Μια ξεχωριστή συναυλία με επιλεγμένα τραγούδια και κείμενα του κορυφαίου συνθέτη, “απόσταγμα της βαθειάς του σκέψης που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την προσωπικότητά του και να εμβαθύνουμε στο έργο του”.

Σάββατο 6 Απριλίου, 9.00 το βράδυ

 

Αίθουσα Banquet

Είναι ένας από τους ιδανικότερους ερμηνευτές του έργου του Μάνου Χατζιδάκι. Η πρώτη του επαφή με το χατζιδακικό σύμπαν έγινε το 1976 όταν συμμετείχε στα «Παράλογα» με τη Μαρία Φαραντούρη, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην συνέχεια τραγούδησε στα έργα  «Πορνογραφία», «Οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Λαϊκή Αγορά» και «Ρωμαϊκή Αγορά» ενώ συμμετείχε και σε όλες τις συναυλίες του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Η ευαισθησία, το ιδιαίτερο χρώμα και ο λυρισμός της φωνής του Ηλία Λιούγκου είναι τα στοιχεία που έδεσαν με την δύναμη και το μεγαλείο του αξεπέραστου χατζιδακικού έργου. Στοιχεία που ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν, που εξελίχθηκαν στο χρόνο και σήμερα γίνονται το βασικό συστατικό μιας ιδιαίτερης συναυλίας αφιερωμένης στον συνθέτη, με επιλεγμένα – από τον ίδιο τον ερμηνευτή – τραγούδια και κείμενά του, ενδεικτικά του «ανατρεπτικού, διορατικού, παυσίλυπου και ευεργετικού λόγου του».

Μιας συναυλίας «απόσταγμα της βαθειάς του σκέψης που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την προσωπικότητά του και να εμβαθύνουμε στο έργο του» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Banquet. Παρέα με την Γιώτα Νέγκα, μία σύγχρονη ερμηνεύτρια που κατάγεται από τις μεγάλες γυναικείες φωνές της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τους δίσκους «Ρωμαϊκή Αγορά» («Μια πόλη μαγική» και «Οδός ονείρων» σε στίχους του συνθέτη, «Τ’αστέρι του βορριά» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, «Είμ’ αητός χωρίς φτερά» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» των Νότη Περγιάλη και Γιώργου Εμιρζά κ.ά.), «Αντικατοπτρισμοί» («Ο κόσμος σου να είμαι εγώ» και «Κεμάλ» του Ν. Γκάτσου), «Τα Παράλογα» («Ο εφιάλτης της Περσεφόνης»), «Λαϊκή Αγορά» («Πάει έφυγε το τραίνο», «Τα λουστράκια»), «Αθανασία» (το ομώνυμο τραγούδι όπως και τα «Μια φορά κι έναν καιρό» και «Τσάμικος») καθώς και άλλα τραγούδια του συνθέτη όπως το «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» σε στίχους Μιχάλη Κακογιάννη που ακούστηκε στη περίφημη ταινία του σκηνοθέτη «Στέλλα» κ.α.

Ενταγμένα στη ροή και στο ύφος της συναυλίας είναι και κάποια αποσπάσματα από τα βιβλία του συνθέτη «Τα σχόλια του Τρίτου», «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» και από γραπτές συνεντεύξεις του – τα οποία θα διαβάσει ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς. Πρόκειται για μια σειρά από ντοκουμέντα που αποδεικνύουν «πως ο Χατζιδάκις είχε προβλέψει τις εξελίξεις των ημερών μας, όχι σαν προφήτης, όπως μερικοί τον αποκαλούν, αλλά σαν φυσική συνέπεια της στάσης και συμπεριφοράς των νεοελλήνων – που ο ίδιος ήξερε να αναλύει – τα τελευταία πενήντα χρόνια».

Το ερμηνευτικό δίδυμο συνοδεύουν επί σκηνής οι μουσικοί: Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα), Στάθης Κιόσογλου (κλαρίνο, φλάουτο), Μιλτιάδης Παπαστάμου (βιολί, μαντολίνο), Δέσποινα Στεφανίδου (πιάνο). Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Ηλίας Λιούγκος ο οποίος συνυπογράφει – με τον Βασίλη Μπουκουβάλα – και την επιλογή των κειμένων. Η ενορχήστρωση είναι της Στέλλας Κυπραίου.

