Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα η Μαγδα Μαυρογιαννη ως μάνα καλόγρια του Καραϊσκάκη διηγείται την ιστορία του γιου της από την γέννησή του μέσα σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομάτη Καρδίτσας έως το τέλος της ζωής του.

Την μουσικη ατμόσφαιρα της διήγησης αγκαλιάζει με τον Εθνικό Ύμνο το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΩΝ υπό την μουσικη διεύθυνση του Αγαθαγγέλου Γεωργακάτου. Συμμετέχει ο γνωστός βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς.

Συντελεστές:
Μάγδα Μαυρογιάννη ιδέα, κείμενο, σκηνική επιμέλεια, αφήγηση
Χορωδία Ανδρικό Φωνητικό σύνολο Μείζον
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος μουσική διεύθυνση

Η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

Πληροφορίες σχετικά με την κράτηση θέσεων και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα: www.thf.gr ή στο 210 3611206.

Βιογραφικά συντελεστών

ΜΑΓΔΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, ηθοποιός / συγγραφέας θεατρικών κειμένων

Η Μάγδα Μαυρογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο Εθνικό Ωδείο, Ecole Normale και Conservatoire d’Art Dramatique, στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T. Suzuki στη Ν. Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία «Celles qu’on n’a pas eues». Έπαιξε στο Theatre Nationale de Chaillo tμετον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλ λία, Αγγλία και Ελβετία, ερμηνεύοντας δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, στον Α. Βιτέz, τον Φρανσίς Υστέρ, Μπρούνο Μπαγιέν, Ζαν Κλωντ Μπριαλύ, Μυλέν Ντεμονζώ, Μισέλ Ομών. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Μεταφράζει για το θέατρο. Διδάσκει κλασσικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Δημιούργησε τη Θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ», ανέβασε τα έργα της Sakura, Blackstory, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες. Επίσης δημιούργησε το «Classic Music Box», δηλαδή μουσικά αναλόγια, τα οποία γράφει, αφηγείται και τα δένει με κλασσική μουσική, έχοντας στο πλευρό της εκλεκτούς μουσικούς, που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι: Λυρική Σκηνή – Μουσείο Μπενάκη – Ίδρυμα Θεοχαράκη – Παρνασσός – Salle Cortot – Cite de la musique. Άλμα Μάλερ – Σονάτα του Κρόιτσερ – Μέσα από το βλέμμα της Nelly’s – Κάρμεν μ’ένα ρόδο στα μαλλιά – Κλάρα Σούμαν – Μότσαρτ ο δρόμος προς την Πράγα – I love opera – Διάσημα ντουέτα – Γεωργία Σάνδη – Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ – Σύσσι φύλλα ημερολογίου – Αθάνατη Αγαπημένη – Κοζιμα Βάγκνερ – Από τον Μότσαρτ στον Μάλερ, κ.ά.

ΜΕΙΖΟΝ ensemble

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ δημιουργήθηκε το 2018, από μία μικρή ομάδα φίλων με κοινό ενδιαφέρον για το a cappella χορωδιακό τραγούδι.
Το Σύνολο έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ιούνιος 2018), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μάρτιος 2020), στις εκδηλώσεις “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός ” στο θέατρο αρχαίας Μεσσήνης, στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά και στο Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (Αύγουστος 2020), ενώ το Δεκέμβρη του 2020 παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό Πρωτοχρονιάτικο γκαλά της Λυρικής Σκηνής και στις 25 Μαρτίου του 2021 παρουσίασε επίσης διαδικτυακά σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την 3η στη σειρά μελοποίηση του έργου “Ύμνος εις την Ελευθερία” του Δ.Σολωμού και Ν.Μάντζαρου .
Στόχοι του φωνητικού συνόλου ΜΕΙΖΟΝ είναι η συναυλιακή παρουσίαση και δισκογραφία χορωδιακών έργων a cappella από το παγκόσμιο ρεπερτόριο του είδους αυτού αλλά και η ανάδειξη Ελληνικών χορωδιακών συνθέσεων.

ΣΤΑΘΗΣ ΣΟΥΛΗΣ (πιάνο)

Από τους ανερχόμενους αρχιμουσικούς της γενιάς του, ξεκίνησε μουσική σε ηλικία τεσσάρων ετών και σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (ειδίκευση: διεύθυνση ορχήστρας υπό τον Μίλτο Λογιάδη). Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμα σύνολα και οργανισμούς: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Ιονίου Πανεπιστημίου, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών. Επιπλέον, εμφανίστηκε ως μαέστρος συνόλων μουσικής δωματίου στο Διεθνές Συνέδριο ICMC/SMC (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), διηύθυνε την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ την ημέρα επαναλειτουργίας της (2015), έδωσε συναυλίες με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τον τζαζ πιανίστα / συνθέτη Δημήτρη Καλαντζή (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), ενώ συνεργάστηκε με τα σύνολα ARTéfacts ensemble – Ventus ensemble. Από το 2019 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΤΟΣ

Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος είναι διευθυντής της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Σπούδασε στην Ουγγαρία το Μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Κόνταλυ και τη διεύθυνση χορωδίας στην τάξη του Peter Erdei. Δίδαξε επί 10 χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών (Δ.Ω.Π) στο οποίο και δημιούργησε μία πρότυπη σχολή φωνητικής μουσικής ανάγνωσης a cappella βασισμένη στη μέθοδο Kodály.
Το 2005 ίδρυσε τη Χορωδία Δωματίου στο Δ.Ω.Π με την οποία πραγματοποίησε πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών καθώς και πρώτες παρουσιάσεις στην Ελλάδα έργων του παγκόσμιου χορωδιακού ρεπερτορίου. Έχει διευθύνει τις χορωδίες Κεφαλληνιακή, Τραγουδιστές της Στοκχόλμης, Musica Nova, Xoρωδία Δωματίου Δ.Ω.Π, και τη χορωδία της ΕΡΤ.
Το 2012 ύστερα από διεθνή διαγωνισμό αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την οποία συμμετείχε στο θέατρο Ολύμπια, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε πάνω από 60 παραγωγές όπερας μερικές εκ των οποίων είναι: Μαγικός Αυλός , Κουρέας της Σεβίλλης, Ιπτάμενος Ολλανδός, Λόεγκριν, Οθέλλος, Ναμπούκο, Τόσκα, Μαντάμα Μπατερφλάι, Μάκβεθ, Λαίδη Μάκβεθ, Σικελικός Εσπερινός, Τροβατόρε, Ριγκολέτο, Τραβιάτα, Νόρμα, Σιμόν Μποκανέγκρα, Δον Κάρλος κ.α.