Η ξεχωριστή μέρα του τίτλου είναι η 8 του Μάη 1938. Ο Χίτλερ επισκέπτεται την φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι όπου ο φασισμός είναι στο απόγειό του στην Ιταλία. Η Ρώμη μέσα σ’ένα κλίμα πατριωτικής έξαρσης και φανφαρόνικου μεγαλείου και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ρώμης ετοιμάζεται για να πάει στην εκδήλωση που έχει οργανωθεί προς τιμήν του.

Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι αυτή του φασισμού. Το ιδεώδες της “ανδροπρέπειας” κυριαρχεί, ο άνδρας εξαίρεται, η γυναίκα υποτιμάται.

Η Αντονιέτα (Σοφία Λόρεν), μια όμορφη νοικοκυρά, σύζυγος του Εμανουέλε (Τζον Βέρνον) ενός άνδρα με φασιστικές πεποιθήσεις και μητέρα έξι κακομαθημένων παιδιών.

Η ιστορική για τους Ιταλούς ημέρα, θα βρει την πρωταγωνίστρια Σοφία Λόρεν εκεί που τη βρίσκουν και όλες οι υπόλοιπες. Στον ίδιο ρόλο, στις ίδιες διαδρομές, στον ίδιο μονότονο ρυθμό, ετοιμάζει σύζυγο και παιδιά για την παρέλαση και μένει στο σπίτι για να το τακτοποιήσει.

Στην άδεια πλέον πολυκατοικία στην οποία μένει, βρίσκεται και άλλος ένας ένοικος, ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλε (Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι), που είναι ομοφυλόφιλος και μάχεται ενάντια στον φασισμό.

Κάποια στιγμή ο παπαγάλος της Αντονιέτα το σκάει και πηγαίνει και κάθεται δίπλα από το πρεβάζι του παραθύρου του Γκαμπριέλε. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την αιτία για την οποία ο Γκαμπριέλε και η Αντονιέτα γνωρίζονται και περνάνε ολόκληρη τη μέρα μαζί.

Οι δυο αυτοί άγνωστοι μέχρι πρότινος άνθρωποι πρόκειται να ανοίξουν τις καρδιές τους ο ένας στον άλλον και να εξομολογηθούν πράγματα που δεν έχουν αποκαλύψει σε κανέναν.

Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, που είναι ραδιοφωνικός εκφωνητής, στοχαστικός και ευαίσθητος, αδυνατεί να πάρει στα σοβαρά όλον αυτόν τον φανφαρονισμό και τη χυδαιότητα του καθεστώτος, δεν έχει την κατάλληλη “ενθουσιώδη φωνή” που απαιτούν οι περιστάσεις και έτσι διώχνεται από τη δουλειά του και παραγκωνίζεται από το σύστημα.

Η συνάντησή τους θα πυροδοτήσει την σύγκρουση ανάμεσα στο αληθινό και στο ψεύτικο.

Όταν η μέρα τελειώσει οι δυο τους θα πρέπει να αποχωριστούν, ο Γκαμπριέλε θα συλληφθεί για τη δράση του κατά του φασισμού κι η Αντονιέτα θα πρέπει να συνεχίσει να υπακούει τις διαταγές του συζύγου της.

Όταν όμως αυτή ξαναγυρίσει στο διαμέρισμά της δεν θα ‘ναι  η ίδια με πριν.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Έτορε Σκόλα

Σενάριο: Έτορε Σκόλα, Ρουτζέρο Μάκαρι, Μαουρίζιο Κοστάντσο

Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Σοφία Λόρεν, Τζον Βέρνον, Φρανσουά Μπέρντ, Αλεσάντρα Μουσολίνι

Μουσική: Αρμάντο Τροβαϊόλι

Φωτογραφία: Πασκουαλίνο Ντε Σάντις

Μοντάζ: Ραϊμόντο Κροτσιάνι

Παραγωγή: Κάρλο Πόντι

Διάρκεια: 110′