Ο Ηλίας Λιούγκος γεννήθηκε στη Λάλιζα Ιωαννίνων στις 7 Απριλίου του 1956. Το 1976 γνωρίστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι και πρωτοτραγούδησε στα “Παράλογα” δίπλα στην Μαρία Φαραντούρη, το Διονύση Σαββόπουλο, τη Μελίνα Μερκούρη και το Μίκη Θεοδωράκη. Το 1977 τραγούδησε στους “Αχαρνείς” του Διονύση Σαββόπουλου στη ζωντανή παράσταση που δόθηκε στο ‘Ρήγα’ στην Πλάκα, και στη συνέχεια στην ηχογράφηση του δίσκου που ακολούθησε το καλοκαίρι. Την ίδια χρονιά τραγούδησε στο “Παιδί της Γης” του Νότη Μαυρουδή, πάνω σε ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι. Έκτοτε, ως ερμηνευτής, συνεργαζόταν αποκλειστικά και μόνο με τον Μάνο Χατζιδάκι και  συμμετείχε εντός και εκτός Ελλάδος στους δίσκους: 1981 “Κέρκυρα Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού”,  1982 “Πορνογραφία”, 1982 “Κέρκυρα 82 Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού” (συμμετέχοντας με το
“Νανούρισμα”, την πρώτη συνθετική του εμφάνιση),  1983 “Οι Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς”,  1986 “Ρωμαϊκή Αγορά”,  1987 “Λαϊκή Αγορά”,  1988 “Στο Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά” .

Συγχρόνως ο Ηλίας Λιούγκος όλα αυτά τα χρόνια έχει εκδώσει και σημαντικές προσωπικές δισκογραφικές δουλειές: 1983 “Νυχτερινή Δοκιμασία” με τη Φλέρη Νταντωνάκη και τη Ζωή Αντιόχου, 1985 “Της Ιστορίας το Ποδήλατο” σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα με την Έλλη Πασπαλά και τον ίδιο, 1990 “Θα τραγουδήσω απόψε για μένα” με τον ίδιο και τη Βούλα Σαββίδη, 1993 “Ένα πλατύ καπέλο” στίχοι Αγαθής Δημητρούκα (ανέκδοτο),

1996 “Κωμοπόλεις” σε στίχους Ζωής Παναγιωτοπούλου, με τον ίδιο και τη Μόρφω Τσαιρέλη.

2002  “Το φιλί μου ταξιδεύει”  με ερμηνευτές τους ΑΝΕΜΟS, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νίκο Κουρουπάκη, Μελίνα Κανά, Βασίλη Γισδάκη, Νότη Μαυρουδή, και Δημήτρη Μητροπάνο. Επίσης ο Ηλίας Λιούγκος έχει συμμετάσχει και ως συνθέτης σε αξιόλογες συνεργασίες άλλων καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Μελίνα Κανά, Λίνα Νικολακοπούλου κ.α.

Η Γιώτα Νέγκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να τραγουδά αμέσως μετά το Λύκειο. Το 1992 δημιουργεί με μερικούς φίλους το «Έμμετρο» στο Μοσχάτο, μία μικρή μουσική σκηνή στην οποία δραστηριοποιείται η ίδια καλλιτεχνικά έως το 1996. Την περίοδο 1997-2000 συνεργάζεται με τους Ν.Δημητράτο, Σ.Λιόση, Α.Ρεπάνη και άλλους, τραγουδώντας λαϊκά και ρεμπέτικα. Το 2001 συναντιέται με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Έλλη Πασπαλά και συμμετέχει στις παραστάσεις τους στην Αθήνα και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το 2003 κυκλοφορεί από τη νεοσύστατη δισκογραφική εταιρεία “Cantini” το cd single με τίτλο «Με τα μάτια κλειστά». Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες με σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες, όπως με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Έλλη Πασπαλά, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Κούτρα, Ελένη Βιτάλη, Χρήστο Νικολόπουλο κ.α. αλλά και με καλλιτεχνικά σχήματα όπως η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Το 2005 κυκλοφορεί  o πρώτος προσωπικός  δίσκος της με τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη και τίτλο «Το βέλος». Το 2006-2007 συμμετέχει ως βασική ερμηνεύτρια στη μουσικοθεατρική παράσταση «Έχω άνθρωπο» των Θοδωρή Γκόνη-Κώστα Λειβαδά που πραγματοποιήθηκε στον Ζυγό, cd της οποίας κυκλοφόρησε λίγο αργότερα.

Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948 στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει είκοσι δύο βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Ξεκίνησε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επί Μάνου Χατζιδάκι, το 1979, παρουσιάζοντας την εκπομπή Οδός Πανός 17, έως το 2011 που παρουσίαζε το Ξενοδοχείο Βαλκάνια. Εργάστηκε επίσης στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα.  Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατό τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει από τον Φεβρουάριο του 1981 το περιοδικό Οδός Πανός, τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις Εκδόσεις Σιγαρέτα. Από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν  διευθυντής στο ένθετο: Βιβλιοθήκη – Καταφύγιο Θηραμάτων, της Ελευθεροτυπίας. Κάθε Σάββατο. Τιμήθηκε με το Βραβείο Καβάφη, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, τον Δεκέμβριο του 2011. Και από τον Δήμο Πειραιά για την προσφορά του στα Πειραϊκά Γράμματα, τον Φεβρουάριο του 2013.