Το mind the fact έρχεται για να φέρει στο προσκήνιο πραγματικές εμπειρίες ανθρώπων και εξιστορήσεις σημαντικών γεγονότων, που ίσως κάποτε ακούσαμε ότι συμβαίνουν δίπλα μας … ίσως και όχι. Το πρώτο mind the fact πραγματοποιείται με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε πολλά διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας με στόχο να διαδώσει το μήνυμα παντού στην πόλη.

Ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής τέχνης και πολιτισμού, που μέσα από θεατρικές παραστάσεις, installations, performances και εικαστικές εκθέσεις φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα μας στον Άλλον. Μια γιορτή πολιτισμού με ιστορίες και ανθρώπους που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί.

Και όλα αυτά ξεκίνησαν σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν δημιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά με κοινό παρονομαστή τα βιώματα με τα οποία οι συμμετέχοντες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Τα εργαστήρια ολοκληρώθηκαν. Τα καλλιτεχνικά έργα – ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων που προέκυψαν, παρουσιάζονται στο πρόγραμμα του πρώτου mind the fact. Πρόκειται για πολλές και διαφορετικές πολιτιστικές δράσεις, αποτέλεσμα της συνεργασίας των συμμετεχόντων με τους επαγγελματίες καλλιτέχνες και εκπαιδευτές του mind the fact, που δραστηριοποιούνται στους χώρους των παραστατικών, των εφαρμοσμένων και των καλών τεχνών.

Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές – άτομα που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τέχνη (οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, άστεγος πληθυσμός), άτομα που ανήκουν σήμερα ή ανήκαν σε μία ευπαθή κοινωνική ομάδα (πρόσφυγες, εξαρτημένα άτομα) και άλλες μη ευνοούμενες ομάδες του πληθυσμού – και αυτές είναι οι δράσεις του φεστιβάλ που αποδεικνύουν ότι η τέχνη φωτίζει διαφορετικές πλευρές της καθημερινής ζωής αναδεικνύοντας την “άλλη όψη του νομίσματος”.

Ακούμε προσωπικές ιστορίες. Αποτυπώνουμε βιογραφίες. Μοιραζόμαστε εμπειρίες μέσω της τέχνης. Καλλιτέχνες, αυτοί που έζησαν τα γεγονότα. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Και αυτό είναι, το mind the fact!


mind the fact: Χαίρω πολύ!

Το mind the fact μάς συστήθηκε με τις «Χαίρω πολύ!» δράσεις στις 5-7 και 19-22  Μαΐου. Οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων μαζί με συνεργαζόμενους καλλιτέχνες, που στηρίζουν την πρωτοβουλία, παρουσίασαν μια σειρά από δρώμενα και πρωτότυπες δράσεις γνωριμίας σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας. Κάλεσαν το κοινό να γνωρίσει τους ανθρώπους του mind the fact και μας προσκάλεσαν στο φεστιβάλ που θα υλοποιηθεί στις 26-29 Μαΐου.

Φιλοδοξία του φεστιβάλ είναι να λειτουργήσει ως πεδίο ανταλλαγής γνώσης, εμπειρίας και ιδεών, ως σημείο συνάντησης ατόμων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης, καθώς και να καθιερωθεί ως ένας ετήσιος καλλιτεχνικός θεσμός.

Μια παραγωγή της Polyplanity Productions, με τη συνεργασία της ΑΜΑΚΑ και του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ. Μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις αναλυτικά εδώ (facebook/ instagram).

Η ομάδα του mind the fact

Συντονισμός Πρωτοβουλίας & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ιωάννα Βαλσαμίδου

Καλλιτεχνική & Εκπαιδευτική Ομάδα: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Ελίνα Γιουνανλή, Αντιγόνη Γύρα, Ελένη Ευθυμίου, Μαρία Ζαβάκου, Δημήτρης Ζάχος, Δάφνη Καλαφάτη, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Μακρυνικόλα, Λώρα Μαραγκουδάκη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Σοφία Μαυραγάνη, Γιούλα Μπλέσιου, Γιούλη Νάση, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Χρυσούλα Πλακιώτη, Μάγδα Πλευράκη, Ελευθερία Ρουσσάκη, Νιόβη Σταυρoπούλου, Βίκυ Στρατάκη, Pauline Huguet

Σύμβουλος Επικοινωνίας: Πάρις Μέξης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Δούρου

Παραγωγή: Polyplanity Productions


Αναλυτικό πρόγραμμα

Ο κόσμος των μεγάλων

26/5, @19.00 @19.45 @20.30

Δημαρχείο Αθηνών (Αθηνάς 63, Πλατεία Κοτζιά – αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου)

Πέντε νεαρά αγόρια -που ζουν μακριά από το πλαίσιο της οικογένειας- επινοούν τον μελλοντικό τους εαυτό και διεκδικούν τη δική τους θέση μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και τον κόσμο των «μεγάλων».

