Οι Έλληνες της Καππαδοκίας ήρθαν στον ελληνικό χώρο το 1924 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και αρκετοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε αγροτικούς οικισμούς της Λάρισας. Τα διασωθέντα κειμήλια μαρτυρούν πέραν της ακλόνητης πίστης στις θρησκευτικές παραδόσεις τους και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μονοπάτια στα οποία κινήθηκαν, με συνέπεια να διακριθούν ανάμεσα στις άλλες ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας.

Tην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκεντήματα από το Ομορφοχώρι Λάρισας καθώς και βιβλία, έγγραφα και άλλα προσωπικά αντικείμενα προσφύγων προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές, συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, με τη συνεργασία της Κοινότητας Ομορφοχωρίου και της Ιστορικής-Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα από τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο, ενώ θα μιλήσει ο βουλευτής Λάρισας και συγγραφέας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η χορωδία της Ένωσης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και μουσικά ακούσματα από τους: Ζιώζια Αθανάσιο (βιολί) και Χρήστο Καλαμπούκα (λαούτο).