«Μνήμες στο νερό» τιτλοφορείται η εναρκτήρια εκδήλωση της ετήσιας δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010» που

διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

            
Στην εναρκτήρια εκδήλωση ο Ήρος Άγγελος θα παρουσιάσει ένα χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «μνήμες στο νερό» στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής  Αγοράς των Αθηνών την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 14.00.

Το νερό που έως και σήμερα ρέει στον χώρο εξυπηρέτησε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες η μαρμάρινη κρήνη, οι βεσπασιανές και το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων».

Το νερό με την εκπληκτική πολυμορφία και τις αντιθέσεις του εκπληρώνει την ίδια πάντα αποστολή. Προηγείται κάθε μορφή τέχνης και στηρίζει κάθε δημιουργία ανεξάρτητα από την εποχή ή τις ιδιομορφίες της κοινωνίας στην οποία ανήκει ο καλλιτέχνης. Η ποίηση μπορεί να το περιγράψει και να το εξυμνήσει, η γλυπτική να το συμβολίσει, η ζωγραφική να το απεικονίσει.

Όμως ο χορός, ακριβώς γιατί είναι κίνηση, εκφράζει την ουσία του νερού. Στους αρμονικούς κυματισμούς των χεριών, στις γοργές κινήσεις των σωμάτων πίδακες εξακοντίζονται, ορμητικές πτώσεις καταρρακτών και φιδίσιοι ελιγμοί των ποταμών αναπαρίστανται στις μεγάλες καμπύλες των κινήσεων.

Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ.Τ.  και η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Κείμενο, Σκηνοθεσία, Χορογραφία:
Πέτρος Γάλλιας
Εικαστικό περιβάλλον, Κοστούμια, Μουσική Επιμέλεια:
Ήρος Άγγελος

Στις μνήμες:

Πέτρος Γάλλιας
Βασίλης Δημάς
Κωστής Θέος
Κυριάκος Κατσιαδράμης
Χριστίνα Κουλουμπή
Κωνσταντίνος Κουρκουλάκος
Νικόλας Κουρκουλάκος
Ανδρονίκη Μαραθάκη