενές. Το «She of the Jade Skirt» συσχετιζόμενο με μια ευρύτερη οικοφεμινιστική προσέγγιση, δομεί μια φαντασιακή και υλική συνθήκη που αφορά την σχέση υδάτων, αστικής υπερανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής.

Η παρουσίαση της εργασίας της Στεφανίας Στρούζα και η γνωριμία της δημιουργού με το κοινό του MOMus-Πειραματικoύ Κέντρου Τεχνών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση απονομής του Inspire Prize 2021 που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 18:00 με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού. Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη από τον σύνδεσμο bit.ly (Meeting ID: 833 8276 1492 / Passcode: 254190) .

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Βιογραφικό Στεφανίας Στρούζα

Η Στεφανία Στρούζα ζει και εργάζεται ως εικαστικός στην Αθήνα. Μέσα από το γλυπτικό της έργο διερευνά τους διαπολιτισμικούς συγκερασμούς και τις υβριδικές ταυτότητες που προκύπτουν από την ανταλλαγή υλικών αγαθών και νοημάτων ανά τους αιώνες. Η Στρούζα υλοποιεί τις ιδέες αυτές μέσα από έργα που συνδέουν τον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων με τις έννοιες της χρονικότητας, του σώματος και της γεωγραφίας.

Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: στην 3η Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης, Κροατία· στην Pinta Miami, ΗΠΑ· στο Μουσείο Μπενάκη, Ελλάδα· στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, Ελλάδα· στην a.antonopoulou.art, Ελλάδα (ατομική)· στο Wiener Art Foundation, Αυστρία (ατομική)· στην Neue Galerie Innsbruck, Aυστρία (ατομική)· στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, Ελλάδα (ατομική)· στο BOZAR, Βέλγιο· στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελλάδα μεταξύ άλλων. Το 2019 συμμετείχε στην έκθεση The Palace at 4 a.m. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου μετά από ανάθεση του Οργανισμού ΝΕΟΝ.

H Στρούζα είναι παραλήπτρια του βραβείου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ARTWORKS) και της Εθνικής Τράπεζας (Bραβείο Nέων Kαλλιτεχνών), μεταξύ άλλων. Συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Seeger Center for Hellenic Studies, Princeton University, ΗΠΑ (2016), στο Bauhaus Foundation Dessau, Γερμανία (2016), στο Studio Residency στην Πόλη του Μεξικού με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (2018), στο MANA Contemporary New Jersey, ΗΠΑ (2018), CCA Andratx, Ισπανία (2020) και στο ISCP, ΗΠΑ (2021).

Σπούδασε Aρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2007) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Environmental Art του Edinburgh College of Art (2010) και στο τμήμα Textual Sculpture της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης (2016).

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.