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Σύλληψη-δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος, Μαρία Μακρυνικόλα

Μουσική, ηχητικός σχεδιασμός: Οδυσσέας Γκάλλιος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Συμμετέχοντες: Φιλοξενούμενοι της Πρότυπης Στέγης Αρρένων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών: Αλέξης, Αμπντούλ, Αντρέας, Βαγγέλης, Χρήστος

Υποστηρικτές: Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (Αthens Culture Net)

***Για την είσοδο στο Δημαρχείο είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης.

Δείπνο

26, 28, 29 /5, @19.00 @20.00

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια συμμετοχική παράσταση με οικοδεσπότες άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε συνθήκες αστεγίας.  Άστεγοι και θεατές συναντιούνται γύρω από ένα βραδινό τραπέζι και συζητούν θέματα «καυτά» και «πιπεράτα».

Ιδέα- δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη, Ελευθερία Ρουσάκη

Συμμετέχοντες: Ιουλία Συμεωνίδου, Μαρία Γάτου, Λάμπρος Μουστάκης, Γιάννης Φωκάς, Μαρία Μελεξενή, Κωνσταντίνος Καπερνάρος

Υποστηρικτές: Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ, FINGERSIX, ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

Περί σώματος

26/5, @20.00

Οδός Μελιδώνη

«Το σώμα μου έγινε η αρχή ενός ταξιδιού»  Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ

Ένας ανοιχτός διάλογος, με θέα τον Κεραμεικό, για το ανθρώπινο σώμα ως δημιουργία και ως βάση δημιουργίας. Θα αναδυθούν σημαντικά ερωτήματα, όπως είναι η σχέση με το χρόνο (νιότη-γήρας), τον έρωτα, τον πόνο, την ασθένεια, τη θνητότητα, την εξορία, την τέχνη, την εργασία,

Κείμενα και παρουσίαση:

Γιάννης Ντίνος, κλινικός ψυχολόγος

Ξανθή Χαραλάμπους, κλινικός ψυχολόγος

Συμμετέχοντες: Βάλια Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Υφαντής

Υποστηρικτές: ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Ρουλέτενμπουργκ

26,27,28/5, @22.30

Ηοtel Ερμού

Με αφορμή το μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Ο Παίκτης», επτά πρώην παίκτες τυχερών παιχνιδιών συγκεντρώνονται γύρω από μία θεατρική σκηνή και αποκαλύπτουν το δικό τους Ρουλέτενμπουργκ. Στήνουν μία θεατρική παράσταση με εξιστορήσεις για τον παθολογικό τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια, την καταστροφή, αλλά και για τον έρωτα, τη γυναίκα, την ευτυχία, την απελευθέρωση από τη δίνη του πάθους.

Σκηνοθεσία – δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου & Γιολάντα Μαρκοπούλου

Βοηθοί σκηνοθετών: Μαρία Μακρυνικόλα & Γιούλη Νάση

Σκηνικά – κοστούμια: Μάγδα Πλευράκη

Επιμέλεια, ηχητικός σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός παραγωγής: Χριστίνα Μπότσου

Υποστηρικτές: ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, Alice Salomon Hochschule Berlin

Στο νησί της τελειότητας

27,28/5, @12.00

Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν – Υπόγειο

Με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Ζαβάκου «Ο Λου και η Λι στο νησί της τελειότητας» γίνεται μια απόπειρα προσωπικής τοποθέτησης των  παιδιών σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με την τελειότητα! Οι απαντήσεις μεταμορφώνονται σε μια ομαδική αφήγηση με εργαλεία το φως και τη σκιά και -εν τέλει- στη θεατρική παράσταση «Στο Νησί της τελειότητας».

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά από 5 ετών και άνω.

Σύλληψη: Ελευθερία Ρουσάκη, Λώρα Μαραγκουδάκη, Γιούλα Μπλέσιου

Σκηνοθεσία: Ελευθερία Ρουσάκη

Εικαστική επιμέλεια και video: Λώρα Μαραγκουδάκη

Θεατρική διασκευή του βιβλίου: Μαρία Ζαβάκου

Διασκευή κειμένου για την παράσταση: όλη η ομάδα

Μουσική: Άγγελος Αγγέλου

Ζωντανή μουσική: Σπύρος Πρατίλας

Παίζουν: Αλέξης Γιαννάκης , Αθηνά Γιαννάκη, Άντζελα Μούκα, Αναστασία Ανοσίκε, Γιάννης Μπαρδάνης, Γκίφτ Ανίγκμπο,  Λεωνίδας Νικολέντζος , Μαρία Παχή , Μωχάμεντ Λαχζίζι

Υποστηρικτές: Κέντρο Στήριξης παιδιού και οικογένειας -Αθήνα, Παιδικά χωριά  SOS, Μαζί  για το παιδί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Παιχνιδαγωγείο

Περί αγοραίου έρωτος

27/5, @15.00

Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο

Tο ανοικτό δρώμενο συστημικής αναπαράστασης με τίτλο «Περί αγοραίου έρωτος», πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε θεατρικό χώρο, προσκαλώντας το κοινό να αναδείξει επί σκηνής, απλά και παραστατικά το «γράφημα» της σύνδεσης του ανθρώπου και των σύγχρονων κοινωνιών με το φαινόμενο του αγοραίου έρωτα.

