Ο θεατρικός οργανισμός Altera pars συνεχίζοντας με συνέπεια την παρουσία του στο θεατρικό χώρο,  παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά 

τη Μήδεια του Γάλλου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.

Το έργο παρουσιάστηκε τον προηγούμενο χειμώνα σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου και στον πολυχώρο τέχνης Altera Pars στην Αθήνα και στο φεστιβάλ Ερμουπολείων, στη Σύρο, όπου είχε τη θερμή υποδοχή θεατών και Τύπου.

Το έργο αντλεί το θέμα του από τον αρχαίο μύθο και εστιάζει στη σχέση Ιάσονα-Μήδειας. Δεν αποτελεί απλή παράθεση ιστορικών γεγονότων, εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις, στα ψυχολογικά κίνητρα των ηρώων, στον έρωτα… Είναι μια παράσταση με σύγχρονη οπτική και σεβασμό στους μεγάλους δραματουργούς.

Η παράσταση

Η Μήδεια του Ανούιγ είναι μια γυναίκα που διεκδίκησε το απόλυτο… στη ζωή… στον έρωτα. Υπερέβη την κοινωνική δεοντολογία, υπερέβη τον καθωσπρεπισμό της. Ως γνήσια ηρωίδα το παίρνει πάνω της… αναλαμβάνει, απαιτεί… αρνείται να γεράσει, αρνείται να συμβιβαστεί …να ενταχθεί στον κόσμο των ενηλίκων… Γιατί η Μήδεια  είναι πάνω απ’ όλα ένα αθώο κορίτσι, μια μικρή κόρη, αγνή και απαιτητική.

Μια γυναίκα που εξακολουθεί να πιστεύει στα παραμύθια. Βιώνει το κοριτσίστικο παραμύθι της , ακολουθεί τον πρίγκιπά της στη δική του εκστρατεία. Για χάρη του πρόδωσε, σκότωσε, έσφαξε… κι αν τη λένε ανυπότακτη, εκείνη είναι δοσμένη ολόψυχα… σύγκορμα… στο μοναδικό ναύτη της δικής της εκστρατείας. Έπρεπε να υπακούει, να χαμογελάει, να στολίζεται για να του αρέσει. Έπρεπε να του δώσει το Χρυσόμαλλο Δέρας που τόσο ήθελε, να τον περιμένει ξαπλωμένη… ορθάνοιχτη.

Κι όταν ο πρίγκιπας, ο ξακουστός Ιάσονας, αποφασίζει να γίνει άνθρωπος , να συμβιβαστεί “ταπεινά”, όπως έκαναν και οι άλλοι πριν από αυτόν και πιο απλά από αυτόν… όταν την εγκαταλείπει… το αθώο κορίτσι πεθαίνει.

Το απόλυτο γίνεται σχετικό… Ο έρωτας, πορνεία… Τότε η οργή της ξυπνά… Η ηρωίδα μέσα της ξαναγεννιέται… και χτυπά θανάσιμα. Ο Jean Anouilh χρησιμοποιεί  το μύθο της βάρβαρης πριγκίπισσας, της «παιδοκτόνου» Μήδειας, για να μας δώσει μέσα σ’ ένα φλογερό και παθιασμένο περιβάλλον… μαθήματα ανθρωπιάς, μαθήματα αξιοπρέπειας, μαθήματα ζωής.

Συντελεστές: Μετάφραση/απόδοση: Πέτρος Νάκος – Μίνα Χειμώνα, Σύλληψη/σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος, Ζωγραφική/Γλυπτική: Σταύρος Διακουμής, Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα, Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης, Μουσική επιμέλεια: Δήμήτρης Παπασπυρόπουλος, Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Αλβανού, VideoArt: 2forMotion

Ηθοποιοί: Μίνα Χειμώνα (Μήδεια), Πέτρος Νάκος (Ιάσων), Αλέκα Τουμαζάτου (Τροφός), Χρήστος Χαρμπάτσης (Κρέων), Σίμος Κυπαρισσόπουλος (Νεαρός).