Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορεί το βιβλίο του Mark Rowlands Μια καλή ζωή φιλοσοφία από την κούνια μέχρι τον τάφο σε μετάφραση Ρίτας Αλεξίου.

Φιλοσοφικό εγχειρίδιο ή λογοτεχνική αυτοβιογραφία; Το Μια καλή ζωή περιέχει το φανταστικό χειρόγραφο ενός άνδρα, που αυτοαποκαλείται Μίσκιν, το οποίο ανακάλυψε, σχολίασε και επιμελήθηκε ο γιος του Νικολάι, εντάσσοντας συγχρόνως και κάποιες παρεμβολές από κείμενα της μητέρας του, Όλγκα. Πρόκειται για τον απολογισμό ενός ανθρώπου, μέσα από ένα φιλοσοφικό πρίσμα, σε σχέση με τη ζωή που έζησε και τις επιλογές που έκανε (γέννηση, θάνατος, εκπαίδευση, έρωτας, θρησκεία, ηθική, αρρώστια, κ.λπ.). Ταυτόχρονα, είναι ένα ευφυέστατο παιχνίδι πολλαπλής συγγραφικής ταυτότητας.

Ο Mark Rowlands πραγματοποιεί μια καθηλωτική εξέταση των ηθικών διλημμάτων που αντιμετωπίζουμε και των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε σε κρίσιμες καμπές της ζωής μας, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Με αφορμή διάφορα περιστατικά της ζωής του, ο ήρωας αναμετράται με τις έννοιες της ευτυχίας και της απόλαυσης, της αυτονομίας και της ευημερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, της αγάπης και της συμπόνιας, της απώλειας και των αναμνήσεων, αξιοποιώντας πάνω απ’ όλα τη δύναμη των λέξεων και του κειμένου. Με αναφορές στις αντικρουόμενες απόψεις των μεγάλων στοχαστών από την αρχαιότητα έως σήμερα, διαπιστώνει ότι κανένα σύστημα ηθικών κανόνων από μόνο του δεν επαρκεί. Τελικά, δεν είναι οι πράξεις ή οι αρχές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως καλές ή κακές, αλλά η ίδια η ζωή στο σύνολό της.

Με καυστικό χιούμορ που εναλλάσσεται με απίστευτη σοβαρότητα, το Μια καλή ζωή διαβάζεται με άνεση, όπως ένα μυθιστόρημα, και συγχρόνως προκαλεί, όπως τα βαθύτερα φιλοσοφικά έργα.

Ο Mark Rowlands γεννήθηκε στο Νιούπορτ της Ουαλίας το 1962. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και πήρε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αφού δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια (στη Βρετανία, στην Ιρλανδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες), σήμερα είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Animal Rights: A Philosophical Defence (1998), The Body in Mind: Understanding Cognitive Processes (1999), The Nature of Consciousness (2001), Animals Like Us (2002), The Philosopher at the End of the Universe (2003), Body Language: Representing in Action (2006), The Philosopher and the Wolf (2008) [ελλ. μτφ. Ο φιλόσοφος και ο λύκος, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2010], The New Science of the Mind (2010), Can Animals be Moral? (2012), Running with the Pack (2013) [ελλ. μτφ. Τρέχοντας με την αγέλη, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2013]. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.

Η διεύθυνση του μπλογκ του είναι: www.rowlands.philospot.com