Έρευνα, συντονισμός συζήτησης: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Συντονισμός συστημικής αναπαράστασης: Ιωάννα Κωστοπούλου

Συμμετέχοντες: 12μελής ομάδα εκπαιδευομένων στη μέθοδο της συστημικής αναπαράστασης και κοινού

Υποστηρικτές: Το Μήλο – Συστημική Αναπαράσταση και Συστημική Θεραπεία

Είμαστε οι Πέρσες!

27,28,29/5, @21.30

Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

Σε συνδιαλλαγή με τους “Πέρσες” του Αισχύλου, μια παράσταση ντοκουμέντο από τη θεατρική ομάδα προσφύγων Station Athens.

Η πρεμιέρα της πρώτης εκδοχής της παράστασης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Ιούνιο του 2015.

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Γιολάντα Μαρκοπούλου

Σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Kίνηση: Pauline Huguet

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Στρατάκη

Συμμετέχοντες: Ομάδα Station Athens – Chalil Ali Zada, Ramzan Mohammad, Hossain Amiri, Aidim Joyimal, Reza Mohammadi, Reza Muosevi

Υποστηρικτές: ΑΜΑΚΑ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

Doc Lab projects

28/5, @22.00

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Προβολές video και ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν πώς ο κινηματογράφος γίνεται υποστηρικτική διαδικασία σε ανθρώπους που νιώθουν αποκλεισμένοι, ανώνυμοι και εγκλωβισμένοι.

Συντονισμός – επιμέλεια:

Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Σταύρος Τριάντος

Συμμετέχοντες:

Γιώργος Γκουνέζος – σκηνοθέτης,  Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας –  εικαστικός,

Μιχάλης Καλιδώνης – κινηματογραφιστής,  Κωνσταντίνος Καραμαγκιώλης – σκηνοθέτης, Σεμπάστιαν Κιζίτο – κοινωνιολόγος,  Έλενα Λιβαθινού – σκηνοθέτης,  Εβίτα Ντότα – κοινωνιολόγος, Βαλάντης Ξαγοράρης – κινηματογραφιστής

photo_opPORTunity

15-29/5  @ώρες λειτουργίας Δημαρχείου, Δημαρχείο Αθηνών (Αθηνάς 63, Πλατεία Κοτζιά – ισόγειο)

&  26-29/5 @18.00-21.00 , Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

Μια ιδιότυπη φωτογραφική βόλτα στον Πειραιά! Μια σειρά ανεπιτήδευτων εικόνων, που έφηβοι φωτογράφοι επέλεξαν να αποτυπώσουν μέσα από το φακό της κάμεράς τους.

Συντονισμός: Χρυσούλα Πλακιώτη, Βίκυ Στρατάκη

Επιμέλεια: Χρυσούλα Πλακιώτη, Βίκυ Στρατάκη, Δάφνη Καλαφάτη

Υποστηρικτές: ΑΜΑΚΑ, Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (Αthens Culture Net)

Σε συνεργασία με το Τμήμα Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά, Υπηρεσία Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

***Για την είσοδο στο Δημαρχείο είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εγχειρίδιο Επιβίωσης

26-29/5 @18.00-21.00

Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

Μια εγκατάσταση video για τη συνθήκη της αστεγίας. Η έννοια της ζωής στο δρόμο, ο αποκλεισμός, το σταυροδρόμι της ζωής, ο άνθρωπος ο οποίος βιώνει την απώλεια στέγης. Προσωπικές και άλλες  ιστορίες ξετυλίγονται στους  χώρους της κατασκευής- καταφύγιο που συμβολίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Συντονισμός: Νιόβη Σταυροπούλου

Eπιμέλεια: Ναταλία Μπαζαίου, Αναστασία Νουκάκη, Νιόβη Σταυροπούλου

Υποστηρικτές: ΑΜΑΚΑ, Περιοδικό Δρόμου ΣΧΕΔΙΑ

Art Emergency

26-29/5 @18.00-21.00

Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

Νέοι πρόσφυγες καταγράφουν το ταξίδι τους μέσα από την τέχνη αναπαριστώντας με τεχνικές υποκειμενικής χαρτογράφησης την πορεία τους ως εδώ υπό το πρίσμα των δικών τους πεποιθήσεων, βιωμάτων και εικόνων. Η έκθεση περιλαμβάνει πολυμεσικά (multimedia) έργα, πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, video, animation και μεγάλα εικαστικά έργα.

