Η παράσταση «Μεταξία», έκανε πρεμιέρα μέσα από online streaming τον Δεκέμβρη του 2020, σε συνθήκες πλήρους προσβασιμότητας περιεχομένου για ανάπηρους/ες θεατές/τριες: με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες, υπότιτλους στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα, και Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Το ΘΕΑΜΑ, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών, πρωτοπόρησε για ακόμη μία φορά, παρά τις δύσκολες, για όλους, συνθήκες της πανδημίας. Με αστείρευτη έμπνευση και έχοντας εργαστεί εντατικά για περισσότερους από 6 μήνες, κατάφερε να συνδυάσει την «εδώ και τώρα» μαγεία που μας προσφέρει απλόχερα η θεατρική πράξη, και να τη διευκολύνει προσαρμοσμένη στη χρονική στιγμή που επιλέγει ο κάθε θεατής και πάντα σεβόμενη την ανάγκη για καθολική πρόσβαση.

Η σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Οικονόμου συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το απαιτητικό κείμενο του Κώστα Λάκη, και μας παρασέρνει στη μαγεία του θεάτρου σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εμπειρία που προσφέρει στους θεατές του, το διαδίκτυο.

Δυο λόγια για την υπόθεση του έργου

«…ήρθα, ήρθα για να σκαλίσουμε, να σπάσουμε, να διαλύσουμε την σιωπή, την αμηχανία όλων αυτών των χρόνων και να σταθούμε αγκαλιά».

Η Μεταξία, μας καλεί να την ακολουθήσουμε στο δικό της ταξίδι. Ζωντανεύει κάθε λεπτομέρεια από τον πρόωρο χαμό της παιδικής της αθωότητας και αναζητά τη διέξοδο από τον δικό της, προσωπικό εγκλεισμό, που ξεκινά από τη γενέτειρά της, τη Σπάρτη. Για να λυτρωθεί, ξέρει ότι πρέπει να αποδεχτεί η ίδια ό,τι της έχει συμβεί, τις πράξεις της, καθώς και τις πράξεις των άλλων. Η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως… θα γίνει με έναν τρόπο. Η Μεταξία Θα μιλήσει.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Κώστα Λάκη, «Η Μεταξία, ενσαρκώνει όλες τις γενναίες γυναίκες που κατάφεραν να ξαναβρούν τη φωνή τους. Αποτελεί ένα πρόσωπο στο περιθώριο της κοινωνίας των πόλεων. Όντας αντιμέτωπη με τις μνήμες, ξαναβρίσκει το σθένος να σταθεί με θάρρος και γενναιότητα και να αναμετρηθεί με τη λύτρωση. Σε μία φρενήρη πορεία, μέσα από την ωμή καταγραφή σημαντικών γεγονότων της ζωής της, καταφέρνει να ξετυλίξει τη σκόνη από γύρω της, και μέσα της. Καταφέρνει να ονειρευτεί. Να ζήσει. Μιλάει, θυμάται, επιστρέφει… Ξέρει πως δεν έχει άλλη ευκαιρία. Αυτή η γυναίκα, είναι η Μεταξία. Μέσα από μία μοναδική μαρτυρία, τη συγκλονιστική ερμηνεία της Έλης Δρίβα, και τη ξεχωριστή θεατρική σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Οικονόμου, αναδύεται η Μεταξία του σήμερα..»

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου, προσθέτει: «Η προσωπική αποδοχή και καταγραφή για ό,τι σε κατατρώει αποτελεί το πρώτο βήμα προς την προσωπική ελευθερία. Το κείμενο του Κώστα Λάκη, μας οδηγεί από το σκοτάδι στο φως με μοναδική μαεστρία. Μία γροθιά στο στομάχι, που όμως σε απελευθερώνει.»
Η συνέχεια online…

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη ON DEMAND από τις 3 έως και τις 30 Μαΐου.
*Κατάλληλο άνω των 16 ετών.

Συντελεστές

Διανομή Μεταξία: Έλη Δρίβα
Συγγραφέας: Κώστας Λάκης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Οικονόμου
Βοηθός Σκηνοθέτις: Σοφία Σταυρακάκη
Πρωτότυπη μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα: Μαρίνα Ανδριανού
Επιμέλεια μετάφρασης: Μαρία Δραγατάκη
Κοστούμι: Μιχάλης Σδούγκος
Ακουστική Περιγραφή παράστασης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για τυφλά άτομα ή άτομα με μειωμένη όραση: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για Κ(κ)ωφά ή βαρήκοα άτομα: Θεοδώρα Τσαποΐτη
Δημιουργία υποτίτλων (Αγγλικοί-Ελληνικοί): Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη
Μετάφραση υποτίτλων: Μαρίνα Ανδριανού
Χειριστής φωτισμού-Ήχου: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Κάμερα: Γκίκας Μελαχροινός
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίνα Ανδριανού
Οργάνωση Παραγωγής: Ομάδα ΘΕΑΜΑ (2020-2021)