Πώς συµβαίνει και σχηµατίζουµε για τους γονείς µας την εντύπωση ότι είναι άνθρωποι µε µια πλούσια και έντονη ζωή, η οποία περικλείει κι εµάς – και συνάµα µας αποκλείει; Οι γονείς του Ρίτσαρντ Φορντ – η Έντνα, ένα τρισχαριτωµένο κορίτσι που το λέει η καρδιά του, µαθήτρια σε καθολικό σχολείο, µ’ ένα διόλου εύκολο παρελθόν, και ο Πάρκερ, ένας καλοκάγαθος, γλυκοµίλητος πλασιέ– γεννήθηκαν και οι δύο στις αγροτικές περιοχές του Άρκανσο, στις αρχές του 20ού αιώνα. Παντρεύτηκαν το 1928 κι έζησαν «µόνοι µαζί» στους δρόµους, οργώνοντας τον Νότο. Τελικά απέκτησαν ένα παιδί, το 1944. Χάρη στην πένα του Φορντ, ερωτήσεις του τύπου τι όνειρα έκαναν οι γονείς του, πώς αγαπιούνταν µεταξύ τους και πώς αγαπούσαν εκείνον εξελίσσονται σε µία εντυπωσιακή απεικόνιση της αµερικάνικης κοινωνίας των µέσων του 20ού αιώνα.

Το Μεταξύ τους αποτελεί µια ολοζώντανη εικόνα του πώς άρχισε η δική του ζωή και τι ήταν αυτά που έδωσαν στις ζωές των γονιών του την αίσθηση της µεγάλης ικανοποίησης. Αξιοποιώντας στο έπακρο τη διάσηµη ευθύτητά του, την οξυδέρκεια και την ευφυΐα του σ’αυτό το τόσο ιδιωτικό και αινιγµατικό τοπίο –στις ζωές των γονιών µας–, ο βραβευµένος µυθιστοριογράφος διερευνά µε τρόπο αλησµόνητο τη µνήµη, την οικειότητα και την αγάπη.

Ρίτσαρντ Φορντ

Ο Ρίτσαρντ Φορντ γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισσισσίππι το 1944. Έχει γράψει, µεταξύ άλλων, τα µυθιστορήµατα The Sportswriter (1986), Ιndependence Day (1995, Ηµέρα Ανεξαρτησίας, Εκδόσεις Πατάκη, 2016), The Lay of the Land (2006, Η χώρα όπως είναι, Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Canada (2012, Καναδάς, Εκδόσεις Πατάκη, 2014), Let Me Be Frank With You (2014) και τις συλλογές διηγηµάτων Rock Springs (1987) και A Multitude of Sins (2002). Το Ηµέρα Ανεξαρτησίας βραβεύτηκε µε το βραβείο Pulitzer και το βραβείο ΡΕΝ/Faulkner, και είναι η πρώτη φορά που ένα βιβλίο κερδίζει και τα δύο βραβεία.

Ο Καναδάς απέσπασε το βραβείο Andrew Carnegie for Excellence in Fiction στις ΗΠΑ, το Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα στην Ελλάδα, το βραβείο Femina Etranger στη Γαλλία, όπου ανακηρύχθηκε (από το περιοδικό LivresHebdo) το πρώτο στις προτιµήσεις των βιβλιοπωλών µεταφρασµένο βιβλίο για την ίδια χρονιά. Επίσης, ξεχώρισε ως ένα από τα 20 καλύτερα βιβλία σε όλες τις κατηγορίες στην Ισπανία το 2013 (εφ. El País), ενώ τον Οκτώβριο του 2016 του απονεµήθηκε στη Μαδρίτη το Princess of Asturias Award. Ο Ρίτσαρντ Φορντ ζει µε τη γυναίκα του, Κριστίνα Φορντ, στην πολιτεία του Μέιν.