Η έκθεση «Μικρές ιστορίες επανάστασης» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης (ΔΣΕ) της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Οι φοιτητές/σχεδιαστές εστιάζοντας σε επιμέρους στοιχεία της στολής του εύζωνα και της πλούσιας παράδοσης της γυναικείας φορεσιάς, αφηγούνται εκ νέου μικρές στιγμές της επανάστασης του 21 μέσα από τις υφές, τα χρώματα και τις γραμμές των ενδυμάτων.

Πτυχώσεις σε πρώτο πλάνο, μαζί με εικονογραφήσεις/τυπώματα με θέματα από την ελληνική επανάσταση. Χρώματα-σύμβολα, όπως το κόκκινο της μάχης και του λαβωμένου σώματος, το μαύρο του πένθους και του μπαρουτιού, βάφουν τα ρούχα. Ιστορικές προσωπικότητες και εμβληματικές γυναικείες μορφές, όπως η Μπουμπουλίνα και η Βασιλική Κονταξή, αποτελούν πρότυπα γυναικών που μεταφράζονται σε σύγχρονα ενδύματα.

Η μετάφραση είναι ελεύθερη και εναπόκειται στη ματιά του σχεδιαστή, στην αισθητική του ερμηνεία, μέσα από ιστορίες που αντλήθηκαν από αρχεία και ποικίλες αναγνώσεις της επανάστασης. Αυτές καθαυτές οι ιστορίες είναι περισσότερο το αποτύπωμα ενός συμβάντος που έχει κατ’ επανάληψη «υφανθεί» στο πέρασμα των 200 χρόνων ως κλασική εικονογράφηση του αφηγήματος του 1821.

Τα ρούχα σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές:
Άντρια Αδάμου, Γεωργία Παχυγιαννάκη, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Έλενα Τσαλικίδου, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Ιωάννα Σκουρλέτου, Θανάσης Βασιλειάδης, Κώστας Λυκούδης.

Ιδέα/καθοδήγηση: Βενετία Κουτσού, λέκτορας εφαρμογών

Διδασκαλία portfolio: Ελιάνα Δημητρακοπούλου, εργαστηριακή συνεργάτιδα

Επίβλεψη κατασκευής: Αμαλία Σταλίκα, εργαστηριακή συνεργάτιδα