Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας έναν κύκλο συναυλιών, που γεφυρώνει σύγχρονη και παλαιά μουσική έκφραση: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2.

Με αφορμή τα 90ά γενέθλια του György Kurtág γίνεται ένα αφιέρωμα στο έργο του, το οποίο χαρακτηρίζεται από αναφορές σε συνθέτες προηγουμένων εποχών. Με κοινή αφετηρία τα δάνεια από το παρελθόν, τα έργα των συνθετών του κύκλου παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα μείξη διαφορετικών μουσικών ειδών.

Στην πρώτη συναυλία, στις 25 Ιανουαρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το κουαρτέτο εγχόρδων Selini, που απαρτίζεται από τέσσερις νέες μουσικούς, θα παίξει έργα των Κούρταγκ, Σοστακόβιτς, Σούλχωφ, Βέμπερν και Σκαλκώτα. Όλα τα έργα της συναυλίας γράφτηκαν μέχρι το 1938, εκτός από το “Officium Breve in memoriam Andreae Szervánszky”, το οποίο έγραψε ο Κούρταγκ το 1989, εμπνευσμένο από τις συνθετικές τεχνικές του Βέμπερν και αφιερωμένο στη μνήμη του Ούγγρου συνθέτη Andreae Szervánszky.

Tα έργα που θα ερμηνεύσει το κουαρτέτο προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία ακρόασης, αφού οι δημιουργοί τους, με εξαίρεση ίσως τον πιο «μελωδικό» Σοστακόβιτς, ξεπερνούν πολλές συμβάσεις και φόρμες της κλασικής μουσικής. Ο ήχος στα έργα τους γίνεται συχνά απρόβλεπτος και μυστηριώδης, ενώ αυτά που ο ακροατής γνωρίζει ως «αρμονία» και «μελωδία» θα δώσουν τη θέση τους σε χαρακτηριστικά όπως η ατονικότητα και η ελλειπτικότητα.

Στα έργα που θα ακούσουμε στις 25 Ιανουαρίου και στις 8 Φεβρουαρίου, ο μεν Κούρταγκ εμπνέεται από τους György Ligeti, Anton Webern και J.S. Bach, ενώ ο Νίκος Σκαλκώτας αντλεί από τον σύγχρονό του, Erwin Schulhoff, και οι Hans Werner Henze και Rodney Sharman από τον Richard Wagner.

Στις 15 Φεβρουαρίου, μια πειραματική σύνθεση με μεσαιωνικές καταβολές και αναφορά στους Λαβυρίνθους του Μπόρχες κλείνει τον κύκλο των τριών συναυλιών.

Το κουαρτέτο Selini εδρεύει στη Βιέννη, όπου έχουν σπουδάσει και οι τέσσερις κοπέλες που το συγκροτούν. Αποτελείται από τις Νadja και Ljuba Kalmykova από τη Ρωσία, Chia-Chun Hsiao από την Ταϊβάν και Λουκία Λουλάκη από την Ελλάδα. Έχουν στο ενεργητικό τους πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, ενώ το ρεπερτόριό τους καλύπτει το φάσμα από το ρομαντισμό μέχρι και τον 20ό αιώνα.

Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

Ερμηνεύτριες
Ljuba Kalmykova: βιολί
Nadja Kalmykova: βιολί
Chia-Chun Hsiao: βιόλα
Λουκία Λουλάκη: τσέλο

Συντελεστές Εκδήλωσης

Υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου
Υπεύθυνη καθηγήτρια Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή
Τεχνική υποστήριξη Παντείου: Σταύρος Καπερώνης

Επόμενες εκδηλώσεις

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου
Μιχάλης Χόιπελ: τσέλο
Έργα: Έφης Μαρκουλάκη, Miklós Rózsa, Krzysztof Penderecki, György Kurtág και György Ligeti
Κριστίν Σωφρονίου: πιάνο
Έργα: György Kurtág, George Rochberg, J.S. Bach, Ηans Werner Henze, Rodney Sharman και Richard Wagner

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου

Laborinthus
Irene Coticchio: απαγγελία & φωνητικός αυτοσχεδιασμός
Περικλής Λιακάκης: σύνθεση & live electronics
Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτα με ράμφος, τραβέρσο & σύλληψη
Έργα: Guillaume de Machaut, Riyohei Hirose, Περικλή Λιακάκη
Κείμενα: Jorge Luis Borges, Edoardo Sanguineti