Το Athens Technopolis Jazz Festival, ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης, ενηλικιώνεται και επιστρέφει από 4 έως 10 Ιουνίου για να μας χαρίσει επτά ολόκληρες ημέρες υπέροχης jazz εμπειρίας. Σπουδαίοι μουσικοί από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, θα ξεδιπλώσουν τις δεξιότητες και τις συνθετικές τους ικανότητες αναδεικνύοντας τον τόσο πλούσιο και γοητευτικό κόσμο της τζαζ.

Ωστόσο, η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ – από φέτος και για κάθε χρόνο – είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ελληνική jazz μουσική. Έτσι, την Δευτέρα 4 Ιουνίου, η Τεχνόπολη ανοίγει διάπλατα τις πύλες της για να υποδεχτεί ξεχωριστά δείγματα της εγχώριας σκηνής. Ανάμεσά τους, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε το Mihalis Kalkanis Live, ένα πολλά υποσχόμενο ensemble που ξεχώρισε ως η «νέα μουσική πρόταση» του φεστιβάλ.

Ο Μιχάλης Καλκάνης, χαρισματικός μπασίστας και συνθέτης με κλασική παιδεία που παράλληλα αναζητά τις ρίζες του σε πιο αυτοσχεδιαστικές παραδοσιακές μουσικές, αναλαμβάνει να μας συστήσει το σχήμα το οποίο ξεκινά το ταξίδι του από την κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης.


– Πώς νιώθετε για το γεγονός ότι ξεχωρίσατε ως «νέα μουσική πρόταση» ανάμεσα σε πολλές άλλες υποψηφιότητες, αλλά και για την συμμετοχή σας στην πρώτη μέρα του Athens Technopolis Jazz Festival που, από φέτος, είναι αφιερωμένη στην ελληνική jazz μουσική;

Είναι μεγάλη η χαρά είναι η αλήθεια! Είναι η αρχή του ταξιδιού για το “Mihalis Kalkanis Live” και σίγουρα η επιλογή αυτή ανάμεσα σε πολλά άλλα σχήματα, από μία επιτροπή αποτελούμενη από 3 ανθρώπους με πολύ σημαντικές πορείες, μας δίνει μία πολύ σημαντική ώθηση για τα επόμενα βήματα. Προσωπικά, βρίσκω πολύ ωραία την ιδέα η πρώτη μέρα να είναι αφιερωμένη στην ελληνική σκηνή, και ανυπομονούμε να παίξουμε στην κεντρική σκηνή, παίρνοντας την σκυτάλη από τον δυνατό ήχο της Athens Big Band και παραδίδοντας την στις όμορφες μουσικές του John Balikos Trio.

– Σε ποια ηχητικά “μονοπάτια” θα μας ταξιδέψετε από την κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης; Θα θέλατε να μας συστήσετε και τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος;

Θα ακούσουμε κομμάτια από τον πρώτο δίσκο (Scarborough Tales) αλλά και αρκετές καινούριες μουσικές. Ένα από αυτά, το “By Feel”, είναι ένα κομμάτι που ηχογραφήσαμε και βιντεοσκοπήσαμε πρόσφατα παρέα με τον Σ. Σινόπουλο (πολίτικη λύρα), Σταύρο Λάντσια (πιάνο), Β. Καρίπη (κρουστά) και τον αδερφό μου Χ. Καλκάνη (κλαρινέτο), το οποίο αναμένεται να  κυκλοφορήσει άμεσα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, είμαι πολύ χαρούμενος να έχω δίπλα μου μουσικούς που ξεχωρίζουν για την διάθεσή τους για πειραματισμό αλλά και την minimal αισθητική τους. Αν πρέπει να σκεφτώ κάτι κοινό που έχουμε όλοι στην ομάδα είναι ότι στοχεύουμε στο να ζούμε την κάθε νότα που παίζουμε. Από εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα! Μαζί μου, λοιπόν, θα είναι οι:

