Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών έρχεται και αυτό το καλοκαίρι να γεμίσει πολιτισμό τις καλοκαιρινές βραδιές των επισκεπτών του προσφέροντάς τους ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και συναυλιών.

Νέες φωνές αναμένεται να πλημμυρίσουν τον υπαίθριο χώρο του νέου τμήματος της Μονής όπου λειτουργεί η Μικρή Σκηνή. Μια  ενότητα του Φεστιβάλ που καθιερώθηκε για να στεγάσει τις πιο απαιτητικές και σύγχρονες καλλιτεχνικές προσπάθειες, δίνει και φέτος δυναμικό παρών  παρουσιάζοντας σχήματα και καλλιτέχνες που πειραματίζονται με την παράδοση και το παρελθόν με δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο.

Στις 22 και 23 Ιουλίου η Μικρή Σκηνή φιλοξενεί τέσσερα νέα σχήματα, τους Mirror Tuners, το ραΔΥΟφωνο, τους ΛΑΡΓΚΟ και το ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟ, συνδυάζοντας αρμονικά gypsy jazz ήχους με Balkan και ρεμπέτικα αλλά και μουσικές παραδόσεις με αυτοσχεδιαστική διάθεση. Οι παλιές φόρμες και η ανάμιξη τους με καινούριους τρόπους αφήγησης συμβάλλουν σε νέες προσλήψεις όπου οικείοι ήχοι μπαίνουν σε νέα σχήματα και αποκτούν σύγχρονη ταυτότητα.

MIRROR TUNERS 22/7-Μουσικό σταυροδρόμι από gypsy jazz, Balkan και ρεμπέτικα

Μια μουσική αναδόμηση σε ρεπερτόριο εκτός πεπατημένης

Μέχρι σήμερα ένα γκρουπ με μπουζούκι κιθάρα κρουστά και τραγούδι θεωρείται μάλλον μια τυπική “λαϊκή ορχήστρα”. Οι Mirror Tuners έχουν ακριβώς αυτή τη σύνθεση, αλλά δεν είναι μια “λαϊκή ορχήστρα” για τον απλούστατο λόγο ότι κανένας από τους συντελεστές του δεν παίζει τον ρόλο που παραδοσιακά του ανήκει. Όπως χαρακτηριστικά λένε και οι ίδιοι ”Συμβολικά το σχήμα καλείται να κουρδίσει τον καθρέπτη σε μια νέα συχνότητα ώστε να δείχνει κάτι άλλο από αυτό που του όρισε πρωτογενώς η φύση”. Θα μπορούσε να το ονομάσει κάνεις jazz group, αλλά και πάλι ας μη βάζουμε ταμπέλες. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα “εκεί που σμίγει η δύση κι η ανατολή” και είναι εδώ που το κλίμα σηκώνει, την όποια αλλαγή ή ακόμα την επαναδιαπραγμάτευση των μουσικών στερεοτύπων. Εδώ λοιπόν όλα επιτρέπονται, αφού βρισκόμαστε εκτός πεπατημένης και εντός και εκτός πολιτισμικών και γεωγραφικών ορίων.

Στην ουσία, δημιουργείται ένα μουσικό σταυροδρόμι από gypsy jazz, κινηματογραφική μουσική μέχρι βουλγάρικα, balkan, ρεμπέτικα και Piazzola όλα σε μια δεδομένη μουσική “αναδόμηση”.

Mirror Tuners είναι οι:
Γιώργος Γεωργόπουλος (μπουζούκι)
Γιάννης Καρακαλπακίδης (κιθάρα, μπάσο, βιολί)
Φοίβος Αποστολίδης (κρουστά)
Έλενα Μουδίρη Χασιώτη (φωνή)

ραΔΥΟφωνο Τρίτη 22/7-Μια ρετρό μουσική προσέγγιση

Tο “ραΔΥΟφωνο” αποτελεί μια ιδέα προσέγγισης της μουσικής αστικής κουλτούρας της Ελλάδος του ’40-’60 ή πιο απλά “ρετρό”, μέσα από το τραγούδι (Κατερίνα Δούκα), ένα ακορντεόν (Σταμάτης Πασόπουλος) και σκηνοθετικές πινελιές (Σοφία Καρακάντζα), που οδηγούν τον ακροατή σε  μια συχνότητα άλλης εποχής με έντονο το στοιχείο του ρομαντισμού και της μελωδικότητας.

Στη συχνότητα αυτή εκπέμπουν τραγούδια σπουδαίων συνθετών, όπως Αττίκ, Σουγιούλ, Μουζάκη κ.α. και γνωστών ερμηνευτών, όπως Δανάη, Βέμπο, Γούναρης, Πολυμέρης, Μαρούδας.

ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟ Τετάρτη 23/7- Μουσική παράδοση με αυτοσχεδιαστική διάθεση

Το «Ηλιοδρόμιο» δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013 στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις μουσικές ωσμώσεις φοιτητών του Εργαστηρίου Ποιητικής (Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας).

Οι μουσικές δημιουργίες του «Ηλιοδρόμιου», έχουν αφετηρία πρωτότυπες τροπικές συνθέσεις με έντονα αυτοσχεδιαστική διάθεση. Αφήνονται πρωτίστως σε ήχους μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

«Αν τα ονόματα μιλούν και έχουν αστέρι δει τον ήλιο, ο ήλιος είναι δρόμος, φως μου, και προσευχή, κι εμείς παιδιά ξυπόλυτα, να παίζουμε πόλεμο με ηλιακτίδες.»

Το Ηλιοδρόμιο αποτελούν οι (αλφαβητικά):
 
Μηνάς Βακαλούδης – κοντραμπάσο
Νίκος Βαρελάς – κρουστά
Γιάννης Διονυσίου – βιολί, τραγούδι
Βασίλης Ζιγκερίδης – κανονάκι
Στέλλα Καμπουρίδου – καβάλ
Ζωή Κεσελοπούλου – κρουστά
Ηλίας Σαρηγιαννίδης – λαούτα, σύνθεση

 
ΛΑΡΓΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/07-Βαλκανικά ακούσματα με ηλεκτρικούς ήχους

Οι ΛΑΡΓΚΟ είναι ένα σχήμα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2013 και αποτελεί ένα κράμα σύγχρονων και παραδοσιακών ελληνικών – βαλκανικών ακουσμάτων με ηλεκτρικούς ήχους. Το πρόγραμμα εμπεριέχει κυρίως δικές τους συνθέσεις, τραγούδια με ελληνικό στίχο αλλά και ορχηστρικά.

Κωσταντής Παπακωνσταντίνου – ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά
Τάσος Κοφοδήμος-ακουστική κιθάρα, φωνή
Παύλος Μέτσιος – τρομπέτα, φωνητικά
Φίλιππος Φασούλας – κλαρίνο
Χριστόφορος Αλεξίου – ηλεκτρικό μπάσο
Ηλίας Σαρηγιαννίδης – τύμπανα