Η Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Πρόβα παρουσιάζει το έργο του Σπύρου Μελά Μια νύχτα, μια ζωή, ένα από τα δέκα δράματα-σταθμούς του νεοελληνικού θεάτρου του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, που αποτέλεσαν το βασικό όχημα για την εξέλιξη και την πρόοδο της εγχώριας δραματουργίας.

Το έργο Μια νύχτα μια ζωή έχει σαν θέμα την σύγκρουση της παλιάς οικογενειακής παράδοσης με τις καινούργιες συνθήκες ζωής της εργαζόμενης γυναίκας.  Είναι ένα έργο τολμηρό, συγκλονιστικό, με τέλεια αρχιτεκτονική δομή, και άρτιους χαρακτήρες. Οι σκηνές εναλλάσσονται με ταχύτητα, πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα, ενώ η πλοκή του έργου και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων αιχμαλωτίζουν τον θεατή.

Η οικονομική κρίση και ο εύκολος πλουτισμός, ο έρωτας και το μίσος, το ηθικό καθήκον και το πάθος δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που δοκιμάζει δραματικά τις αντοχές μιας οικογένειας και φέρνει στο φως όλα τα απωθημένα βιώματα που κρύβει η άβυσσος της ψυχής. Οι οικογενειακές σχέσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν αιματηρές και ζωώδεις.

Ο συγγραφέας ασκεί οξύτατη κριτική στις οικογενειακές και κοινωνικές δομές, παρουσιάζοντάς τις απογυμνωμένες από την ηθογραφία του καιρού του, πράγμα που καθιστά το έργο συγκλονιστικά επίκαιρο και για τον σημερινό θεατή.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Τσόγκας προχώρησε σε μια ευρεία προσαρμογή του κειμένου, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία του δραματικού πυρήνα του έργου με τον σύγχρονο θεατή.  Αλλαγές στο γλωσσικό μόρφωμα, συντομεύσεις, απαλείψεις ηθογραφικών στοιχείων, προσθήκες που φωτίζουν τον πυρήνα του δράματος, αποτέλεσαν το αντικείμενο της δραματουργικής του επεξεργασίας.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή στις 25 Αυγούστου 1924 από το θίασο της Κυβέλης, ενώ το τελευταίο ανέβασμα έγινε τη χειμερινή περίοδο 1950-51 από την Ελληνική Σκηνή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Νίκος Παπαδόπουλος, Κοραλία Τσόγκα, Γιάννης Δροσάκης, Γιάννης Μοσχίδης.