Όταν δέχτηκα την πρόσκληση για να συμμετέχω στη δράση των ανθρώπων του Fably, σε συνεργασία με το σύλλογο Φλόγα, ένιωσα ότι επιτέλους θα μπορούσα να αξιοποιήσω τη συγγραφή για καλό σκοπό. Πόσο μάλλον για τα παιδιά με καρκίνο…

Η εντολή ήταν ξεκάθαρη. «Πάρτε τον υπολογιστή σας και ελάτε να γράψουμε μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία».

Ξύπνησα και εγώ νωρίς, πήρα τον υπολογιστή μου και πήγα στο ραντεβού.

Το πρώτο άτομο που συνάντησα πριν ακόμα μπω στο χώρο, στην είσοδο της πολυκατοικίας, ήταν η εκπρόσωπος της Φλόγας.

Αρχικά, την ρώτησα αν ήταν επίσης συγγραφέας που είχε έρθει να καταθέσει ένα κομμάτι της ψυχής της για τα παιδιά.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, είχα ανακαλύψει μια γυναίκα με μία μοναδική ιστορία,  μια αξιοθαύμαστη δύναμη, μα κυρίως με ανθρωπιά. Από τους ανθρώπους που θαυμάζω και νιώθω ότι θα ήταν Θεού ευλογία να τους μοιάσω.

Η αίθουσα, γεμάτη από τις ευγενικές φυσιογνωμίες των παιδιών του fably, ήταν ο χώρος που θα φιλοξενούσε κάθε δημιουργική δράση όσων από εμάς είχαμε φτάσει ως εκεί, με συνοδό την ψυχή και τον υπολογιστή μας.

Αφού πρώτα παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του έργου της Φλόγας και του fably, διαλέξαμε μια γωνιά και ξεκινήσαμε.

Αρχικά, επικράτησε το άγχος μου. Δεν είχα σκεφτεί καμία ιστορία στο σπίτι, ούτε στη διαδρομή. Άνοιξα με δυναμισμό την οθόνη και δέχτηκα την πρόκληση που είχα μπροστά μου. Αν είχα όντως έστω και λίγη φαντασία, είχα εννέα ολόκληρες ώρες να την χρησιμοποιήσω, σκέφτηκα…

Ευτυχώς, τα γρανάζια του μυαλού πήραν στροφές γρήγορα, και μετά από μερικές μη ικανοποιητικές ιδέες, ήρθε εκείνη η μία που κατάφερε να γεμίσει το μυαλό μου με χρώμα Χριστουγέννων, με αγάπη και αισιοδοξία.

Σε δύο ώρες από εκείνη τη στιγμή, έστειλα με email την ιστορία μου στα παιδιά, έκλεισα τον υπολογιστή και βγήκα στο δρόμο. Ο ήλιος χάιδεψε το πρόσωπο μου τρυφερά και εγώ αισθάνθηκα το μεγαλείο της ζωής, και μαζί, το πολύτιμο φορτίο της. Ενός φορτίου που για άλλους είναι πιο ελαφρύ και για κάποιους άλλους πιο βαρύ και περίεργο.

Και εκεί, είναι που έρχονται άνθρωποι όπως τα παιδιά της ομάδας του fably, ο Κωνσταντίνος Κοπανίδης, Σωκράτης Χαρίσης, Γιώργος Μετάκος, Αθανασία Νικολαίδου και Αλκιβιάδης Πετρόχειλος,  για να συγκεντρώσουν την καινούρια γενιά παραμυθάδων, και όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε να αφήσουμε πίσω κάτι για #giakaloskopo.

Ο λόγος σε εκείνους…

Fably: Οι ημέρες των γιορτών είναι εδώ και στο Fably νιώσαμε την υποχρέωση να προσφέρουμε με το δικό μας τρόπο κάτι τρυφερό, μέσα από τη δραστηριοποίηση στο χώρο της συγγραφής ιστοριών.

Έτσι, επιλέξαμε αυτές οι ημέρες, να αποτελέσουν την αρχή μιας μόνιμης προσπάθειας να βοηθήσουμε όσους πραγματικά το χρειάζονται. Όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου.

