Η «Μηχανή Κάφκα» είναι μια παράσταση βασισμένη Στη Σωφρονιστική αποικία του Franz Kafka. Το σπουδαίο έργο, που προκάλεσε λιποθυμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του το 1916 στο Μόναχο, ανεβαίνει θεατρικά από 21 Απριλίου στον ιδιαίτερο χώρο του Goethe-Institut / Ινστιτούτο Γκαίτε.

Το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της οδού Βασιλίσσης Όλγας 66 αποτελεί έναν ανοιχτό τόπο γνώσης, συνάντησης και διαπολιτισμικού διαλόγου, που στέγαζε από το 1929 την Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η Ομάδα Θέατρο Πρόταση ανεβάζει τη νέα της θεατρική παραγωγή, για πρώτη φορά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεών του Goethe-Institut Thessaloniki.

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής, μετά το «Γράμμα στον πατέρα» επιστρέφει στα γραπτά του Franz Kafka, εμπνεόμενος αυτή τη φορά από τη «Σωφρονιστική αποικία». Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του 20ου αιώνα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα στη λογοτεχνία.

Για την παράσταση

Σε ένα σύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς, τρία σώματα – ο αξιωματικός, ο στρατιώτης και ο κατάδικος – παρουσιάζουν σε δυο Ευρωπαίες επισκέπτριες ένα «ιδιόρρυθμο» μηχάνημα βασανιστηρίων που εγγράφει στο σώμα του κατάδικου, επί δώδεκα ώρες, την ποινή του μέχρι θανάτου. Οι δυο εκπρόσωποι του Δυτικού Πολιτισμού θα παραστούν μάρτυρες στη ζωντανή εκτέλεση ενός ανθρώπου. Εκείνες, αν και, ευαισθητοποιημένες απέναντι στο θέαμα της βίας, παραμένουν αδρανείς και προστατευμένες, υπερασπιζόμενες με κάθε κόστος την αιμοσταγή αθωότητα τους, αφού «η εμπλοκή σε ξένες υποθέσεις δημιουργεί πάντοτε προβλήματα».

Μια παράσταση – θέαμα που πατάει πάνω στο θέμα της ανθρωποφαγίας και αποπειράται να καταδείξει εκείνον που παρακολουθεί τη βία από την τηλεόραση στο σαλόνι του τρώγοντας pop corn, ως ηδονοβλεψία της βίας.

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Όλα τα δεινά που συμβαίνουν έξω από το Δυτικό Κόσμο – εμπόριο ανθρώπων, υποσιτισμός, ανέχεια, ανελευθερία, έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση– σίγουρα συγκινούν και ευαισθητοποιούν την Ευρώπη. Όμως, πίσω από την προστασία του γυάλινου κλουβιού μας όλα θυμίζουν cinema. Πίσω από την ασφάλεια όλα μοιάζουν μακρινά».

Συντελεστές

Διασκευή – Δραματουργία: Κωνσταντίνος Αβράμης
Σκηνοθεσία – Σύλληψη: Στέλιος Βραχνής
Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Μουσική: Άρης Παραπούρας
Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΤΑΣΗ
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΤΑΣΗ

Ερμηνεύουν οι:
Πάνος Αναγνωστόπουλος
Στέφανος Ζγούρι
Απόστολος Λινάρδος
Χαρά Σβάνου
Μαίρη Λιόλιου