Επιμέλεια: Δάφνη Καλαφάτη, Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου, Nιόβη Σταυροπούλου

Εκπαιδευτές: Ανδρομάχη Βρακατσέλη, Μάγια Γκουρτσογιάννη, Δάφνη Καλαφάτη, Ιωάννα Μανουσάκη- Αδαμοπούλου, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Άρτεμις Παμαρινοπούλου, Φωτεινή Παπαχατζή, Χρυσούλα Πλακιώτη, Νιόβη Σταυροπούλου, Ερατώ Τζαβάρα

Συντελεστές: Ανδρομάχη Βρακατσέλη, Μάγια Γκουρτσογιάννη, Δάφνη Καλαφάτη, Ιωάννα Μανουσάκη- Αδαμοπούλου, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Άρτεμις Παμαρινοπούλου, Φωτεινή Παπαχατζή, Χρυσούλα Πλακιώτη, Νιόβη Σταυροπούλου, Ερατώ Τζαβάρα

Υποστηρικτές: AMAKA, Μercy Corps με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πλεκτόφωνο

26-29/5 @18.00-22.00

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια διαδραστική εγκατάσταση, ένα μουσικό ηχοτοπίο με φωνές των ανθρώπων της πόλης- μαρτυρίες από ομάδες αστέγων, προσφύγων και πρώην εξαρτημένων από τυχερά παιχνίδια. Ιστορίες που υφαίνονται δημιουργώντας αφηγηματικές συνθέσεις που μας μεταφέρουν σε διαφορετικές γειτονιές παρουσιάζοντας διαφορετικές προσωπογραφίες.

Ιδέα – συντονισμός: Γιάννης Ζάννος

Προγραμματισμός – ηχητικός σχεδιασμός: Βασίλης Αγιομυργιανάκης, Χρήστος Πούλιας

Εικαστικός σχεδιασμός – υλοποίηση: Μάγδα Πλευράκη, Μάντυ Αλμπάνη, Λάουρα Κόντη,  Αναστασία Τριανταφυλλίδου

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο πλαίσιο των εργαστηρίων του mind the fact.

Τραμ τραμ τραμ!

26/5 @14.30-16.30

Γραμμή του Τραμ “Πλάτωνας”: Σύνταγμα – Ασκληπιείο Βούλας

Μια ξεχωριστή διαδρομή. Μουσικοί συναντιούνται «τυχαία» στην ίδια διαδρομή, στο ίδιο βαγόνι, σταδιακά. Όσο το τραμ προχωράει η μουσική παρέα μεγαλώνει και μαζί της το τραμ ηχεί όλο και διαφορετικά!

Μουσική σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης

Γκάιντα: Δημήτρης Μπρέντας

Τρομπόνι: Σπύρος Βέργης

Τρομπέτα: Peter Jackes

Τούμπα: Μενέλαος Μωραΐτης

Ι Οwe You

28, 29/5 @19.00

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια performance με τη μορφή μιας διαγενεακής λογοδοσίας για το χρέος από την Helena Waldmann και συμμετέχοντες κατοίκους της Αθήνας. Άνθρωποι χορεύουν σε ζευγάρια, ανταλλάσοντας ερωτήσεις και απαντήσεις, πάνω στο θέμα του «χρέους» από τη μία γενιά στην άλλη.

Επιμέλεια – υλοποίηση εργαστηρίου: Ηelena Waldmann

Συντονισμός project: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Βοηθός παραγωγής: Bίκυ Στρατάκη

Η Helena Waldmann είναι πολυβραβευμένη χορογράφος με έδρα το Βερολίνο. Σπούδασε στο Giessen με δασκάλους, όπως οι Heiner Müller, George Tabori και Gerhard Bohner. Σκηνοθετεί από την δεκαετία του ’90 και επικεντρώνεται πάντα σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, δημιουργώντας έργα τέχνης πέρα από το παραδοσιακό χοροθέατρο. Έχει ταξιδέψει ως καλλιτέχνης και ομιλήτρια σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Ινδία, Ιράν, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Κένυα, Νότιο Αμερική, Κορέα, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Αιθιοπία κ.α.).


H είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. +30 6981 802544 ή ηλεκτρονικά στο: info@mindthefact.gr

Για τις παραστάσεις το Θέατρο Τέχνης, απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ταμείο του θεάτρου, στο τηλ. +30 210 3228706.


Διαβάστε επίσης: Οι πέντε θεατρικές παραστάσεις του mind the fact