Η Σάλα Σίμουκα (Salla Simukka), επισκέπτεται την Ελλάδα, καλεσμένη του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και των εκδόσεων Μετάιχμιο την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στο Public Συντάγματος.

Προσγειώνεται στην Αθήνα. Από πού έρχεται όμως; Από την πατρίδα της τη Φινλανδία; Η μήπως από την Πράγα, από εκεί που η ηρωίδα της, η Χιονάτη, έζησε την τελευταία της περιπέτεια;

Η πολλά υποσχόμενη και συναρπαστική φρέσκια φωνή της νεανικής λογοτεχνίας, η Σάλα Σίμουκα θα τα αποκαλύψει όλα στο Public Συντάγματος. Θα μας συστήσει τη μυστηριώδη πρωταγωνίστρια της τριλογίας της, τη Χιονάτη: την έφηβη ντετέκτιβ για το παρελθόν της οποίας δεν γνωρίζουμε πολλά., πέραν του γεγονότος ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Θα μας οδηγήσει στα μυστικά μονοπάτια της περιπέτειας που κατέγραψε στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της, «Λευκή σαν το χιόνι». Θα μας αφήσει να περιπλανηθούμε μαζί της σε οικογενειακά μυστικά, επικίνδυνες αιρέσεις και παγίδες που εγκυμονούν τον θάνατο.

Και μέχρι να φτάσει στην Αθήνα θα έχουμε τον χρόνο να στοιχηματίσουμε για τον

λόγο που τα βιβλία της Σάλα Σίμουκα έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό σε 40 χώρες: οφείλεται στο γεγονός ότι η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία κατακτά με φρενήρεις ρυθμούς το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως; Στην λιτή γραφή της που την κάνει αγαπητή και στο νεανικό κοινό; Η μήπως στην ικανότητα της να μεταφέρει στο χαρτί ιστορίες γεμάτες αγωνία και άρωμα Φινλανδίας, που όλοι θέλουν να μάθουν διακαώς τη συνέχεια;

Οι απαντήσεις θα δοθούν στο Public Συντάγματος σε μια συζήτηση της βραβευμένης Σάλα Σίμουκα με τη δημοσιογράφο, συγγραφέα και μεταφράστρια Στέλλα Κάσδαγλη. Κι όλα αυτά ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της τριλογίας «Μαύρη σαν τον έβενο» (Μάρτιος 2015).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.