Ο τυχερός Στρατιώτης που έχει σαν αφετηρία ένα λαϊκό παραμύθι από τη Ρωσία είναι η νέα φιλόδοξη  παραγωγή της Μικρής Πόρτας που συμπληρώνει 39 χρόνια αδιάλειπτης δημιουργίας!

Πρόκειται για ένα παραμύθι του οποίου μια παραλλαγμένη εκδοχή ενέπνευσε, μεταξύ άλλων, τον Ιγκόρ Στραβίνσκι να συνθέσει ένα διάσημο πια μουσικό και χορευτικό θέαμα την Ιστορία του στρατιώτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ μετά τον Στραβίνσκι το θέμα του μύθου χρησιμοποιήθηκε από τον Jim Henson, δημιουργό της πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς Muppet Show, σε μια αναπάντεχη εκδοχή  σκηνοθετημένη από τον γνωστό σκηνοθέτη Άντονι Μιγκέλα.

Η επιρροή του δεν είναι τυχαία ιδιαίτερα στον κόσμο και στην εποχή που ζούμε. Αφηγείται την πορεία ενός απλού ανθρώπου που με οδηγό την τύχη και την εξυπνάδα κατακτά ύπατα αξιώματα και πλούτη αλλά γρήγορα χάνει το μέτρο. Η μέθη της εξουσίας και της δύναμης τον κυριεύουν τόσο που πιστεύει ότι μπορεί να υποτάξει τους πάντες και τα πάντα ακόμα και τον θάνατο. Και τότε…

Εικόνες πολύχρωμες και διασκεδαστικές εναλλάσσονται με στιγμές ποιητικές και ατμοσφαιρικές σε μια παράσταση όπου μια κούκλα γίνεται συμπρωταγωνιστής και εμπνέει τους ηθοποιούς ενός εξαιρετικού θιάσου που τον αποτελούν: η Άννα Μάσχα, ο Αργύρης Ξάφης, ο Κώστας Μπερικόπουλος, η Άννα Καλαϊτζίδου, ο Σωκράτης Πατσίκας και ο Βαγγέλης  Χατζηνικολάου.

Το κείμενο είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, ο οποίος έχει και την ευθύνη της σκηνοθεσίας.

Σκηνικά- κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Δήμητρα Αλουτζανίδου, Μαρία Λαζαρίδου, Κούκλες: Φαίη Τσίτου, Βοηθός σκηνοθετης: Τάσος Αγγελόπουλος.