Λευτέρης Αδριώτης /  λύρα
Μανώλης Γιαννίκιος /  τύμπανα
Χρήστος Καλκάνης / κλαρινέτο
Ορέστης Μπενέκας / πιάνο

Παναγιώτης Ριζόπουλος / τεχνικός ήχου
Μαρία Βενετάκη / φώτα

Προέρχεστε από μια σπουδαία μουσική οικογένεια με μακρά μικρασιατική και βορειοελλαδίτικη παράδοση. Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι αναφορές και οι κύριες επιρροές σας;

Η αλήθεια είναι ότι η πορεία μου στη μουσική ξεκίνησε με κάποια πλεονεκτήματα και αισθάνομαι πολύ τυχερός για αυτά. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με έναν παππού που ήταν για χρόνια ο πνευστός του Μανώλη Χιώτη, δύο γιαγιάδες που τραγουδούσαν υπέροχα, αν και αυτοδίδακτες, και έναν πατέρα, ο οποίος θεωρώ ότι ως πιανίστας και συνθέτης, ξεχωρίζει για τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζει αβίαστα την κλασική του παιδεία και τις μικρασιάτικες ρίζες του.

Έτσι και εγώ προσωπικά σαν μουσικός νομίζω ότι απολαμβάνω να είμαι μοιρασμένος, από την μία στην μελέτη της κλασικής μουσικής, που απαιτεί έναν τρόπο σκέψης δυτικού ορθολογισμού και από την άλλη να αναζητώ τις ρίζες μου, με έναν περισσότερο διαισθητικό τρόπο σκέψης, σε αυτοδίδακτες και πιο αυτοσχεδιαστικές παραδοσιακές μουσικές. Φυσικά όταν γράφω μουσική, δεν νομίζω ότι σκέφτομαι κάτι από όλα αυτά. Εκεί μάλλον μπλέκονται όλα τα παραπάνω και απλώς καλείσαι να είσαι ένας καλός παρατηρητής, ώστε να επιλέξεις και να δουλέψεις πάνω στην πιο δυνατή και αυθεντική ιδέα.

– Η αλήθεια είναι ότι, μέχρι τώρα, μας έχετε συνηθίσει σε αρκετά ιδιαίτερα και πρωτότυπα project. Τί πυροδοτεί αυτή την περίοδο την καλλιτεχνική σας ενασχόληση και δημιουργία;

Χωρίς σκέψη.. η γέννηση της κόρης μου, η οποία είναι ενάμισι έτους. Αυτή η υπέρτατη προσωπική εμπειρία σε συνδυασμό με το χαμό που γίνεται γύρω μας φτάνουν και περισσεύουν ως τροφή για έμπνευση και δημιουργία.

– Η τελευταία σας δισκογραφική δουλειά, «World Echoes in Athens», αποτέλεσε το soundtrack της φωτογραφικής έκθεσης του Τάσου Βρεττού. Να περιμένουμε σύντομα κάποιο νέο δίσκο;

Δουλεύω πάνω σε καινούριες μουσικές και ένας επόμενος δίσκος είναι στα άμεσα σχέδια μου. Στις αρχές του νέου έτους πιθανόν να είναι έτοιμος.

– Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια για την συνέχεια του καλοκαιριού; Θα συμμετάσχετε και σε άλλα φεστιβάλ;

Έχουμε δύο εμφανίσεις σε αντίστοιχα φεστιβάλ στην Τήνο (αρχές Ιουλίου) και τη Ρόδο (28/7) και μιλάμε ήδη για τις επόμενες!


Info:

Athens Technopolis Jazz Festival
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Είσοδος Ελεύθερη
Mihalis Kalkanis Live – 4 Ιουνίου 2018, στις 22:00
www.technopolis-athens.com | www.sgt.gr

4th Rhodes Jazz Festival
28 Ιουλίου 


Διαβάστε επίσης:

18th Athens Technopolis Jazz Festival: Όλη η πόλη jazz!