Έως τις 29 Αυγούστου θα διαρκέσει η έκθεση που φιλοξενεί η Εθνική Γλυπτοθήκη για την  

ισπανική αρχιτεκτονική. Με την ευκαιρία της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ, ο SEACEX ( http://www.seacex.es/ ) και η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου διοργάνωσαν στην Εθνική Γλυπτοθήκη την έκθεση Μια πόλη που λέγεται Ισπανία. Σύγχρονη Ισπανική Αρχιτεκτονική, σε επιμέλεια και σχεδιασμό τού Manuel Blanco, Καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης.

Η έκθεση παρουσιάζει το τοπίο της σύγχρονης Ισπανικής αρχιτεκτονικής στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, μέσα από 80 έργα 70 αρχιτεκτονικών γραφείων και πάνω από 100 αρχιτεκτόνων, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την αστική πολυμορφία της Ισπανίας, καθώς και την ποιότητα της πρόσφατης αρχιτεκτονικής παραγωγής.

Η έκθεση παρουσιάζεται με τη μορφή μιας εγκατάστασης όπου μακέτες, φωτογραφίες, σχέδια και βίντεο αναπτύσσονται πάνω στην κάτοψη ενός χάρτη που αναπαριστά τη γεωγραφία της Ισπανίας. Οι θέσεις των κτηρίων πάνω στον τεράστιο αυτό χάρτη αντιστοιχούν με τις πραγματικές πόλεις όπου βρίσκονται. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει το αρχιτεκτονικό τοπίο της Ισπανίας σαν να ήταν μια αληθινή πόλη που περιλαμβάνει κάθε είδους κτήρια: κατοικίες, μουσεία, λιμάνια, πανεπιστήμια, στάδια, τράπεζες, γυμναστήρια, πάρκα, γραφεία και άλλα.

Πρόκειται για κτήρια που έχουν ήδη καταστεί ορόσημα της εποχής μας και για αρχιτεκτονικά έργα τόσο διάσημων όσο και ανερχόμενων αρχιτεκτόνων.

Η Ισπανία παρουσιάζεται ως μια πολλαπλή οικιστική ενότητα, μεγάλη και ταυτόχρονα μικρή, ένα μείγμα από παραλιακές και ηπειρωτικές πόλεις, φτιαγμένη από έναν συνδυασμό διαφορετικών τρόπων σκέψης και ζωής, όπου τα κλασικότερα έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής συνδυάζονται με τις πιο πρωτοποριακές τάσεις.