Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, η έκθεση είναι αφιερωμένη στο νησί της Πάτμου με έργα κυρίως μικρών διαστάσεων που υπό τύπον ημερολογίου άρχισαν να δουλεύονται το 1980 ως σήμερα και έχουν τον βιωματικό χαρακτήρα της προσωπικής επαφής του καλλιτέχνη με τον σημαντικό αυτό τόπο.

Όπως λέει και ο ίδιος:

‘’Η σχέση μου με το νησί είναι βαθιά και άνιση. Πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά. Η Χώρα-Λαβύρινθος που σε σχήμα δαχτυλιδιού περισφίγγει το Μοναστήρι, έχει γίνει από χρόνια τόπος διαμονής μου, αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.’’

Ο Βασίλης Κυπραίος

Ο Βασίλης Κυπραίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 1962. Υπηρέτησε στην Έδρα Αρχιτεκτονικής και Εσωτερικών Χώρων της Αρχιτεκτονικής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου. Με σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ατομικές και θεματικές, ο Κυπραίος συνδυάζει εξπρεσιονιστικά στοιχεία με την ποιητική και ασκητική διάθεση που χαρακτηρίζει τον ίδιο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου, τιμώντας τον καλλιτέχνη «που η σχέση του με την Πάτμο επηρέασε εμφανώς την ατμόσφαιρα της ζωγραφικής του».