Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μεταφράζεται το έργο της βραβευμένης Γαλλίδας μαθηματικού, πεζογράφου και ιστορικού Μισέλ Ωντέν.

Πληροφορίες για το βιβλίο «Η δεσποινίς Χάας»

Είναι είκοσι χρονών, ή τριάντα, ή λίγο παραπάνω, το 1934, και λίγο μετά. Ονομάζονται δεσποινίς Χάας. Είναι βιβλιοθηκάριος, θυρωρός, μαγείρισσα, κομμώτρια, μοδίστρα, φρεζαδόρα, νοσοκόμα, συγγραφίνα, υπηρέτρια, δασκάλα, δημοσιογράφος, παραδουλεύτρα, επόπτρια, μεταλλεργάτρια, βιβλιοπώλισσα, πιανίστρια, φυσικός, στημονίστρια, μαία, πωλήτρια… Δουλεύουν. Σχεδόν όλες με τα χέρια τους – χέρια μαμής, χέρια εργάτριας, χέρια πιανίστριας. Είναι βοηθοί, αναπληρώτριες, εποχικές, δεσποινίδες. Ονειρεύονται. Ζουν, μέσα στη χαρά και μέσα στον πόνο, μια ιστορία γεμάτη κρότο και τρόμο. Είναι αόρατες. Τα βιβλία ιστορίας τις έχουν αγνοήσει. Τις έχουν λησμονήσει. Ή, μάλλον, τις έχουν παραλείψει.

Η Μισέλ Ωντέν αναζήτησε τα ίχνη τους και κατόρθωσε να ανασυνθέσει μερικές ώρες από τη ζωή τους. Τα στιγμιότυπα αυτά συγκροτούν μία αφήγηση και μιλούν για το παρόν τους, την ιστορία τη δική τους, τη δική μου, τη δική μας.

Μισέλ Ωντέν – Βιογραφικά στοιχεία

Η Μισέλ Ωντέν (Michèle Audin, γενν. 1954) είναι μαθηματικός με ειδίκευση στην συμπλεκτική γεωμετρία και μέλος του λογοτεχνικού κινήματος OuLiPo. Έχει δημοσιεύσει μαθηματικές πραγματείες, επτά μυθιστορήματα και μελέτες σχετικά με την Παρισινή Κομμούνα, με την οποία ασχολείται συστηματικά – στο τελευταίο ιστορικό της έργο (La Semaine sanglante: Mai 1871. Légendes et comptes, Éditions Libertalia 2021) εμβαθύνει στην έρευνα για τη Ματωμένη Εβδομάδα της Παρισινής Κομμούνας, εκτιμώντας ότι τα θύματα ανέρχονται στις δεκαπέντε χιλιάδες.

Είναι κόρη του μαθηματικού Μωρίς Ωντέν, αγωνιστή του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλγερίας που συνελήφθη τον Ιούνιο του 1957 από τον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια της «μάχης του Αλγερίου» και πέθανε από βασανιστήρια (η σωρός του δεν βρέθηκε ποτέ). Το 2009 αρνήθηκε να λάβει από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την ύψιστη γαλλική τιμητική διάκριση, το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, γιατί μέχρι τότε το κράτος δεν είχε αναγνωρίσει τη δολοφονία του πατέρα της. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε για πρώτη φορά επίσημα ότι ο Ωντέν δολοφονήθηκε από το γαλλικό στρατό. Το 2013 η Ωντέν βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία (βραβείο Eve-Delacroix) για το μυθιστόρημά της, Une vie brève.