Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez-vous sociaux”, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια.

Μια δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, πάρκα, θέατρα, ωδεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, σχολεία, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, το Μεταξουργείο, τον Άγιο Παύλο και την πλατεία Βικτωρίας, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.

Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής και έχει την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες». Τέλος, το 2017, το μικρό Παρίσι των Αθηνών ήταν αφιερωμένο στη «γυναίκα στην Ευρώπη».

Για το 2018, το θέμα του φεστιβάλ είναι «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…» (Mai 1968. Cinquante ans après…).

Πώς η παλλαϊκή εξέγερση του Γαλλικού Μάη το 1968, άνευ φυλετικών, πολιτιστικών, ηλικιακών και κοινωνικών διακρίσεων, με τον ισχυρό διεθνή αντίκτυπο, που αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του 20ου αιώνα, επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τους κοινωνικούς αγώνες και την καλλιτεχνική έκφραση;

Η τέχνη είτε στρατευμένη είτε ως προϊόν ελεύθερης σκέψης, που σημάδεψε την εξέγερση του ’68, αποτελεί κίνημα διαχρονικής αξίας.

Η θεματολογία του φετινού φεστιβάλ εμπνέεται από την ιστορική εξέγερση και γενικότερα από τις αξίες, τις κεντρικές και τις παράπλευρες δράσεις των κοινωνικών αγώνων μέχρι σήμερα.

Tα γραφεία του φεστιβάλ φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, Μ.Αλεξάνδρου 2 στο Μεταξουργείο, κατόπιν της ευγενικής χορηγίας της διεύθυνσης του ξενοδοχείου και είναι ανοιχτά για το κοινό κάθε μέρα από τις 16:00 ως τις 19:00 από τώρα μέχρι και τη λήξη του φεστιβάλ.


–> Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, στο: Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2018 – Πρόγραμμα