Μια ενδιαφέρουσα βραδιά για τον κόσμο του σύγχρονου χορού με παράσταση αλλά και ανοικτή συζήτηση φιλοξενεί το Ίδρυμα…

Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 στις 21:00, στο πλαίσιο των Ακροάσεων 2012, στην Ελλάδα, του Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance (Λονδίνο -Αγγλία).

Η “δική μας” ταλαντούχα χορογράφος Ζωή Δημητρίου θα παρουσιάσει ένα τμήμα από τη νέα της χορογραφία “Common Bodies in a Space of Difference” – ανάθεση  του Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance με  τελειόφοιτους σπουδαστές του προγράμματος BA (Hons) Dance Theatre.   Θα ακολουθήσει μία ανοικτή συζήτηση (Questions & Answers Session) ανάμεσα στο κοινό, τους χορευτές και καθηγητές αυτού του ιδιαίτερου αγγλικού κολεγίου που επικεντρώνεται στο σύγχρονο χορό και τη μουσική.

Το Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance είναι το μοναδικό κολέγιο για σπουδές ακαδημαϊκού επιπέδου  στους τομείς μουσικής και σύγχρονου χορού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με πρωτεύουσα θέση στο χώρο της ανώτατης παιδείας για μουσική και σύγχρονο χορό, προσφέρει καινοτόμα προγράμματα, παρουσιάζει αξιοσημείωτες παραστάσεις και παρέχει πρωτοποριακή κατάρτιση, ενώ με την ανάπτυξη έντονου κοινοτικού και κοινωνικού έργου τίθεται επικεφαλής της προώθησης δημιουργικών καλλιτεχνικών πρακτικών. Διαθέτει ακαδημαϊκό προσωπικό με υψηλού επιπέδου εξειδίκευση και εμπειρία, όπως επίσης παγκοσμίου φήμης εγκαταστάσεις που εδρεύουν σε κτήρια – ορόσημα των περιοχών Greenwich και Creekside, στο Νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Η χορογράφος Ζωή Δημητρίου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με ένα τμήμα από την  ιδιαίτερη χορογραφία της που είναι εμπνευσμένη από έναν προβληματισμό της σύγχρονης εποχής: Με ποιό τρόπο μπορεί σήμερα να “δομηθεί” ένα “κοινό” στοιχείο – μία “κοινότητα” η οποία θα μπορεί να διαμοιράζεται, να δοκιμάζεται και να γίνεται γνωστή σε όλους;

Η εννοιολογική βάση του έργου είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από το φιλμ του Τσάρλι Κάουφμαν “Synecdoche, New York” (Συνεκδοχή, Νέα Υόρκη, 2008). Αντλεί στοιχεία από την αφηγηματική δομή της ταινίας όπως  την έννοια της προσομοίωσης, και την ιδέα της συνεκδοχής ως μέσα παραγωγής ενός έργου  όπου η διαχωριστική γραμμή, τα όρια ανάμεσα στον κόσμο της παράστασης και σε εκείνον της πραγματικότητας είναι δυσδιάκριτα. Ίσως, με αυτό τον τρόπο να διαφαίνεται  αυτό που είναι “κοινό” και στις δύο περιπτώσεις  και  αυτό το κοινό στοιχείο να  αυτό – αποκαλύπτεται στην αναπαράστασή του.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση / Χορογραφία: Ζωή Δημητρίου
Χορός / Χορογραφία: Marie Calteux, Daniel-Brian Cooley, Natalie Croft, Morvah  Cull, Typhaine Delaup, Adesuwa Ekundayo, Sofia Gaspari, Danielle Gould, Charlotte Hagen, Rebecca Hall, Sally Hawkridge, Claire Lambert, Hannah McGhee, Parinay Mehra,  Zinzi Minott, oel O’Donoghue, Marine Pirotais, Holly Preece, Jacob Robleto, Silvia Rossi, Tara Saclier D’Arquian, Heidi  Seppala, Chani Turner, Natasha Wade.
Συνθέτης: Pete Yelding
Φωτισμοί: Karsten Tinnap
Κοστούμια: Martina Trottmann
Ανάθεση: Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance

Ζωή Δημητρίου

Χορογράφος, χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης συνέχισε τις σπουδές της με Υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη σχολή της Τρίσα Μπράουν στην Νέα Υόρκη. Το 2005 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Κέντρο Σύγχρονου Χορού Λάμπαν στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα χόρεψε με πολλές σύγχρονες ομάδες χορού και στο εξωτερικό συνεργάστηκε ως χορεύτρια με καλλιτέχνες όπως η Υβόν Ράινερ, Κίρστυ Σίμσον, Φίλιξ Ρούκερτ και Σιόμπαν Ντέιβις μεταξύ άλλων.

Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στο θέατρο Μπόνι Μπέρντ, The Place, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Πίκολο του Μιλάνο, στο Φεστιβάλ ‘Europe in Motion’ στο Βουκουρέστι, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης,  κ.α.
Χορογράφος-ερευνήτρια με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα η Ζωή Δημητρίου έχει συμμετάσχει σε διεθνή καλλιτεχνικά και ερευνητικά προγράμματα και διδάσκει χορό και χορογραφία μεταξύ άλλων στο Laban, The Place, Independence Dance, και Central School of Speech and Drama.

Ως ανεξάρτητη χορογράφος, παρουσίασε το 2007 την δουλειά Limen για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την διεύθυνση της Λυν Σέυμουρ. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ρόμπιν Χάουαρντ για την παραγωγή της δουλειάς ‘Goddesses in Exile’ και η τελευταία της δουλειά ‘In The Process of….’ βραβεύτηκε με το 2009 Bonnie Bird Choreography Fund Award και επιλέχθηκε στην πρώτη δεκάδα καλύτερων έργων του Aerowaves. Το 2010 τιμήθηκε με CFC Award (Βραβείο Χορογραφίας για παιδιά), μια συμπαραγωγή μεταξύ του θεάτρου Sadlers Wells, της θεατρικής ομάδας Company of Angels και του London Contemporary Dance School για το έργο  Little creatures που παρουσιάστηκε στις 23 και 25 Φεβρουαρίου του 2011 στο θέατρο Lilian Baylis, The Place του Λονδίνου κα.

 

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης:
Μία Βραδιά με το Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance στην Αθήνα
Παράσταση Σύγχρονου Χορού Common Bodies in a Space of Difference της Ζωής Δημητρίου
και ακολούθως ανοικτή συζήτηση  Questions & Answers Session