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια και σε συνεργασία με ένα σύνολο συγγραφέων επιχειρήσαμε τη δημιουργία ενός όμορφου και εκλεκτού μίνι βιβλίου, γεμάτο από χριστουγεννιάτικες, υπέροχες, μικρές ιστορίες.

Μια Κυριακή, αρχές Δεκέμβρη, στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τις 10:00 έως τις 19:00, συγγραφείς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, δημιούργησαν τις δικές τους μικρές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες που τυπώθηκαν στο μοναδικό Fably μίνι βιβλίο!

Όλα τα έσοδα από το πρώτο Fably mini-book θα διατεθούν στο Σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα», ( floga.οrg.gr ) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης ενός από τα σημαντικότερα έργα εν δράσει στην Ελλάδα. 

 Στο Fably, την πρώτη μεγάλη πλατφόρμα δημιουργίας και ανάγνωσης μικρών ιστοριών, πιστεύουμε πως μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά για τους συνανθρώπους μας. Για το λόγο αυτό, και μιας και οι γιορτινές ημέρες αποτελούν την κατάλληλη χρονική στιγμή, δραττόμαστε της ευκαιρίας να ξεκινήσει επίσημα, η δράση «Για καλό σκοπό» (#giakaloskopo) η οποία θα αποτελέσει στήριγμα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Έτσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες, το Fably θα στηρίζει και θα βοηθά ενεργά στο σύνολο, προσφέροντας.

Λένε πως στη ζωή, οτιδήποτε κάνεις για τον εαυτό σου, σβήνει μαζί με εσένα μια μέρα. Όμως οτιδήποτε επιχειρείς για τους ανθρώπους δίπλα σου, μένει για πάντα. Αυτό πιστεύουμε στο Fably και έτσι επιλέγουμε να πορευθούμε. Για μια ομάδα 5 νέων ατόμων, η διαχείριση και ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης όπως το Fably, είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται.  Όμως, η στήριξη ανθρώπων μέσα από αυτή τη δραστηριοποίηση, είναι μια ειλικρινής ευχή που επιθυμούμε να πραγματοποιείται κάθε φορά, όλο και πιο έντονα.

Στο Fably, εδώ και περίπου 2 χρόνια, ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Να κάνουμε τους ανθρώπους να διαβάζουν και να γράφουν περισσότερο με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στη δράση μας «Για καλό σκοπό» (#giakaloskopo) θέλουμε μέσα από την ιστοριογραφία, τη δημιουργία και τη συνεργατικότητα, αυτός ο αρχικός στόχος, να έχει ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Να βρει μια θέση στη καρδιά ανθρώπων που η προσφορά θα είναι ο κοινός μας στόχος…

Καλή ανάγνωση.

«Μικρές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες για παιδιά»

Συντελεστές: Γιώργος Αγγελίδης (Ο μικρός τριγωνικός χιονάνθρωπος), Άλεξ Ζαχαροπούλου (Κάθε μέρα Άγιος Βασίλης), Μαρία Λιάκου (Κάρτα αλλαγής), Χρήστος Δασκαλάκης (Το σβησμένο λαμπιόνι), Γιώργος Σπυράκης (Ένα δώρο ακόμα), Κυριάκος Καπότης (Το μαγικό πετράδι), Μαρία Σλάμαρη (Για μια ευχή), Έρση Λάβαρη (Χιονοθύελλα με όψη Άγριων Ρόδων), Νεκταρία Μαρκάκη (Χριστούγεννα σημαίνει να δίνεις), Κωνσταντίνα Καντζού (Το καλικαντζαράκι που έσωσε τα Χριστούγεννα), Ηλίας Τερτίγκας (Τίτο το ξωτικό), Ελίζα Μαρκοπούλου (Μια περιπέτεια στη Λαπωνία), Ελένη Λαμνάτου (Μυρωδιές από το χτες), Μαρία Χριστοφορίδου (Χριστούγεννα σημαίνει), Εύα Πετροπούλου Λιανού (Το ταρανδάκι χωρίς κέρατα), Ειρήνη Κορώνη (Τα πρώτα Χριστούγεννα), Συντακτική ομάδα Frapres.gr (Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια της Μάγια).